Comunicat de presă
Unele specii protejate de lilieci nu trebuie deranjate
de lucrările de renovare sau alte activități
Deranjarea și/sau distrugerea coloniilor unor specii protejate de lilieci, în timpul unor lucrări de renovare sau alte activități, este interzisă prin lege.
În județul Vâlcea există zeci de clădiri de importanță istorică (biserici, conace, etc.), care au potențial de a adăposti colonii ale unor specii protejate de lilieci, în special în perioada de vară / maternitate (15 mai – 15 august).
Legislația interzice printre altele “perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie” (Art. 33(1b) al Legii 49/2011). Prevederile de protecție din acest articol se impun indiferent de locația speciilor și exemplarelor, respectiv nu doar în arii protejate sau alte zone naturale, ci și în locații antropice, respectiv în afara ariilor protejate.
Printr-o verificare sumară în faza de proiectare sau de avizare, se poate determina dacă locația adăpostește colonii și se pot stabili măsuri de conservare. Această verificare este efectuată de către persoane sau organizații/instituții abilitate în domeniul chiropterologiei.
13 dintre speciile de lilieci din România, menționate în Anexa III din OUG nr. 57/2007, sunt: cinci specii ale grupului liliecilor potcoavă (Rhinolophidae), șapte din grupul liliecilor cu nas neted (Vespertilionidae) și una din grupul liliecilor cu aripi lungi (Miniopteridae).
DIRECTOR EXECUTIV Purtător de cuvânt Fiz. Monica Georgeta Modan Cons. Alina Istocescu