Cum să te controlezi în situațiile tensionate. Top 5 metode care chiar funcționează!

0
88

 

Lucrurile mărunte îți pot aduce clipe imense de fericire. Pentru că bucuria este o stare, o emoție care se creează în tine și ia naștere dintr-o privire, un gest sau o imagine. La fel de bine, însă, lucrurile aparent minore îți pot crea disconfort, nervi, stres și chiar îți pot ruina ziua. O vorbă răutăcioasă, o privire dură sau un lucru care se strică fix când aveai nevoie de el te pot transforma într-o minge de nervi. 

Dacă de multe ori când te enervezi îți vine să trântești tot ce îți stă în cale și “ vezi negru” în fața ochilor, ai nevoie de câteva sfaturi care te vor ajuta să reacționezi cu mai mult calm.

Iată cum să te controlezi în situații tensionate, dar mai ales, cum să nu îți pierzi zâmbetul de pe buze și starea de bine. 

Petrece mai mult timp cu tine.  În momentele de liniște și relaxare vorbește cu tine însuți, analizează  reacțiile pe care le-ai avut în anumite momente și vezi dacă ai acționat astfel încât să nu ai regrete. Iar dacă ai descoperit că “ te aprinzi repede” și spui sau faci lucruri de care apoi îți pare rău, ia măsuri!  Să intervii asupra ta fix în momentele în care ești plin de nervi e foarte dificil, tocmai de aceea, trebuie să vorbești cu tine, să te analizezi și să înveți să te controlez din timp. Recapitulează greșelile și încearcă, în situații similare să reacționezi diferit. 

Răbdare și autocontrol

shutterstock_789017836

 Atunci când te enervezi se declanșează anumiți hormoni ai stresului, care cresc tensiunea și ritmul cardiac, iar specialiștii spun că starea aceasta dureaza în jur de 30 de secunde și este întreținută de gânduri. Trebuie să știi și să conștientizezi acest lucru.  Să accepți că este o stare pe care o poți modela, un sentiment care durează jumătate de minut iar dacă identifici din timp factorii prin care se manifestă o să reușești să te stăpânești mai ușor. Te vei simți iritat, dar nu o să mai ai un acces de furie. În acele 30 de secunde te poți gândi la alte lucruri, poți număra în gând, te poți concentra asupra respirației, apoi vei trece acel hop, iar gândurile ți se vor limpezi. Dacă, de exemplu ai de făcut un proiect important și tocmai ți s-a stricat laptopul, clar îți vine să dai cu el de pământ. S-ar putea să fie primul gând. Așteaptă 30 de secunde, respiră și luptă cu gândurile tale. Apoi, fă ceea ce trebuie. Apelează la un service, precum Salut-it și spune că este ceva urgent. Așa vei rezolva problema, nervii nu rezolvă niciodată nimic. 

Comunică în mod eficient. Nu doar cu ceilalți ci și cu tine însuți. În momentele tensionate, identifică gândurile care îți trec prin minte. Întreabă-te dacă într-adevăr ai dreptate în legătură cu ceea ce gândești sau dacă nu cumva vezi lucrurile doar dintr-un anumit unghi. Dacă ai un conflict cu un coleg, de exemplu, încearcă să te pui în locul lui, să inversezi rolurile și vezi cum crezi că ai reacționa. S-ar putea să fii surprins. Dacă totuși consideri că ai dreptate, negociază ceea ce dorești să obții și comunică cu partenerul de discuție. Adică, spune-i sincer și deschis gândurile tale, ce sentimente ți-a creat discuția sau vorbele sale. Te vei simți eliberat. S-ar putea ca el să nu conștientizeze că te-au afectat cuvintele pe care ți le-a zis. 

Nu fi prea dur cu tine atunci când greșești. Fii sincer, dar nu lăsa să te acapareze gânduri precum: nu sunt bun de nimic, nu reușesc să fac nimic cum trebuie, pentru că tot repetând, vei ajunge să crezi aceste lucruri, vei deveni frustrat și vei reacționa impulsiv, chiar agresiv. 

Nu te compara cu ceilalți. Mereu vei tinde să te compari cu unii care au mai mult, pot mai mult sau sunt mai inteligenți, mai deștepți, lucru care va scădea stima de sine și te va duce chiar și spre depresie. Lucrează cu tine, acordă-ți timp și amintește-ți că și lemnul este greu de modelat, dar cu muncă, răbdare și migală, iese forma dorită!

Așadar, pentru orice lucru bun este nevoie de răbdare! Cultivă și apoi așteaptă roadele. Și, cel mai important, ai încredere în tine!

sursa foto: shutterstock.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.