Pelerinaj cu Brâul Maicii Domnului în Arhiepiscopia Râmnicului

0
62

„Este o mare binecuvântare ca acest odor de mare preț, Brâul Maicii Domnului, să fie cinstit astăzi în ținuturile Olteniei de sub munte”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie în Parohia Romanești

Pelerinajul cu Brâul Maicii Domnului în Arhiepiscopia Râmnicului a însemnat un moment de sărbătoare duhovnicească aleasă pentru credincioșii ținuturilor Olteniei de sub munte care au participat în număr mare la Sfânta Liturghie săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la biserica filie a Parohiei Romanești, cu hramurile Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și Sfântul Nicolae din satul Pleşeşti, comuna Roșiile.

Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de autoritățile locale, tinerii și credincioșii din parohie, dar și de pelerinii care s-au reașezat duhovnicește în aceste zile sub ocrotirea Maicii Domnului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Râmnicului a evidențiat importanța evenimentului duhovnicesc întrucât  „duminica aceasta are o încărcătură deosebită pentru această parohie, pentru că de câteva zile a poposit de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, una dintre cele două părți ale Brâului Maicii Domnului care se află spre cinstire în lumea ortodoxă”.

Părintele Arhiepiscop a arătat tradiția cinstirii Brâului Maicii Domnului care „este un odor de mare preț rămas de la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cea care i-a spus apostolului Ioan înainte de a se muta din viața aceasta trecătoare, ca hainele sale să fie împărțite la două femei sărace din Ierusalim.

A fost păstrat în Ierusalim de către femei evlavioase cinstitul Brâu până în timpul împăratului Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare, care a luat Brâul Maicii Domnului și l-a așezat într-o raclă sfântă, într-una din bisericile din Constantinopol.

Mai multe sute de ani, acest Brâu a ocrotit Constantinopolul, care a devenit cetatea Maicii Domnului,  iar în timpul domniei împăratului Leon cel înțelept, a cărui soție era tulburată de un duh rău, aceasta a văzut pe Maica Domnului în vis, primind îndemnul de a-l ruga pe patriarhul Constantinopolului să deschidă racla și să se atingă de acest odor de neprețuit.

Cu rugăciunile patriarhului, racla a fost deschisă iar împărăteasa s-a vindecat după ce a sărutat Brâul Maicii Domnului și, în semn de recunoștință, l-a brodat cu fir de aur și l-a așezat în aceeași raclă pe care o făcuse împăratul Arcadie. În  secolul al XII-lea s-a stabilit și sărbătoarea Brâul Maicii Domnului, cu ziua de prăznuire la 31 august.

La Mănăstirea Kato Xenia a ajuns o parte din Brâul Maicii Domnului la anul 1522, când cetățile dimprejurul acestei mănăstiri erau bântuite de ciumă.  Imediat după ce a ajuns Brâul Maicii Domnului la Mănăstirea Kato Xenia, mulți oameni au început să se vindece și boala a încetat”.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a vorbit credincioșilor despre vindecările săvârșite în țara noastră în timpul pelerinajului și al procesiunii cu Brâul Maicii Domnului, dar și faptul că Maica Domnului rămâne pururea rugătoare și mijlocitoare a noastră înaintea lui Dumnezeu:  „aflându-se de minunile săvârșite în localitățile în care  Brâul Maicii Domnului era așezat spre cinstire,  a fost adus la anul 1813 și în Țara Românească, în timpul unei epidemii de ciumă care a încetat odată cu aducerea Brâului și purtarea sa în procesiune.

Maica Domnului este cel mai mare mijlocitor pe care îl avem înaintea lui Dumnezeu. Nu este nici un sfânt care să aibă atâta îndrăznire să mijlocească pentru noi, pentru vindecarea trupească și sufletească și, mai ales, pentru mântuirea sufletelor noastre, așa cum o face Maica Domnului.

Maica Domnului a fost prevestită în Vechiul Testament, iar nașterea sa a fost rodul rugăciunilor înălțate de Sfinții Ioachim și Ana. A trăit întreaga viață în permanentă rugăciune, ascultare de Dumnezeu și smerenie. Prin Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, Maica Domnului a devenit Sfânta Sfintelor, însă, așa cum i-a proorocit dreptul Simeon, prin inima ei au trecut sulițe atunci când L-a văzut pe Mântuitorul Hristos răstignit pe Cruce.

Mântuitorul a lăsat-o în grija celui mai apropiat ucenic al Său, Sfântul Apostol Ioan, care a avut grijă de Maica Domnului până ce aceasta și-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu. Sfinții Apostoli și ucenicii Domnului Hristos au cinstit-o în chip deosebit pe maica Domnului, cum, de altfel o cinstesc creștinii până în zilele noastre.

Sunt foarte multe minunile pe care Maica Domnului le face și nu este om care să-i ceară ajutorul și să rămână nemângâiat, să rămână fără răspuns.

De aceea, este o mare binecuvântare ca acest odor de mare preț, singurul lucru care s-a păstrat de la Maica Domnului, să fie cinstit astăzi în ținuturile Olteniei de sub munte.

Să o rugăm pe Maica Domnului să  mijlocească pentru fiecare dintre noi, să Îl roage pe Mântuitorul Hristos să ne dăruiască sănătate sufletului și trupului, să ne ajute pe fiecare dintre noi să facem roade de pocăință pentru a câștiga împărăția lui Dumnezeu”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.