La 100 de ani de la Marea Unire ne reamintim că graniţa Imperiului Austro-Ungar se mutase până în inima Ţării Loviştei: Titeştiul era împărţit în două, prin linia de movile care începea de la Posada, Gura-Plaiului, Centrul satului, până în linia Oltului.
Harta* este din Atlasul „Pământului românesc de-a lungul vremilor” de N.P. Comnenul, 1920: România la Tratatul de la Buftea/ București (albastru); la vest de linia roșie, zona ocupată de Puterile Centrale.
„Nemţii scoteau cu forţa locuitorii din zonă să desţelenească şi să însămânţeze pentru ocupanţi izlazul din Dealul Mlăcii cu in, cartofi, fasole etc. (imaginile din zonă cu animale şi cimitirul nerenovat sunt din urmă cu 10 ani – 8 iulie 2008; celelalte sunt din 10 august 2018).
(…)
„Puţin mai jos de locul unde se ţine bâlciul anual, spre apus, peste şoseaua judeţeană (…) îşi găsesc odihna ostaşi români şi germani, adunaţi de pe câmpul de luptă ce se întinsese pe toate plaiurile Boişoarei şi Titeştiului, de către cetăţenii acestor locuri, dar mai ales de „popa” Bascoveanu – un dezertor iertat de pedeapsa capitală de către Regina Maria, dându-i-se sarcina de a aduna morţii.”
„…Satele fiind părăsite de localnici, fiind în refugiere, gospodăriile rămânând pustii şi câinii fără stăpâni, mâncau soldaţii morţi, presăraţi pe câmpul de luptă. Locuitorii reîntorşi la vetrele lor a trebuit să omoare câinii înrăiţi până la sălbăticie, care atacau oamenii asemănător fiarelor sălbatice flămânde”.
„Oamenii satelor erau schingiuiţi, omorâţi fără milă de duşmani. În luna octombrie 1916, în prima zi a invaziei inamice în satul Bratoveşti, locuitorul Tudor Sandu Şerban, tată a 5 copii, este împuşcat de o patrulă germană. El a luat un copil al său de mână, din cei 5 pe care îi avea şi, voind să fugă, a fost somat de patrulă să stea … Neînţelegând somaţia nemţilor, iar, pe de altă parte, fiind şi surd, şi-a văzut de drum. Soldaţii au tras focuri după el, omorându-l pe loc, pe copil l-au rănit la o mână şi a rămas infirm. Mărturiile se pot înmulţi”.
Citatele sunt din „Monografia comunei Titești”, autor Florea Vlădescu, volumul apărut la Conphys Râmnicu Vâlcea, în 2003. Fragmentul „Istoria comunei Titești – Vâlcea (1821-1918)” din această lucrare poate fi citit online** (a avut până în prezent peste 7.300 vizualizări).
_____________
* https://ro.wikipedia.org/…/Tratatul_de_la_Bucure%C8%99ti_(1…