Oltchim S.A., prin Consorţiul de administratori judiciari compus din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, a depus la data de 05.02.2015, Planul de reorganizare la Tribunalul Vâlcea. Modificarea Planului de reorganizare a S.C. OLTCHIM S.A, respectiv actualizarea acestuia în raport cu constrângerile rezultate în urma începerii procedurii de investigare declanşate de Comisia Europeana se impun din următoarele considerente: procedura de vânzare inclusă în planul iniţial conţine elemente compatibile cu existenta continuităţii economice, fapt care va determina extinderea recuperării ajutorului de stat de la potenţialii cumpărători. În această ipoteză este foarte probabil ca potenţialii investitori să se retragă (considerând tranzacţia de achiziţie ca fiind mult prea riscantă), împrejurare care ar determina imposibilitatea implementării planului de reorganizare aprobat, cu riscul evident al deschiderii procedurii falimentului împotriva OLTCHIM SA. Deşi reangajarea salariaţilor Oltchim nu reprezintă o condiţionare a investitorilor în vederea cumpărării pachetelor de active, există probabilitatea ca unii dintre aceştia să dorească să preia salariaţi. Conform Contractului Colectiv de Muncă, disponibilizarea salariaţilor se face cu acordarea unor plaţi compensatorii, acestea având regim de creanţe curente în cadrul procedurii de reorganizare (şi, respectiv, urmând a fi deduse din suma netă). Din perspectiva creditorilor, plăţile compensatorii au un efect similar cu al unui preţ de vânzare echivalent mai mic. Astfel, se intenţionează negocierea cu potenţialii angajaţi care sunt doriţi de către ofertanţi, în vederea eliminării impactului negativ al plăţilor compensatorii asupra tranzacţiei. Salariaţilor care vor termina unilateral contractul individual de muncă încheiat cu Oltchim, în vederea reangajării de cumpărător/i, nu li se vor achita salariile compensatorii. Prin urmare, o procedură de preluare a salariaţilor se poate implementa cu respectarea următoarelor obiective. Oltchim S.A. va constitui o listă cu salariaţii care doresc să fie preluaţi de către ofertanţi, aceşti salariaţi angajându-se să înceteze unilateral contractul colectiv de muncă încheiat cu Oltchim S.A., în contextul în care vor fi aleşi pentru a fi preluaţi de către ofertanţi; ofertanţii nu sunt obligaţi a prelua vreun salariat, preluarea fiind o opţiune pusă la dispoziţia ofertanţilor. În etapa Ofertei finale, ofertanţii trebuie să prezinte un angajament final de preluare a salariaţilor Oltchim S.A., din lista constituită pentru o perioadă de minim 24 luni. De asemenea, se va putea prelua, de către un cumpărător, maxim 50% din numărul total de angajaţi ai Oltchim SA. Practic, pentru fiecare salariat care va fi preluat se va calcula un bonus de 5.000 Euro, care se va adăuga la preţul ferm inclus în ofertă. Într-o ediţie viitoare vom prezenta activele scoase la vânzare şi condiţiile impuse viitorilor investitori.
Angajatii OLTCHIM sa-i multumeasca marelui roib pentru situatia dezastruoasa in care au ajuns. Ei traiesc de pe o zi pe alta iar , roibul si cozile de topor care l-au ajutat in jaf , se lefaie ca nababii.
Institutiile sttului ar trebui sa-si faca datoria si in acest caz. Daca-l dovedesc vinovat , au de unde si ce recupera. Macar casele si tot inseamna ceva.