Comunicat comun AMR şi UNJR – „Relaţiile magistraţilor cu cei din serviciile secrete pun în pericol statul de drept”

1
82
Comunicat comun AMR şi UNJR
„Relaţiile magistraţilor cu cei din serviciile secrete pun în pericol statul de drept”

Am primit la redacţie un Comunicat comun al AMR şi UNJR, în urma Raportului organizaţiei Henry Jackson Society cu titlul “Luptînd cu corupţia prin trucuri de infractori: asaltul asupra statului de drept din România” (Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law), despre care Cotidianul a scris recent. Semnatarele acestuia sînt Dana Gârbovan (UNJR) şi Andreea Ciucă (AMR). Îl publicăm în întregime:

„Considerente asupra raportului privind implicarea serviciilor secrete în justiţie

Raportul organizaţiei Henry Jackson Society cu titlul “Luptînd cu corupţia prin trucuri de infractori: asaltul asupra statului de drept din România” (Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law) abordează problema ce tinde să devină cronică a democraţiei din România constînd în implicarea, în maniere neclarificate încă, a serviciilor secrete în justiţie.

De asemenea, în concluziile raportului se menţionează că atît Comisia Europeană, cît şi Departamentul de Stat al SUA au o abordare superficială atunci cînd vine vorba despre evaluarea justiţiei din România, lucru pe care şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor l-au sesizat, solicitînd o evaluare comprehensivă a justiţiei, şi nu una strict focalizată pe lupta anticorupţie.

Încă din 2015 asociaţiile profesionale ale magistraţilor au punctat probleme privind implicarea serviciilor secrete româneşti în actul de justiţie, care însă nu au fost rezolvate nici pînă azi.

De exemplu, instituţiile statului (CSM, CSAT, SRI, Parlament, Preşedinţie) nu au clarificat ce înseamnă faptul că instanţele judecătoreşti au devenit „cîmp tactic” pentru SRI şi în baza cărei legi şi în ce scop SRI monitorizează magistraţii şi crează patern-uri de comportament.

De asemenea, nu s-a clarificat modul cum a fost verificată existenţa ori nu a ofiţerilor acoperiţi în rîndul magistraţilor, ce ordine secrete au fost date de CSAT prin care s-au extins competenţele SRI în actul de justiţie, dacă şi în ce temei se fac verificări de către SRI pentru poziţiile din vîrful sistemului judiciar.

Au rămas de asemenea nelămurite problemele legate de temeiul legal, competenţa şi modul de operare a echipelor mixte formate din procurori şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii, a căror existenţă a fost confirmată de către CSAT, dar nu este prevazută nicăieri în lege.

Toate aceste aspecte nelămurite ale imixiunii serviciilor secrete în justiţie au devenit cronice, subminînd statul de drept şi încrederea în justiţie, motiv pentru care este imperativă clarificarea lor.

’Acest raport, împreună cu toate discuţiile şi informaţiile ce apar tot mai acut în spaţiul public, trebuie să fie un motiv în plus pentru ca instituţiile statului să lămurească exact toate aspectele privind relaţia dintre serviciile secrete şi justiţie, şi să ia măsuri în cazul în care legea a fost încălcată’, a spus Dana Gârbovan, preşedinte UNJR.

’Subliniem faptul că, în măsura în care afirmațiile din spațiul public, privind o implicare a magistraților în relații profesionale neprincipiale cu reprezentanți ai serviciilor secrete, sunt probate, într-o procedură judiciară finalizată cu o hotărâre judecătorească definitivă, acestea au efect, în egală măsură, nu numai împotriva oamenilor politici, respectiv împotriva celorlalte puteri, ci și împotriva magistraților, precum și împotriva cetățenilor acestei țări care nu fac parte din cele trei puteri ale statului, fiind pusă sub semnul întrebării legitimitatea statului de drept’, a declarat Andreea Ciucă, preşedinte interimar AMR.

