Osemintele mai multor militari ce au luptat în Primul Război Mondial în zona Poiana Spinului din comuna Perişani au fost înhumate vineri, într-o ceremonie militară şi religioasă organizată în două cimitire ale eroilor din zonă de către autorităţile judeţului, cu sprijinul Garnizoanei Vâlcea şi a Forumului German din România.
Rămăşiţele umane au fost scoase la suprafaţă pe parcursul a trei ani de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea, care au stabilit că acestea ar aparţine unor soldaţi dintr-o companie a Diviziei IV Infanterie, dar şi unor soldaţi germani din Corpul Alpin Bavarez. În total, au fost descoperite opt schelete incomplete şi alte câteva oase umane pentru care nu s-a putut stabili însă identitatea.
Osemintele militarilor români au fost înhumate la Perişani, cu onoruri militare, într-un cimitir al eroilor amenajat de autorităţile locale în centrul localităţii.
„Este un moment de mare importanţă pentru istoria României că la Perişani s-a înfiinţat un cimitir care să aducă în cuprinsul său, în acest moment, şase dintre sutele de soldaţi căzuţi în toamna anului 1916 pe raza comunei Perişani. Nu numai aici au căzut pe câmpul de luptă mulţi eroi. Pe tot cuprinsul Ţării Loviştei s-au dus lupte grele în Primul Război Mondial şi mii de soldaţi români şi-au dat viaţa pentru ca nouă să ne fie astăzi aşa cum ne este. Memoria acestor eroi va fi mereu slăvită de noi”, a spus primarul din Perişani, Ion Sandu.
El a precizat că intenţionează să deschidă lângă cimitir, în noul centru de informare turistică din localitate, şi o expoziţie cu artefactele găsite de arheologi în zonă.
Pentru soldaţii germani a fost organizată o ceremonie religioasă în comuna Titeşti, rămăşiţele lor fiind înhumate în cimitirul internaţional din localitate, construit în 1917 sub supravegherea germanilor care ocupaseră zona. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Forumului German din România.
„Deviza organizaţiei pe care o reprezint în privinţa morţilor de război este ‘Muncă pentru pace şi înţelegere peste morminte’. Descoperirea acestor oseminte ale unor morţi de război de acum peste 100 de ani şi reînhumarea lor astăzi, la Perişani şi Titeşti, denotă faptul că România respectă tratatele internaţionale, regimul acesta al mormintelor de război, care este foarte clar, foarte limpede şi pe care trebuie să-l avem în vedere. De altfel, sunt multe astfel de cimitire ale eroilor în această zonă, deci aceste bătălii au fost cu victime de ambele părţi. Pe teritoriul României sunt peste 100.000 de morţi, din cele două războaie mondiale, din partea Germaniei. Ei sunt în asemenea cimitire de onoare, unde, în foarte multe cazuri, sunt înhumaţi germani alături de români, alături de austrieci, alături de unguri şi de alţi reprezentanţi ai altor state. Mulţumesc domnului primar care este un exemplu de cum ar trebui să fie un conducător al unei comunităţi în acest domeniu atât de delicat, atât de simbolic, pentru că se pot face mari greşeli, cum se întâmplă în Valea Uzului, şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi atunci când lucrăm cu asemenea vestigii. Acest cimitir, din punct de vedere simbolic, este extraordinar nu atât pentru Vâlcea, pentru Titeşti, ci pentru o întreagă epocă ce a marcat istoria românească în ultimii peste 100 de ani”, a declarat reprezentantul Forumului German, Cristian Scarlat.
Primele oseminte din zona Perişani au fost descoperite întâmplător, în vara anului 2016, la marginea unei păduri din punctul Poiana Spinului, de câţiva căutători de comori, care au anunţat apoi, prin 112, autorităţile. Arheologii care s-au deplasat atunci în zonă au găsit rămăşitele a patru soldaţi, modul în care aceştia erau îngropaţi – în picioare şi cu echipamentul lângă ei, nefolosit – determinându-i pe specialişti să concluzioneze că moartea lor a fost una fulgerătoare, surprinşi fiind, cel mai probabil, de suflul unei explozii. Tot atunci s-a stabilit că ar fi soldaţi dintr-o companie a Diviziei a IV-a, ce a fost dată dispărută în toamna anului 1916, când România a intrat în război, iar Corpul Alpin Bavarez a străpuns linia frontului prin Perişani, în timpul uneia dintre cele mai sângeroase confruntări din timpul Primului Război Mondial în care şi-a pierdut viaţa şi generalul David Praporgescu.
Ultimele săpături arheologice la Perişani au fost făcute în vara anului trecut, pe lângă oseminte fiind descoperite şi arme, dar şi câteva zeci de cartuşe. (dcnews.ro)