Afla de-aici unde poti sesiza fapte de coruptie ale angajatilor MAI

0
67

ANALIZA PRINCIPALELOR ACTIVITĂŢI DE PREVENIRE ȘI COMBATERE A CORUPȚIEI  DESFĂŞURATE DE SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE VÂLCEA ÎN ANUL 2017

În anul 2017, principalele obiective ale Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au fost prevenirea, descoperirea şi combaterea faptelor de corupţie în rândul personalului din unităţile Ministerului Afacerilor Interne de pe raza judeţului Vâlcea.

Mediatizarea activităţii Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea se dorește a fi un mesaj preventiv în scopul conştientizării cetăţenilor de a evita implicarea în faptele de corupţie, dar și un mesaj prin care se aduc la cunoștința publicului rezultatele obţinute, sens în care, redăm mai jos principalele activităţi desfăşurate în anul 2017:

            În domeniul prevenirii faptelor de corupţie, la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea s-a acordat o importanţă deosebită domeniului prevenirii faptelor de corupţie din rândul personalului MAI, scopul fiind acela de informare şi de dezvoltare a cunoștințelor și abilităților necesare adoptării unui comportament integru. Astfel, au fost desfăşurate un număr de  87 de activităţi de instruire şi de informare anticorupţie la care au participat 1755 lucrători din cadrul structurilor teritoriale MAI, dintre care 267 cu funcţie de conducere şi 1488 cu funcţie de execuţie. De asemenea, în baza Protocoalelor de colaborare încheiate între DGA, Consiliul Județean Vâlcea, Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea și Primăria municipiului Drăgășani, au fost realizate alte 14 activități de informare cu angajați ai celor trei instituții, la care au participat 722 de persoane.

În vederea creșterii vizibilităţii şi promovării imaginii instituţionale a DGA, precum şi a popularizării call center-ului anticorupţie 0800.806.806, lucrătorii serviciului au distribuit 1083 de materiale promoționale, cu mesaje anticorupție.

Având în vedere preocuparea permanentă pentru realizarea și dezvoltarea unor relații de colaborare cu instituții publice din județul Vâlcea, pe baza Protocolului de colaborare încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, au fost confecționate 54 de afișe cu mesaje anticorupție, care au fost postate la toate liceele din județul Vâlcea. De asemenea, în perioada 20 noiembrie – 9 decembrie 2017, a fost organizat și s-a desfășurat minicampionatul de fotbal mixt, intitulat ”Cupa Generația Anticorupție”, la care au participat elevi din 10 licee din județul Vâlcea, toți participanții, pe parcursul competiției, purtând tricouri cu mesaje anticorupție, iar la sfârșitul acestuia, câștigătorii au fost premiați cu premii simbolice și cupe.

În cadrul activităţii de relaţii cu publicul, au fost consiliate şi primite în audienţă 19 persoane. Au fost înregistrate și soluționate 21 de petiţii şi 2 apeluri primite la linia telefonică gratuită anticorupţie.

În domeniul combaterii faptelor de corupţie, în cursul anului 2017, activităţile realizate sub coordonarea unităţilor de parchet au fost orientate spre o mai bună monitorizare a fenomenului infracţional, identificarea şi cercetarea faptelor penale date în competenţă. Astfel, au fost înregistrate 74 dosare penale, în care procurorii din cadrul unităţilor de parchet competente au dispus activități printr-un număr de 224 de ordonanţe de delegare, în baza cărora lucrătorii serviciului au efectuat activităţi de urmărire penală.

În cadrul dosarelor instrumentate la nivelul serviciului au fost  puşi sub învinuire 60 de suspecţi. Totodată, au fost puse sub inculpare 21 de persoane, dintre care 2 persoane au fost reținute și ulterior au fost cercetate în stare de arest preventiv, iar față de 5 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar. Soluţiile promovate de parchet s-au concretizat în 7 rechizitorii.

Ca urmare a politicilor preventive, subliniem faptul că la nivelul serviciului au fost consemnate 4 situaţii în care lucrători ai ministerului au sesizat SJA Vâlcea, cu privire la intenţia unor persoane de a-i corupe în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, ori au denunţat cazuri în care colegii lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie.

Reamintim faptul că, la nivelul judeţului Vâlcea, Direcţia Generală Anticorupţie este reprezentată de Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea, cu sediul principal în municipiul Râmnicu Vâlcea, str. Calea lui Traian, nr. 95, telefon 0250/703260; 0250/703263, fax. 0250/703260 sau e-mail valcea.dga@mai.gov.ro.

Cetăţenii care vor să sesizeze fapte de corupţie săvârşite de personalul MAI, se pot prezenta la sediul indicat mai sus, precum şi în cadrul programului de audienţe organizat la biroul SJA Vâlcea din incinta Instituţiei Prefectului județului Vâlcea, blvd. Tudor Vladimirescu, nr. 1 în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 1200-1500.

De asemenea, faptele de corupţie ale personalului M.A.I. pot fi sesizate la linia gratuită anticorupţie a D.G.A., CALL CENTER 0800.806.806.

 

 

 

SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE VÂLCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.