UNJR şi AMR vor continua şi în 2017 demersurile începute pentru a clarifica într-un mod transparent toate aspectele privind implicarea serviciilor secrete în justiţie, aşa cum s-a solicitat şi prin “Memorandumul privind justiţia”.

Toate aceste chestiuni sesizate încă o dată de principalele asociaţii ale magistraţilor, UNJR şi AMR, trebuie să fie analizate urgent de noul CSM, precum şi de celelalte instituţii ale statului care au atribuţii în domeniul Justiţiei, astfel încît cele semnalate să fie urgent soluţionate. Iată şi Comunicatul AMR:

După cum se vede, cele două principale asociaţii ale magistraţilor scot din nou la iveală problemele acute cu care se confruntă Justiţia din România de ani de zile:

– implicarea serviciilor secrete române în actul de justiţie

– faptul că atît Comisia Europeană, cît şi Departamentul de Stat al SUA au o abordare superficială atunci cînd vine vorba despre evaluarea justiţiei din România

– că instanţele judecătoreşti au devenit „cîmp tactic” pentru SRI

– existenţa ori nu a ofiţerilor acoperiţi în rîndul magistraţilor.

Toate acestea, spun magistraţii, „pun sub semnul întrebării însăşi legitimitatea statului de drept”!

ION SPÂNU – cotidianul.ro
Si cine vreti sa lamureasca aceste aspecte doamnelor?! Vreti sa va dea SRI-ul lista cu acoperiti? S-a facut asa o ciorba deasa din magistrati, ofiteri acoperiti, descoperiti, politicieni, fiecare incercand sa aiba beneficii in interes propriu si nu numai, ca nu se stie niciodata…
Publicat Vineri, 13 ianuarie 2017
+Răspunde
Grig
+5
Pentru inceput, sunt absolut necesare doua legi : prima, scoaterea procurorilor din randul magistratilor si repunerea lor acolo unde le este locul: in cadrul ministerului public in calitate de avocati ai intereselor statului. A doua, elaborarea separata a legilor raspunderii magistratilor si procurorilor, in paralel cu statutul magistratilor si al procurorilor. De asemenea reglemaentarea clara a implicarii serviciilor in lupta impotriva marii coruptii (implicare foarte necesara datorita faptului ca marea coruptie a ajuns ujn pericol pentru siguranta nationala).
Publicat Vineri, 13 ianuarie 2017
+Răspunde
Ithaca
+3
GL. Dumitru Dumbrava ,prin conceptiile sale anihileaza legalitatea ,prin grosolania cu care abdicand de la Legea sigurantei nationale,o extinde abuziv, a activat otravuri in justitie si sistemul judiciar unde a gasit oameni slabi precum cei din CSM,slugi,precum capra Kovesi si magistrati adusi in mod dubios urmare „micii reforme in justitie „a lui Macovei, adica procurori facuti judecatori, judecatori facuti din abs.de politie cu 3 ani pregatire etc. AMR si UNJR ,dna Garbovan ,dna Andreea Ciuca , avand in vedere abuzul si imixtiunea SRI promovate de „juristul”Dumitru Dumbrava ,au solicitat CSAT verificarea persoanelor infiltrate in sistemul judiciar cat si CSM punerea la dispozitie a informatiilor transmise dde SRI, fara rezultat deoarece CSAT si-a incalcat obligatia de a comunica cine sunt infiltratii SRI, iar CSM a „decis”ca informatiile SRI sunt „secret de seriviciu”,prin care ac. din urma si-a facut accesul- cu stiinta CSM si aprobarea CSM- cu securistii ,in randul sistemului judiciar ! Asadar si CSAT si CSM se dovedesc protectorii SRI si ai „masurilor” luate de creierul otravit „juristul” Dumitru Dumbrava care nici mai mult nici mai putin „interpreteaza „la scena deschisa „legea in doua -trei jurisdictii nationale”- adica cum ? „Juristul”D Dumbrava are 2-3 „tari nationale”care sunt acelea , mai ,tovarasul facut la sc. populara juridica din anii 50-60 , cate”tari nationale” ai dumneata ,securist analfabet ? Cum isi permite acest POLITAI POLITIC SECURIST sa incalece Justitia in asemenea hal, infestand-o cu ceea ce nici in anii 50 nu era ,se pastrata totusi o aparenta, acum ,ce a ajuns Puterea judecatoreasca? Este corupta Ro ? Este treaba lui Dumitru Dumbrava sa o curete infectand-o mai rau, el este organ de ancheta penala, instanta ? Asadar tot sistemul de drept constitutional, penal, car este anihilat si inlocuit de „scenariul”scris de D Dumbrava „sub CUPOLA AQUISULUI DIN SFERA „!
Publicat Vineri, 13 ianuarie 2017
+Răspunde
Ithaca
+4
La 30 o4 2015 ,g. Dumitru Dumbrava seful Directiei Juridice din SRI, interviu : „diferenţa este că juriştii SRI îşi desfăşoară activitatea sub zodia impredictibilităţii, … zilnic, ne sunt testate limitele interpretării… Suntem pregătiţi mereu pentru “cel mai rău scenariu posibil”, fără a şti exact viziunea regizorală, dar având convingerea că scenariul poate fi scris în timp ce piesa se joacă având sala plină. ..Ca atare, la SRI, apreciem juriştii care găsesc resurse intelectuale să exploateze eficient legea în două/trei jurisdicţii naţionale, eventual şi sub cupola aquis-ului ori altor reglementări din sfera Dreptului internațional.Fenomenul corupţiei, ca ameninţare la adresa securităţii naţionale, a intrat relativ recent în portofoliul SRI…incercăm să ne convingem că este doar o etapă, determinată de persistenţa acestui fenomen social şi, mai ales, de consecinţele grave pe care le generează, dată fiind amploarea sa deosebită, cu forme variate.. .Saltul evoluţiei în acest demers a fost făcut odată cu adoptarea unui concept integrat în combaterea corupţiei, focalizând secvenţial instrumentele investigative pe toată lungimea lanţului trofic judiciar. …dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze.”Creierul otravit , autorul declarației despre ”câmpul tactic al SRI din justiție”Gl D Dumbrava , impreuna cu „juristii” sai „INTERPRETEAZA LEGILE ROMANIEI”,au introdus prin CSAT „protcoale”intre institutii prin care SRI a ocupat realmente Justitia,sistemul judiciar cu ofiteri de securitate ,detinand si o parte din arhiva SIPA ,ca instrument de santaj. Secretar general al SRI,in prezent , DESTITUIT URGENT !
Publicat Vineri, 13 ianuarie 2017
+Răspunde
Plugarul
+12
Aceste două doamne ale justiției și prezența doamnei Baltag in CSM , vor fi bruiate de mulțimea magistraților carieriști , agățați in mod nefericit prin ințelegeri ticăloase cu sistemul comerciant al statului de drept …. . Să dea bunul Dumnezeu să ma înșel , dar marele Iordache de la justiție pare a fi un mare fîs … . S-a kkat mireasa-n pat , cum a zis Mircea Badea cu ocazia numirii la minister a lui hăineală …. . Cu răspunderea a lăsat-o moale , grațierea , probabil nu va mai fi o prioritate …..
Publicat Vineri, 13 ianuarie 2017
+Răspunde
Dan @ Plugarul
0
Da,treptele ierarhiei sunt epuizante si,cand ajungi „in varf”(cum s-o numi el),nu mai ai resurse sa materializezi proiectul ,admirabilul proiect pe care l-ai fluturat inaintea ochilor celor chemati sa puna umarul pentru dificilul urcus…nici glas nu mai ai,apoi forta…te doboara o moleseala…si…nu se mai aude nimic dinspre l,neinfricatul luptator…”fluturas,nu mai ai aripioare/domnul conte ti le-a retezat”
