Interviu cu prof. Andra Bică, inspector școlar general al ISJ Vâlcea
Stimată doamnă inspector general, chiar dacă școala e în vacanță, este o perioadă densă pentru învățământul preuniversitar și nu numai. Ce se află în momentul de față pe agenda dvs. de lucru, pe agenda ISJ Vâlcea?
Într-adevăr, vacanța elevilor nu presupune și concediul profesorilor și inspectorilor școlari, ci dimpotrivă, mobilizarea tuturor pentru desfășurarea unor activități care finalizează anul școlar, și anume examenele. Este o perioadă foarte încărcată, când se desfășoară, conform calendarului MENCS, următoarele examene: evaluarea națională (pentru elevii de clasa a VIII-a), în perioada: 27 iunie – 5 iulie, bacalaureatul (pentru absolvenții de liceu), în perioada:13 iunie – 16 iulie, examenul de titularizare în învățământul preuniversitar, în perioada: 30 mai – 3 august, examenul de definitivat, în perioada: 17 iunie – 18 august, și bacalaureatul de toamnă, în perioada: 18 iulie – 1 septembrie.
Prima sesiune de bacalaureat din acest an a luat sfârșit, rezultatele finale după contestații au fost afișate, rata de promovabilitate este sensibil superioară celei de anul trecut. Care este situația în județul Vâlcea?
Examenul de bacalaureat s-a desfășurat la noi în județ sub egida corectitudinii și profesionalismului. Și în județul Vâlcea promovabilitatea este mai mare decât în anul precedent, înregistrând în acest an, după contestații o rată de 67,27%. Ne mândrim cu faptul că suntem fruntași în privința elevilor care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, având 4 elevi înainte de contestații și 4 după contestații, în total 8 elevi care merită se fie felicitați.
La evaluarea de la clasa a VIII-a ce s-a întâmplat? Care a fost rata de promovabilitate în județul Vâlcea?
Și la examenul de evaluare națională elevii din Vâlcea s-au prezentat foarte bine, 85% dintre candidați obținând medii peste 5. Și la acest examen există la noi în județ 8 medii de 10, din care 5 elevi au obținut media de admitere 10 (adică media din timpul celor patru ani de școală și media de la examen). Felicitări elevilor, profesorilor pregătitori și părinților!
Despre titularizare și definitivat în județul Vâlcea ce ne puteți spune?
Examenul de titularizare este în plină desfășurare, probele s-au susținut pe 20 iulie, acum fiind etapa în care se evaluează lucrările, iar pe 27 iulie vor fi afișate rezultatele inițiale. Rezultatele finale vor fi cunoscute pe 3 august, iar pe 4 august se va susține examenul de definitivare în învățământ. După cum vedeți, avem o vară cu o activitate foarte intensă.
Care este starea școlii rurale vâlcene și ce faceți pentru a micșora decalajul dintre rural și urban, acesta existând, cu diferențe de grad de la o zonă la alta, la nivelul întregii țări?
Situația școlii rurale este mai delicată în toată țara din cauza micșorării numărului de elevi, situație care duce la comasarea școlilor și la apariția restrângerilor de activitate în rândul cadrelor didactice.
Cum stă județul Vâlcea la părăsirea timpurie a școlii, un flagel prezent în majoritatea regiunilor țării? Ce ați făcut în anul școlar încheiat pentru micșorarea ratei de părăsire a școlii?
Problema părăsirii timpurii a școlii ne afectează și pe noi, existând un număr mare de elevi care provin din familii defavorizate sau din familii cu părinții plecați să muncească în străinătate. Am încercat și am reușit în anul precedent să micșorăm numărul elevilor care părăsesc școala prin promovarea și desfășurarea unor proiecte POSDRU care au avut drept obiectiv prevenirea și remedierea absenteismului și abandonului școlar.
Ne aflăm în vacanță, dar școala se apropie cu pași repezi. Cum stă județul Vâlcea la capitolul infrastructură școlară? Care sunt urgențele din acest punct de vedere și zonele nevralgice din județ?
În privința infrastructurii, la unele școli din mediul urban ne confruntăm cu lipsa sălilor de sport – de exemplu: Școala Gimnazială Nr. 4, Școala Gimnazială Nr. 5, Liceul Tehnologic General Magheru, Liceul Sanitar Antim Ivireanu etc. În mediul rural încă este nevoie de achiziționarea unor microbuze școlare, modernizarea grupurilor sanitare și alimentarea cu apă – de exemplu, la Școala Gimnazială Dănicei, Școala Gimnazială Ștefănești, Școala Gimnazială Runcu, Școala Gimnazială Golești etc.
În încheiere, o întrebare care vi se adresează dvs.: sunteți cel mai tânăr inspector școlar, ce înseamnă pentru dvs. această funcție?
Încrederea acordată unui inspector școlar general este onorantă, în mod special atunci când în această funcție ajungi de tânăr, dorind o abordare modernă, capabilă să permită o dezvoltare graduală a sistemului de învățământ, o gestionare a problemelor urgente, dar și a celor curente din sistem prin disponibilitate pentru dialog, prin asigurarea unui echilibru și unei încrederi care să continue după acest mandat. Îmi exprim speranța și convingerea că împreună vom alege soluții pentru stabilitatea și încrederea în educație. Inițial, funcția de inspector școlar general a însemnat o provocare pentru mine, iar acum, după un an de experiență, înseamnă o împlinire a dorinței de a rezolva multiple probleme care se ivesc în învățământul vâlcean și de a fi alături de cadrele didactice și de elevii noștri.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU