Dacă vorbim de Tehnici Matematice, ne putem gândi că aceestea au existat încă din antichitate. Matematica s-a născut în jurul aceleiași perioade când omenirea făcea primii pași pentru a cultiva pământul. În general categorisite, au apărut și s-au dezvoltat trei tipuri de matematică: calculul necesar pentru împărțirea culturilor și efectuarea tranzacțiilor, supravegherea necesară pentru gestionarea terenurilor agricole și evenimentele și calendarele periodice astronomice care au determinat anotimpurile pentru agricultură. Acestea au devenit baza pentru matematică așa cum este astăzi, ea studiază structura, spațiul și schimbarea.
Iată-ne în secolul 21, secol în care inovația tehnologică transformă fundamental educația și solicită competențe adaptate locurilor de muncă. Cuvinte cheie care trebuie sa ne dea de gândit ar fi:
- Educație specializată relevantă
- Educația de bază de calitate
- Inovare în domeniul educației
- Curricula secolului 21
- Fluență digitală și competențe STEM
- Căi de învățare de-a lungul vieții
Și dacă privim proiecțiile pentru perioada 2016 și 2026 privind ocuparea forței de muncă (Departamentul Muncii, SUA), care anticipează că cele mai importante 20 de ocupații cu cea mai rapidă creștere vor necesita o înțelegere de bază a matematicii și a științei, concursul național Tehnici Matematice, anticipează acest lucru și reunește elevi din licee de profil real (ștințe ale naturii) și profil tehnologic și educatorii acestora , la Râmnicu Vâlcea, pentru a le oferi posibilitatea de a-și demonstra competențele matematice și nu numai, să comunice, să socializeze și să se descopere pe ei înșiși.
Mulțumesc pe această cale Prefecturii Vilcea reprezentă prin doamna subprefect Aurora Gherghina, ISJ Vâlcea ( inspector școlar general prof Andra Bica și inspectorului școlar , disciplina matematcă, Claudia Diaconescu Armasescu ) , conducerii Colegiului National Mircea cel Bătrân, director adjunct Antoanela Farcasanu, sponsorului oficial al concursului Fundatia ”Dumitru Craciunescu” si inițiatorului concursului, profesorului Florin Smeureanu pentru tot efortul depus.
Felicit toți elevii participanții, profesorii coordonatori și toți cei implicați lansează invitația, pe această cale, tuturor doritorilor de a le fi alături și în anul 2020, an centenar pentru Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea.
Elisabeta Naghi, inspector general de matematica in cadrul MEN