Fostul interlop vâlcean Dan Leasă, condamnat la 8 ani de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani

1
77

Prin decizia penală nr. 854/A din 18.06.2019, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe Dan Leasă (fost interlop timp de 10 ani prin Vâlcea), la o pedeapsă de 8 ani și 2 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune în formă continuată și spălare de bani în formă continuată. În cazul acestui inculpat, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime. Tot instanța l-a obligat pe Dan Leasă la plata către partea civilă, SC Marfin Leasing IFN (România) SA a sumei de 5.946.308 lei, cu titlu de daune materiale aferente celor 12 contracte de leasing financiare, precum și a sumei de 31.770.414 lei, cu titlu de daune materiale aferente celor 34 de contracte comerciale de vânzare-cumpărare încheiate. Obligă inculpatul la plata sumei de 8.400 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.
În luna martie 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial București au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpați (printre care și Dan Leasă), în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în cursul lunii septembrie 2007, inculpaţii Turca Dăscălescu Laurenţiu Niki, Anescu Cristian, Brînză Sorinel şi Paladie Cristina-Otilia au constituit un grup infracţional organizat, care a fost sprijinit de inculpaţii Oglindă Dora şi Răcean Constantin, care a acţionat coordonat până în luna ianuarie 2008 în scopul obţinerii de beneficii financiare injuste prin inducerea în eroare a societăţii de leasing financiar SC Egnatia Leasing IFN (România) SA (în prezent SC Marfin Leasing IFN (România) SA). Mecanismul de fraudare a constat în încheierea de către firma de leasing a 43 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziţionării a 55 de utilaje de construcţii, cu SC Prime Group SRL, societate comercială coordonată şi condusă de membrii grupului infracţional. Conform acestor contracte, firma de leasing achiziţiona utilajele de la SC SC Prime Group SRL, achita preţul acestora după care încheia procese verbale de livrare a bunurilor cu ceilalţi membri ai grupării, respectiv inculpaţii Dumitrescu George Mircea, Onose Ovidiu-Marin, Leasă Dan, Cioran Ioan, Rus Cristian Călin, Petre Mihai, Mihai Stan, Dragotă Marian, Nedelcu Valentin, Troacă Ioniţă, Burcea Liviu Constantin, Costache Mihăiţă, Iova Mircea, Şerban Ion-Marius, prin firmele conduse sau controlate de aceștia.
În realitate, utilajele achiziţionate şi vândute erau inexistente şi, după ce aşa-zisul furnizor SC Prime Group SRL încasa contravaloarea bunurilor, banii erau încasaţi de către Oglindă Dora şi Răcean Constantin, prin firmele controlate de aceştia şi redistribuiţi către membrii grupării, printr-o succesiune de transferuri bancare, justificate de operaţiuni fictive. Pentru a crea aparența că relațiile comerciale se derulează onest, „beneficiarii” contractele de finanţare au achitat ratele lunar o perioadă de timp limitată. Prejudiciul cauzat SC Marfin Leasing IFN (România) SA a fost în valoare de 7.711.548 euro. SC Marfin Leasing IFN (România) SA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 16.949.360 euro. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra conturilor bancare aparţinând inculpaţilor Turca Dăscălescu Laurenţiu Niki, Onose Ovidiu Marian, Petre Mihai, Mihai Stan, Costache Mihăiţă, Iova Mircea, Troacă Ioniţă, Nedelcu Valentin, Dragotă Marian. În primă fază, dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București.
Creditele pe care Dan Leasă le-ar fi primit, în anul 2007, de la Romexterra Slatina şi BCR Slatina, printr-un cumul de infracţiuni, se ridică la nişte sume năucitoare: în jur de 550 de miliarde lei vechi. Pentru a obţine banii, acesta s-ar fi folosit de mai multe firme personale inclusiv o firmă fantomă prin care şi-a asigurat „spatele”. În cazul în care se vor dovedi reale toate acestea, Leasă se face vinovat de infracţiuni la Legea creditelor bancare, de evaziune şi fals. Mai mult decât atât, în trecutul lui Leasă există şi alte condamnări cauzate de infracţiuni fiscale, care cumuleaază… zeci de ani, ceea ce îi înrăutăţeşte situaţia. Dan Leasă are un trecut „glorios” în materie de infracţionalitate. În 2004, el înşela statul cu aproape jumătate de miliard de lei, prin intermediul SC Vesco Grup SRL. Atunci a fost găsit vinovat deoarece s-a sustras de la plata obligaţiilor prin neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor realizate; înregistrarea pe costuri a avansurilor ratelor de capital şi dobânzilor aferente bunurilor facturate de societăţile de leasing, precum şi a contravalorii unei suprafeţe de teren achiziţionate; a înregistat în contabilitate facturi fiscale care nu conţineau date reale, având drept scop deducerea ilegală a TVA şi solicitarea rambursării acesteia. Firmele sale cu profil de protecţie şi pază, Pinkerton şi Vigilent, au făcut, de asemenea, scandal local, prin natura ingineriilor financiare derulate.
(Petre Coman)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.