Borza, note pentru politicieni. „Se va întoarce împotriva lui Ponta”

0
76

Liviu Dragnea nota 8 – Pentru încurajare. Să nu cedeze presiunii multinaționalelor. Legea offshore, așa cum a fost modificată în Camera Deputaților, este o lege onestă, corectă atât pentru România, cât și pentru multinaționale. Oricum, nivelul redevențelor din România, cât și a impozitului pe veniturile suplimentare este la jumătate față de media europeană. Mai mult decât atât, din veniturile suplimentare le-am recunoscut investitorilor un drept de deducere fiscală de 60% pentru investițiile în exploatare, măsură care, practic, anulează impozitul pe venitul suplimentar și creează un regim fiscal mai mult decât prietenos. În realitate, deranjează obligația de a distribui pe piața românească 50% din cantitatea de gaze extrasă de pe platoul continental al Mării Negre. Și e normal să fie așa. Sunt gazele României și, măcar în parte, trebuie să profite și românii de pe urma lor. Nu putem accepta ca multinaționalele să exporte 100% din cantitatea extrasă și noi să depindem, în continuare, de gazul rusesc. Cu privire la tensiunile din PSD, cu cât Dragnea convoacă mai târziu CEx-ul, cu atât mai rău va fi pentru el. În fiecare zi, tabără oponenților lui Dragnea mai câștigă un parlamentar sau un membru al CEx.

Călin Popescu-Tăriceanu nota 8 – De data aceasta, îi dau o notă mai bună. Audierea lui George Maior a fost o inițiativă necesară în contextul declarațiilor ambasadorului României la Washington față de scrisorile lui John McCain și Rudolph Giuliani. Chiar și fără aceste declarații nefericite, activitatea ambasadorului trebuia evaluată, având în vedere importanța relației pe care România o are cu SUA. De la preluarea mandatului, George Maior a făcut prea puțin pentru a întări și dezvolta acest parteneriat strategic. Declarațiile lui Maior nu au fost convingătoare, iar atitudinea nu a fost cea mai potrivită. Vii cu căciula în mână la Parlament, mai ales când te știi cu musca pe ea. I-aș fi dat și 10 lui Tăriceanu, însă nu pot uita cum Ordonanța Prună (n.r. OUG 6/2016) a fost adopată tacit în Senat. Tăriceanu susținea, la 11 zile după ce Guvernul Cioloș a dat respectiva ordonanță fără să mai aștepte avizul CSM, că OUG 6/2016 este neconstituțională și că trebuie respinsă în Parlament. Deși avea dreptate, nu a făcut nimic pentru a anula efectele acestei monstruozități. A refuzat să pună în dezbaterea Senatului textul ordonanței, lăsând-o să fie adoptată tacit. De abia săptămâna viitoare, la doi ani și șase luni de la adoptare, această ordonanță care a nenorocit mii de români va fi dezbătută – și sper respinsă – în Camera Deputaților.

Victor Ponta nota 4 – Demersul din ultimele zile al lui Victor Ponta, care a prezentat fotografii cu Liviu Dragnea la petrecerile SRI, este jenant. Atacul la Dragnea din ultimul an și încercarea de demonizare a acestuia îl dezonorează, în primul rând, pe Ponta. Victor Ponta este un om cu reale calități politice. După Adrian Năstase, a fost cel mai bun prim-ministru al României post-decembriste. De la Victor mă aștept la strategii, politici și proiecte de țară, nu la atacuri la persoană, mai ales față de foștii lui camarazi. Pentru că această campanie împotriva lui Dragnea, de maniera în care este dusă, se va întoarce împotriva lui Ponta. Ponta, și nu Dragnea, este finul lui George Maior. Ponta, și nu Dragnea, primea bilețele de la Maior pe cine să numească procurori șefi la marile parchete. Ponta, și nu Dragnea, primea de la Maior numele dezirabililor pentru a fi numiți miniștri în cabinetele Ponta. Liviu Dragnea dădea și el târcoale statului paralel. Dar în capul mesei stătea Victor Ponta. Liviu Dragnea era un băiat de mingi, bun de făcut comisioane, de trimis după țigări, de pus vinul la rece sau de jugănit un purcel.

Emmanuel Macron nota 9 – Macron este foarte activ, chiar dacă e la un minim istoric în sondaje. Doar 29%. Etichetat de opoziţie drept „preşedintele bogaţilor”, joi a prezentat un plan de luptă împotriva sărăciei, în valoare de 8 miliarde euro, pe o durată de patru ani. Franţa număra, în 2017, în jur de 9 milioane de persoane sărace, adică 14% din populaţie. Urmează reforma sistemului public de sănătate. Pe când și în România?

 

Notele au fost date joi, în cadrul emisiunii „Borza Analytica” – dcnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.