Vanzarea noilor autoturisme cu gaze naturale din Europa a crescut semnificativ în primele cinci luni ale acestui an, potrivit noilor date.
Noile înregistrări ale autoturismelor de pasageri pe CNG din Europa au crescut în perioada ianuarie-mai 2018, a declarat Zukunft Erdgas (gaze naturale) din 1 august.
Acestea au crescut cu 83% față de anul trecut, în Europa, potrivit datelor de la Observatorul european al combustibililor alternativi (EAFO), care arată că Italia este încă cea mai mare piață, dar Germania are cea mai rapidă creștere.
În primele cinci luni ale acestui an, au fost înregistrate aproape 36.000 de autoturisme noi alimentate cu gaze, în creștere cu aproape 16.000 în aceeași perioadă a anului precedent. Cu 5.446 vehicule, Germania a înregistrat mai mult de 15% din noile înregistrări din Europa, potrivit EAFO, ajungând la un nou nivel. Italia rămâne însă cea mai mare piață europeană, cu aproximativ 1 milion de vehicule care funcționează pe gaz natural comprimat (CNG).
Datele EAFO arată, de asemenea, o popularitate sporită a motoarelor cu GNC în Belgia, Olanda și Republica Cehă, a declarat Zukunft Erdgas. CEO-ul Timm Kehler a spus că este mulțumit „pentru că gazul natural poate aduce o contribuție decisivă la o mai bună protecție a climei în trafic”.
Creșterea înregistrărilor în Germania s-a datorat continuării, anul trecut, a reducerii impozitului pe energie pe gaze naturale. O contribuție a avut si Volkswagen în sectorul GNC. Vehiculele cu gaz natural nu produc aproape nici unul dintre particulele fine care agravează astmul, în special la copii. Kehler a mai spus că datele arată că „gazul natural este în creștere ca combustibil alternativ în perioadele de interdicție a motoarelor diesel” și a cerut mai multe stimulente pentru a continua această tendință.
„De asemenea, Franța demonstrează cum se poate face: un program cuprinzător de subvenții pentru vehiculele comerciale si va oferi un impuls suplimentar pentru tehnologia GNC”, a adăugat Kehler.
Europa are totuși un drum lung de urmărit în alte regiuni ale lumii atunci când vine vorba despre vehiculele cu gaz natural (NGV). Potrivit ultimelor date ale asociației industriale IANGV pentru 2018, patru țări reprezintă împreună aproape două treimi din NGV-urile din lume și nici una nu este în Europa. Acestea sunt China cu 6,02 milioane (23,2% din NGV-urile lumii), Iranul de 4,5 milioane (17,2%), urmat de India de 3,09 milioane și Pakistanul de 3 milioane de NGV-uri.
Sursa: https://www.naturalgasworld.com/cng-cars-italy-leads-but-germany-fastest-growing-63267#signin
În România, Denisson Energy, firmă membră a grupului Antares, și Asociația Gazului Natural pentru Vehicule NGVA România dezvoltă proiectul CNG România, care vizează implementarea a 9 stații de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat (CNG ) de-a lungul coridoarelor pan-europene.
Proiectul, în valoare de 5,2 milioane de EUR, este derulat în cadrul programului CEF al Agenției pentru Inovație și Rețele (INEA) a Comisiei Europene și este cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din valoarea acestuia.
Detalii despre proiect și stadiile de implementare puteți găsi accesând www.cngromania.eu.
Notă: Responsabilitatea privind această publicație revine integral autorului. Uniunea Europeană nu este responsabilă pentru modul în care sunt utilizate informațiile publicate.