Mii de valceni au participat la Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae”

0
59

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, au săvârșit Sfânta Liturghie a Paștilor la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, fiind înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi.

La Slujba de Înviere a participat și ASR Principesa Maria a României.

Slujba de Înviere a debutat prin citirea canonului Sâmbetei celei Mari, apoi, la miezul nopții, mulțimea de credincioși a primit Sfânta Lumină a Învierii Mântuitorului Hristos.

După primirea Sfintei Lumini, a fost citită Evanghelia Învierii în cadrul slujbei de Înviere, pe o scenă special amenajată în fața Catedralei Arhiepiscopale. Soborul de slujitori a cântat în fața mulțimii de credincioși Canonul Învierii, slujba Învierii fiind continuată până dimineață cu săvârșirea în Catedrala Arhiepiscopală a Sfintei Liturghii.

În cuvântul de învăţătură împărtăşit la Praznicul Învierii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a arătat că „slujba Învierii Domnului ne pune înainte această realitate a pregustării Împărăției Cerurilor încă din această viață, ca roadă a harului dumnezeiesc adus în lume prin cruce și Înviere. Simțim cum Hristos Cel înviat ne cercetează, alungând de la noi necredința, îndoiala și frica, pe care lumea de astăzi le sădește tot mai mult în sufletele noastre. Bucuria Învierii se prelungește peste veacuri în nădejdea că și noi vom învia întru viața veșnică, devenind părtași bucuriilor celor nestricăcioase. Odată cu Învierea Mântuitorului Hristos, omul se regăsește pe sine descoperind adevăratul sens al vieții, se luminează, dar și luminează, strălucește și se face transparent Învierii, iar bucuria lui devine bucuria întregii creații: „Cerurile după cuviință să se veselească, și pământul să se bucure și să prăznuiască toată lumea cea văzută și cea nevăzută  că Hristos S-a sculat, veselia cea veșnică”.

Viața creștină trebuie să se raporteze în mod fundamental la evenimentul Învierii lui Hristos, după cum spune Sfântul Pavel, Apostolul neamurilor: „Şi dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este şi credinţa voastră” (I Corinteni XV, 14)”.

Totodată Părintele Arhiepiscop a subliniat că „Episodul Învierii Domnului ne pune înaintea ochilor sufletești dovada că nu abundența, excesul și consumul material promovat tot mai mult în zilele noastre înseamnă bucurie, ci mormântul rămas gol a adus bucurie la toată lumea, așa cum și o stihiră a Laudelor Învierii ne lămurește: „Veniţi de la mormânt, femei binevestitoare şi ziceţi Sionului: Primeşte de la noi bunele vestiri de bucurie ale Învierii lui Hristos. Veselește-te, saltă și te bucură, Ierusalime, pe Împăratul Hristos văzându-L ca pe un mire ieșind din mormânt”.

Ne rugăm ca Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos să aducă în casele și sufletele frățiilor voastre  lumina cea lină a sfintei slave, care să vă binecuvinteze cu pace și sănătate, revărsând harul Său cel bogat asupra noastră, a tuturor, spre deplina bucurie și lucrarea faptelor celor bune”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

dsc_0928 dsc_1019 dsc_1054 dsc_1098 Principesa Maria IPS Varsanufie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.