Municipiul Râmnicu Vâlcea se numără printre cele doar 5 oraşe din România (împreună cu Alba-Iulia, Buzău, Deva şi Zalău, cărora li se adaugă Braşov şi Timişoara ca ”oraşe-pionier”) acceptate în Proiectul BEACON (Bridging European and Local Climate Action).
Proiect promovează acţiunile în domeniul protecţiei climei şi facilitează un schimb între parteneri la nivel naţional, local şi educaţional din Europa şi care este finanţat prin intermediul EUKI (Iniţiativa Europeană pentru Climă) de către Ministerul Federal al Germaniei pentru Mediu, Conservarea Naturii şi Securitate Nucleară.
Râmnicul se alătură astfel altor 33 de municipalităţi din Republica Cehă, Grecia, Polonia, Bulgaria, Portugalia şi Germania într-un demers de diseminare a bunelor practici privind măsurile de reducere a emisiilor, cu accent pe sectoarele clădiri, transport, mica industrie şi agricultură. Vezi aici firmele din Ramnicu Valcea.
În baza acordurilor semnate de Municipiul Râmnicu Vâlcea cu Oraşe Energie România (coordonatorul naţional al Proiectului BEACON) şi cu Asociaţia ENVIRON (coordonatorul naţional al şcolilor implicate în proiect), reprezentanţii Municipalităţii beneficiază de participări la conferinţe regionale şi sesiuni de instruire (cea mai recentă desfăşurându-se în Heidelberg, în 21 mai), iar elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială ”Anton Pann” şi de la Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân” participă la vizite de studiu în şcoli din Germania, toate acoperite financiar de Guvernul Federal al Germaniei.
În contextul acestei implicări, Primăria a gazduit in data de 29 Mai 2019 o nouă întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, CET Govora, ETA SA şi Romprest, eveniment ce va servi drept bază pentru dezvoltarea proiectelor locale ce promovează o societate cu emisii scăzute; o altă reuniune regională va avea loc în curând la Râmnicu Vâlcea cu participarea reprezentanţilor din România, Germania, Cehia şi Polonia.
Municipiul Zalau face si el parte din proiect, iar actiunile au inceput din octombrie 2018. ”Acest proiect promovează acțiunile în domeniul protecției climei și facilitează un schimb între parteneri la nivel național, local și educațional din Europa. Scopul este de a consolida cooperarea bilaterală și multilaterală între partenerii din proiect pentru implementarea țintelor stabilite prin Acordul de la Paris. Prin învățarea în comun, crearea de rețele și servicii de consiliere personalizate, factorii de decizie politică și unitățile de implementare vor dobândi competențe tehnice și de proces care îi vor ajuta să dezvolte, să perfecționeze și să pună în aplicare măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Bunele practici ale măsurilor de reducere a emisiilor vor fi diseminate pe baza unei analize la nivelul UE a unor instrumente naționale de protecție a climei care au avut succes, cu accent pe următoarele sectoare: clădiri, transport, mica industrie și agricultură. În plus, bunele practici la nivel local vor fi identificate și împărtășite într-o rețea cu întâlniri periodice a 34 de municipalități din Republica Cehă, Grecia, Polonia, Portugalia, Germania și România (Alba Iulia, Buzău, Deva, Râmnicu Vâlcea și Zalău). Municipalitățile participante vor primi asistență tehnică și consiliere personalizată pentru transferul bunelor practici și implementarea cu succes a acestora în contextul specific local”, se arată într-un comunicat remis presei de Primăria Zalău.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/hot-air-balloon-under-blue-sky-1684893/