Publicat Vineri, 13 ianuarie 2017
+Răspunde
Lunetistu
+25
tE INSELI DOMNULE sPINU , STATUL DE DREPT ESTE DARIMAT INCA DIN 2004 DE CInd PROCUROAREA COMUNISTA MACOVEI A INCEPUT sa-i dea la radacina aservind justitia JAVREI ORDINARE , care azi , face pe nestiutorul , iar cu ceva timp in urma se lauda ca a fost cel mai informat om din Romania .
Publicat Joi, 12 ianuarie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+19
CORECT DOAMNELOR SI TREBUIE DESFIINTAT CAMPUL TACTIC !!!!!!!
Publicat Joi, 12 ianuarie 2017
+Răspunde
Imun/Teanu
+12
Cu mare deprimare am vazut ca decum intrata in CSM doamna Gabriela Baltag a si disparut. Dvs. doamnelor, la cine credeti mai ca strigati?, poate la stele!, le are si Coldea, si Luluta, si daca (fara armata) pana si un Turcescu suntem de fapt in plin „univers”! Facut de „creator”. Fiind divin, nu-l vedem. Va puneti cu Dumnezeu?! / sau o fi dumnezee! [ strigatura populara: „fir-ar mama ei de viata /asta e pamant, sau gheata?”, ca „oameni suntem, chiloti purtam”. ] Avem edificant dom’ne Dragnea (et comt.), „perle” recente. Ale procuror general, ministrul justitiei, noua sefa a CSM. Acum nu mai vreti voturi. Dar o sa mai vreti? Hei!, parlament!, ai uitat cine esti! (prin Constitutie!). Sau, doar, cum (va) mediteaza (gratis?) „un” Georgian Pop! Magistrati! (judecatorii! /cum este firescul, nu cel macovesc), e chestie simpla, doar de ONOARE (si juramant!).
Publicat Joi, 12 ianuarie 2017
+Răspunde
Taci Tu…. @ Imun/Teanu
+1
Doua vuvuzele ce bat campii….daca-s grade de rudenie….daca-s sot si sotie ?????faci pipi contra vantului ????sau te agiti sa te afli-n treaba …..
Publicat Joi, 12 ianuarie 2017
+Răspunde
Margelatu
-25
Mare este prostia chiar si a magistratilor citati. Atunci cand justitia mimeaza lupta cu coruptia, are printre ei magistrati corupti, pun pe primul plan interesele personale decat menirea lui de magistrat, coruptia creste in loc sa scada, provoaca pierderi incalculabile la nivel national, creaza vulnerabilitati ale sigurantei nationale, este normal ca coruptia sa reprezinte un punct de discutie in CSAT privind siguranta nationala. Cand coruptia este asimilita cu cele mai mari vulnerabilitati la securitatea nationala este normal ca serviciile secrete sa intre in hora, sa capete misiuni in ce priveste combaterea coruptiei. Nu pot aresta, dar ele conlucreaza cu justitia, nu intervin in actul de justitie, act de justitie al judecatorilor, dar pot monitoriza judecatori, despre care au informatii ca sunt corupti, pot procura probe si le pun la dispozitia organelor de ancheta, fac munca cea mai grea si mai subterana. Asta in conditiile in care procurorii, politia, judecatorii si-au dovedit limitele si impotenta in lupta cu coruptia. Normal ca infractorilor nu le convine conlucrarea dintre anchetatori si servicii secrete, si induc in populatie temeri, imixtiuni, comenzi politice, binom, nerespectarea drepturilor omului, etc.
Publicat Joi, 12 ianuarie 2017
+Răspunde
Anado Tauriga
+23
fetele, dacă vreţi o reformă de’adevaratelea, declanşaţi o grevă pe termen nelimitat şi daţi-i în gât pe acoperiţii şi stricaţii voştri. Lătratul periodic in comunicate comune e o frecţie cu apă chioară, atâta vreme cât le cereţi altora să vă cureţe ograda de propriul vostru editat…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.