O soluţie avansată într-un studiu pentru revigorarea Oltchim Râmnicu Vălcea, odinioara una dintre cele mai mari unităţi industriale din ţară, dar care se află acum în insolvenţă, ar fi înlocuirea materiei prime tradiţionale pentru combinatul chimic.
Metanol convertit din gaz metan în loc de benzină nafta obţinută din petrol. Aceasta poate fi soluţia pentru dezvoltarea combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea, pomenită de Vasile Iuga şi Radu Dudău, autorii studiului „Perspectivele gazelor naturale în România și modalități de valorificare superioară a acestora”.
Investiţia într-o unitate de conversie a metanului ar fi de circa 300 de milioane de euro, dar, odată făcută, combinatul ar putea avea materia primă necesară pentru produsele sale, în condiţiile în care lanţul său de aprovizionare cu nafta, de la fosta rafinărie Arpechim, a fost rupt.
„Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea este unul dintre jucătorii importanți pe piața de produse chi-mice din Europa Centrală și de Est. Oltchim produce atât produse anorganice (sodă caustică, acid hidrocloric și peroxizi), cât și compuși macromoleculari (polivinil cloridă, PVC) și produse organice de sinteză (oxo-alcooli și anhidridă ftalică). Oltchim a decăzut în anii de după 1990, ajungând la o datorie de circa 800 mil euro, o cauză importantă fiind lipsa materiilor prime (etilenă și propilenă) la preț competitiv. Acestea erau produse la rafinăria Arpechim Pitești, care a fost închisă în 2011. În 2010, Oltchim a achiziționat activele de petrochimie din cadrul Arpechim, noua entitate primind numele de Divizia Petrochimică Bradu”, scriu autorii studiului.
Cititi mai multe informatii AICI