Deputat Ştefan-Ovidiu Popa: Acordul de Mediu necesar demarării proiectului autostrăzii Sibiu – Piteşti nu mai suportă amânare!

0
69

 INTERPELARE

Adresată: Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice

În atenţia doamnei Ministru Graţiela Leocadia Gavrilescu

 De către:

 Deputat Ştefan-Ovidiu POPA

Grupul parlamentar: PSD

Obiectul interpelării:

Acordul de Mediu necesar demarării proiectului autostrăzii Sibiu – Piteşti nu mai suportă amânare!

Stimată doamnă ministru,

 

Autostrada Piteşti – Sibiu este proiectul cel mai important al României din întreg portofoliul pe infrastructura rutieră pe următorii ani.

Autostrada Piteşti – Sibiu este un obiectiv de maximă importanţă, în primul rând pentru România, dar şi pentru judeţele pe care le va traversa, implicit pentru cetăţenii şi agenţii economici din zonă. Traseul autostrăzii Sibiu – Piteşti traversează teritoriul a trei judeţe – Sibiu, Vâlcea şi Argeş – şi este împărţit în cinci secţiuni, respectiv: Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Ţigveni, Ţigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti.

Construirea acestei autostrăzi a fost cerută de mii de oameni, angajaţi ai uzinei Dacia şi ai firmelor prestatare, şi a fost criticată în trecut şi de fostul şef al Ford România, care s-a declarat nemulţumit de lipsa unei şosele de mare viteză pe această rută. Autostrada Piteşti – Sibiu este una dintre cele mai aşteptate autostrăzi, inclusiv de către cea mai mare companie din România, Dacia – Renault, care este şi cel mai mare exportator la nivel naţional. Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est, şi acest coridor trebuie completat.

Au existat asigurări din partea Ministerului Mediului că, Acordul de Mediu este gata în martie 2018, apoi în iunie 2018, apoi în august 2018, apoi în octombrie 2018, acum la finele anului 2018.

Au fost prezentate traseul şi stadiul pregătirii proiectului, şi au fost abordate aspecte privind finanţarea şi implementarea acestuia. Pentru urgentarea proiectului, au existat discutii cu experţii Jaspers şi cu experţi români pentru clarificarea aspectelor geotehnice ale proiectului. Documentaţia tehnică pentru secţiunile 2, 3 şi 4 ale autostrăzii este în faza în care se aduc completări în conformitate cu solicitările consultanţilor europeni.
Autostrada Sibiu – Piteşti a fost scoasă la licitaţie pentru construcţia secţiunilor 1 şi 5, însă atribuirea contractelor este condiţionată de obţinerea Acordului de Mediu. De asemenea, fără Acordul de Mediu nu poate fi emisă Autorizaţia de Construire.

În iulie 2017, CNAIR a scos la licitaţie secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti (secţiunea Sibiu – Boiţa) si (secţiunea Curtea de Argeş – Piteşti). La ora actuală ofertele se află în faza de evaluare.

Pe 8 martie 2018, CNAIR a transmis la ANAP documentația pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 a Autostrăzii Pitești-Sibiu, pentru verificare și validare.

Pe 19 iulie 2018, CNAIR a publicat două anunțuri de intenție privind lansarea la licitaţie a secţiunilor 2 şi 3 din viitoarea autostradă ce va traversa Carpaţii.

Se pare că, după eforturile depuse de celelate instituţii şi companii implicate, acum ne blocăm de acordul de mediu.

Astfel, doamna ministru, vă rog să îmi comunicați stadiul şi termenul pe care il găsiți oportun pentru emiterea Acordului de Mediu, necesar demarării proiectului autostrăzii Sibiu – Piteşti.

Solicit răspuns în scris.

Vă mulţumesc!

Deputat,

Ştefan-Ovidiu POPA

Circumscripţia electorală nr.40 VÂLCEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.