10 MOTIVE PENTRU CARE CNG ESTE NOUL DIESEL
Dieselul a fost mult timp cel mai economic combustibil pentru flote. De asemenea, a fost considerat cel mai ecologic lichid de combustie până când a ieșit la iveală adevărul despre particule și emisiile de NOx. Producătorii de echipamente originale și-au schimbat atitudinea și au investit masiv pentru a-și aduce motoarele diesel la standardul de emisii mai strict Euro 6d-temp, dar piața nu-și va recăpăta imediat încrederea deplină în „combustibilul negru”.
Dar dacă nu diesel, atunci ce? Răspunsul ar putea fi foarte bine gazul natural comprimat (CNG), în special pentru conducătorii auto pe distanțe lungi, care nu vor fi nu vor avea motive de îngrijorare când vor intra în zona de emisii scăzute (LEZ) a oricărui alt oraș mare, dacă mașina lor poartă emblema g-tron, TGI sau insigna G-Tec. Iată 10 motive pentru a merge pe gaz.
- Preț scăzut al combustibilului. Un kilogram de GNC este cu aproximativ 40% mai ieftin decât un litru de motorină. Consumul de combustibil este aproximativ același pentru ambele: între 4 și 6 unități la 100 km, ceea ce înseamnă că factura de combustibil se reduce cu 40%.
- Performanțe excelente pe distanțe lungi. Mașinile pe CNG combină buteliile pentru depozitarea gazului (între 11 și 26 kg) cu un rezervor de benzină cu capacitatea de 25 până la 50 de litri. Autonomia totală depășește adesea 1.000 km. Buteliile integrate nu ocupă mult din spațiul de încărcare din portbagaj.
- Emisii foarte reduse de noxe (NOx) și particule fine (PM). Comparativ cu motorina și chiar cu benzina, gazele naturale produc prin combustie mult mai puțini oxizi de azot (NOx) și PM. Procesul de ardere în sine este, de asemenea, mai silențios. CNG este, prin urmare, un combustibil „urban” mai bun decât motorina.
- Emisii scăzute de CO2, atât în trafic, cât și pe circuitul de la extracție la utilizare (WTW). Autovehiculele care funcționează pe gaze naturale emit cu aproximativ 30% mai puțin CO2 decât omoloagele lor pe benzină și sunt mai mult sau mai puțin la același nivel cu motorina. Privind lucrurile pe circuitul de la extracție la utilizare, CNG câștigă detașat față de alți combustibili fosili.
- GNC este abundent. Rezervele de gaze naturale ale Pământului sunt uriașe, garantând necesarul pentru următoarele decenii. De asemenea, prețurile la gazele naturale nu depind de cele ale petrolului. Ele sunt mai puțin supuse fluctuațiilor și au rămas destul de stabile în ultimii ani.
- CNG poate fi sustenabil. Este posibil să se creeze metan – componenta principală a CNG – din deșeuri biologice și ape uzate. Audi chiar îl creează prin hidroliza apei în oxigen și hidrogen, combinându-l pe cel din urmă cu CO2, obținând metan cu emise de carbon neutralizată.
- Mai puțin costisitor decât hibrizii. Un automobil pe CNG costă în mod obișnuit cu 1.500 euro mai mult decât modelul de benzină din care derivă. Iar oferta de modele se tot extinde: Audi, Fiat, Iveco, Mercedes, Opel, SEAT, Skoda și VW – toate au cel puțin un derivat CNG în ofertă.
- Extinderea infrastructurii. Un obstacol major în calea succesului autovehiculelor CNG începe să se destrame, pe măsură ce mai multe stații de alimentare oferă gaz natural comprimat. Față de cele 860 de astăzi, Germania va avea 2.000 de stații de CNG în 2025. Micuța Belgie are deja 100 de stații.
- Mașinile CNG pot parca în subteran. Spre deosebire de vehiculele alimentate cu LPG, vehiculele GNC nu sunt interzise in parcările subterane. GPL este mai greu decât aerul și se poate răspândi pe suprafața de parcare, creând un risc. Nu este cazul CNG, care este volatil.
- CNG este sigur. Rezervoarele (buteliile) de gaz sunt supuse unor protocoale de siguranță foarte stricte și sunt fabricate din materiale foarte rezistente, cum ar fi plastic armat cu fibre de carbon (CRFP). Ele pot rezista la presiunea de 750 de bari, la căldură extremă și la coliziuni. Rezervoarele au și supape de siguranță.