Deputatul PSD Vasile Cocoş, VESTE BUNA pentru angajatii din domeniul privat: „Cuantumul diurnelor pentru delegaţii s-a majorat de la 1 ianuarie 2019”

0
74

 

Diurna pe care o pot acorda angajatorii privați, fără a datora taxe la stat, a fost majorată începând cu acest an, anunţă deputatul PSD, Vasile Cocoş. „Cea mai recentă majorare a cuantumului indemnizațiilor de delegare și detașare a fusese operată acum mai bine de trei ani. Cuantumul netaxabil al diurnei se va majora de la 42,5 lei pe zi, cât a fost până acum, la 50 lei pe zi, în cazul angajatorilor din domeniul privat. Potrivit Codului fiscal, cuantumul netaxabil al diurnei este, pentru delegările și detașările în țară, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Or, diurna în țară pentru bugetari a fost majorată, de la 1 ianuarie, de la 17 la 20 de lei, ceea ce înseamnă că și cuantumul netaxabil al diurnelor acordate salariaților din mediul privat a fost, indirect, majorat”, spune parlamentarul vâlcean.

Potrivit HG nr. 714/2018, în cazul delegării, sumele care se pot acorda diferă în funcție de cât de departe este delegat salariatul față de locul de muncă permanent. Astfel: persoana delegată într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de delegare, în cuantum de 20 lei/zi. Persoana delegată într-o localitate situată la o distanta mai mare de 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din: o indemnizație de delegare, în cuantum de 20 lei/zi; o alocație de cazare, în cuantum 230 lei/zi, în limita căreia trebuie să își acopere cheltuielile de cazare. Pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum și pentru ultima zi, nu se acordă alocație zilnică de cazare. Indemnizația de delegare pentru deplasările interne e neimpozabilă, dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore.

Regulile sunt similare și pentru detașare: persoana detașată într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de detașare în cuantum de 20 lei/zi; persoanei detasate într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă și care nu se poate înapoia la sfârșitul zilei de lucru i se asigură cazarea gratuită de către autoritatea sau instituția publica la care este detașată. Personalului detasat i se poate deconta chiria plătită pe baza unui contract de închiriere pentru maxim 230 lei/zi. Atât indemnizatia de delegare, cât și cea de detașare se acordă fără prezentarea de documente justificative. În general, pentru țările membre UE (ex. Germania, Franta, Italia etc.), diurna este 35 euro/zi.  Nivelul maxim legal al diurnei stabilit pentru fiecare țară în parte se indexează, în cazul angajatorilor privați, cu 2.5 ( în exemplul nostru cu țările UE, ar fi vorba de 35*2.5=87.5 euro zi), valoarea rezultată fiind, cum ziceam mai sus, sumă neimpozabilă din punct de vedere al impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale. Pentru fracţiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore şi 100% pentru perioada care depăşeşte 12 ore.

Și în anul 2019 intră in baza de calcul a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, diurna, precum și orice alte sume de aceeași natură acordate pe perioada delegării/detașării în țară și în străinătate, în interesul serviciului, care împreună depăsesc de 2,5 ori nivelul stabilit pentru personalul din instițuțiile publice, indiferent de forma de organizare a angajatorului (exceptând cheltuielile de transport și cazare).

Vasile Cocoş, deputat PSD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.