Am primit la redacţie un Comunicat comun al AMR şi UNJR, în urma Raportului organizaţiei Henry Jackson Society cu titlul “Luptînd cu corupţia prin trucuri de infractori: asaltul asupra statului de drept din România” (Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law), despre care Cotidianul a scris recent. Semnatarele acestuia sînt Dana Gârbovan (UNJR) şi Andreea Ciucă (AMR). Îl publicăm în întregime:
„Considerente asupra raportului privind implicarea serviciilor secrete în justiţie
Raportul organizaţiei Henry Jackson Society cu titlul “Luptînd cu corupţia prin trucuri de infractori: asaltul asupra statului de drept din România” (Fighting Corruption with Con Tricks: Romania’s Assault on the Rule of Law) abordează problema ce tinde să devină cronică a democraţiei din România constînd în implicarea, în maniere neclarificate încă, a serviciilor secrete în justiţie.
De asemenea, în concluziile raportului se menţionează că atît Comisia Europeană, cît şi Departamentul de Stat al SUA au o abordare superficială atunci cînd vine vorba despre evaluarea justiţiei din România, lucru pe care şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor l-au sesizat, solicitînd o evaluare comprehensivă a justiţiei, şi nu una strict focalizată pe lupta anticorupţie.
Încă din 2015 asociaţiile profesionale ale magistraţilor au punctat probleme privind implicarea serviciilor secrete româneşti în actul de justiţie, care însă nu au fost rezolvate nici pînă azi.
De exemplu, instituţiile statului (CSM, CSAT, SRI, Parlament, Preşedinţie) nu au clarificat ce înseamnă faptul că instanţele judecătoreşti au devenit „cîmp tactic” pentru SRI şi în baza cărei legi şi în ce scop SRI monitorizează magistraţii şi crează patern-uri de comportament.
De asemenea, nu s-a clarificat modul cum a fost verificată existenţa ori nu a ofiţerilor acoperiţi în rîndul magistraţilor, ce ordine secrete au fost date de CSAT prin care s-au extins competenţele SRI în actul de justiţie, dacă şi în ce temei se fac verificări de către SRI pentru poziţiile din vîrful sistemului judiciar.
Au rămas de asemenea nelămurite problemele legate de temeiul legal, competenţa şi modul de operare a echipelor mixte formate din procurori şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii, a căror existenţă a fost confirmată de către CSAT, dar nu este prevazută nicăieri în lege.
Toate aceste aspecte nelămurite ale imixiunii serviciilor secrete în justiţie au devenit cronice, subminînd statul de drept şi încrederea în justiţie, motiv pentru care este imperativă clarificarea lor.
’Acest raport, împreună cu toate discuţiile şi informaţiile ce apar tot mai acut în spaţiul public, trebuie să fie un motiv în plus pentru ca instituţiile statului să lămurească exact toate aspectele privind relaţia dintre serviciile secrete şi justiţie, şi să ia măsuri în cazul în care legea a fost încălcată’, a spus Dana Gârbovan, preşedinte UNJR.
’Subliniem faptul că, în măsura în care afirmațiile din spațiul public, privind o implicare a magistraților în relații profesionale neprincipiale cu reprezentanți ai serviciilor secrete, sunt probate, într-o procedură judiciară finalizată cu o hotărâre judecătorească definitivă, acestea au efect, în egală măsură, nu numai împotriva oamenilor politici, respectiv împotriva celorlalte puteri, ci și împotriva magistraților, precum și împotriva cetățenilor acestei țări care nu fac parte din cele trei puteri ale statului, fiind pusă sub semnul întrebării legitimitatea statului de drept’, a declarat Andreea Ciucă, preşedinte interimar AMR.
UNJR şi AMR vor continua şi în 2017 demersurile începute pentru a clarifica într-un mod transparent toate aspectele privind implicarea serviciilor secrete în justiţie, aşa cum s-a solicitat şi prin “Memorandumul privind justiţia”.
Toate aceste chestiuni sesizate încă o dată de principalele asociaţii ale magistraţilor, UNJR şi AMR, trebuie să fie analizate urgent de noul CSM, precum şi de celelalte instituţii ale statului care au atribuţii în domeniul Justiţiei, astfel încît cele semnalate să fie urgent soluţionate. Iată şi Comunicatul AMR:
După cum se vede, cele două principale asociaţii ale magistraţilor scot din nou la iveală problemele acute cu care se confruntă Justiţia din România de ani de zile:
– implicarea serviciilor secrete române în actul de justiţie
– faptul că atît Comisia Europeană, cît şi Departamentul de Stat al SUA au o abordare superficială atunci cînd vine vorba despre evaluarea justiţiei din România
– că instanţele judecătoreşti au devenit „cîmp tactic” pentru SRI
– existenţa ori nu a ofiţerilor acoperiţi în rîndul magistraţilor.
Toate acestea, spun magistraţii, „pun sub semnul întrebării însăşi legitimitatea statului de drept”!