Nostalgici din toată țara, la casa memorială a lui Ceauşescu din Scornicești

0
81

Deși scorniceștenii și-au amintit că 26 ianuarie este ziua de naștere a „fiului orașului“, Nicolae Ceaușescu, cei care au venit să pună o floare la statuia din curtea casei părintești au fost nostalgicii din alte colțuri ale țării.

 
Zeci de persoane au ajuns, în jurul orei 10,00, la poarta casei din Scornicești în care în urmă cu 100 de ani se năștea fostul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, executat în 1989. Au luat-o prin surpindere pe cea care are grijă de casă și care, a repetat fără ca cineva să o ia în seamă, toată ziua, că nu are acordul să permită accesul în casă.
Membrii Partidului Comunitar și ai comitetului de inițiativă pentru reînființarea Partidului Comunist Român au venit primii, grăbindu-se să-și încheie misiunea și să ajungă și la cimitirul Ghencea din București, unde, oricum, sunt prezenți de două ori pe an, și în decembrie, și în ianuarie. Înainte, însă, un membru al Fundației Memoria Socialismului l-a proclamat pe Nicolae Ceaușescu „sfânt al neamului și poporului dac“.
Ei au trecut primii în revistă realizările mărețe din perioada comunismului, numindu-i pe Nicolae și Elena Ceaușescu „eroii martiri ai socialismului“. Ba chiar au lăudat-o pe Elena Ceaușescu, pe care mulți o blamează, pentru curajul de a-și fi asumat rolul – „n-a stat în spate, ca Elena Lupescu“.
Socialiștii au venit nu doar din București, ci și din Dolj, Argeș și Vâlcea. S-au pregătit și cu un istoric al localității Scornicești, refăcând drumul de la comună până la orășelul înfloritor din 1989, și au amintit și ei, ca și membrii Partidului Comunitar, realizările din acea epocă, blamând capitalismul.
Aproape fiecare membru a făcut și necesara ședință foto în fața bustului amplasat în curte și pe prispa casei, iar cei care au rezistat momentelor tensionate create între persoana care îngrijește casa, și care inițial a refuzat accesul în interior, ulterior permițându-l cu mențiunea că nu sunt permise fotografiile, au intrat să vadă și obiectele, puține rămase de-a lungul timpului, din cele trei camere ale casei țărănești.
La bustului lui Nicolae Ceaușescu n-au ajuns, însă, locuitorii orașului, prinși cu grijile de zi cu zi. Deși vorbesc cu nostalgie despre vremea în care ei, la Scornicești, aveau de toate, spun că nu s-au gândit să ducă la casa memorială o floare și nici s-o viziteze, pentru că „noi trecem des pe acolo, o vedem oricum“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.