Domnul cu barbă albă care conduce Protecția Copilului Vâlcea din 2005, Nicolae Badea, este medic și membru în PNL. După publicarea abuzurilor din Băbeni, Badea a schimbat șeful centrului de recuperare, a concediat o infirmieră în vârstă și a tăiat salariile mai multor îngrijitori cu 10%. Așadar, toată vina pentru necazurile copiilor a căzut pe angajații centrului din Băbeni, deși Badea fusese cel care îi mutase pe toți copiii, unii sănătoși și alții cu dizabilități, în același centru fără specialiști.
Doctorul Badea, pe lângă funcția de director executiv al DGASPC Vâlcea și cea de medic, mai are un ONG căruia îi sifonează resurse de la stat ca să facă ceea ce ar trebui să facă instituția pe care o conduce. ONG-ul este o fundație umanitară, Pater Pio, fondată în 1999 de soția lui Badea.
În Fundația Pater Pio s-au implicat angajați din DGASPC Vâlcea, dar și din alte instituții subordonate DGASPC. Practic, mai mulți dintre ei au avut sau au două locuri de muncă la același șef, doar că unul e la stat și altul e la privat. Unul dintre cei care au fost angajați la Fundația Pater Pio este chiar Antonie Ceaușu, directorul executiv adjunct al DGASPC și tatăl șefului Centrului de Plasament Nr. 4. În declaraţia de avere din 2011, directorul adjunct scrie că a câștigat 1200 de lei de la Pater Pio pentru „predare curs”. În 2012, pentru același job, Antonie Ceaușu a primit 13.781 de lei.
„Cu salariații noștri a început Badea să își scrie proiectele la fundație, că nu avea echipă de la Voineasa [un oraș la 73 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, unde este sediul social al fundației]. La noi în birouri s-a lucrat mult pentru Pater Pio”, mi-a mărturisit un angajat DGASPC care a ales să nu își dezvăluie identitatea. Un indiciu că proiectele fundației au fost scrise în sediul DGASPC este un document de pe site-ul unui proiect implementat în 2015 de Pater Pio. Când descarci documentul și dai click pe proprietățile lui, îți arată că autorul este DGASPC VL.
Managerul proiectului cu pricina este Cristian Dima, omul care era șeful centrului de recuperare din Băbeni în primăvara trecută. Pe el l-am convins că vreau să fac practică de asistent social cu copiii și așa am intrat zece zile incognito acolo. Mă întrebam, când făceam pe „doamna Oana, voluntara”, de ce domnul Dima nu mai dă ochii cu mine, să vadă cum mă descurc cu cei mici. Am aflat acum că era ocupat cu manageriatul la Pater Pio. Proiectul „de promovare și participare socială” la care muncea valorează peste două milioane de lei și s-a încheiat la sfârșitul lui 2015.
„Badea e şmecher. În 2008 a dezvoltat un proiect pe economie socială lângă parcul Zăvoi. Acolo are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. La început lua copiii de la noi şi îi ducea acolo, ca să ruleze beneficiari”, mi-a povestit angajatul din DGASPC care a acceptat să vorbim despre combinațiile doctorului. Se referă la un centru de recuperare deținut de Fundația Pater Pio pe strada Știrbei Vodă, numărul 19. Este cel din poză:
„Din punctul meu de vedere, este conflict de interese, pentru că Badea profită de accesul la toată baza de date a Direcției. Dacă dumneavoastră v-ați face o fundație ca Pater Pio, nu ați avea acces la grupurile țintă așa cum are el. Plus că oferă servicii pe care le oferă și prin Direcție și folosește oameni din Direcție”, mi-a mai explicat sursa din DGASPC.
Tot în 2008, Pater Pio și DGASPC au primit bani de la stat ca să deschidă un centru de recuperare în orașul Voineasa. În 2013, centrul a fost închis „pentru că s-au spart instalațiile”, spune Badea. Asta demonstrează cât de eficient lucrează ONG-ul și Direcția, conduse de același om.
Într-o zi însorită de iarnă, am făcut o plimbare până la Voineasa și am găsit centrul de recuperare. Lângă râul Lotru, după ce cobori pe o pantă, sunt două clădiri care aduc a pensiuni părăsite. Singurele vietăți de aici sunt două pisici care miaună în spatele unor porți cu lacăte pe ele. Strig la poarta unei gospodării învecinate și iese o femeie în prag. O întreb dacă știe ceva de clădiri.
– S-a închis acum doi ani aici. Era un centru d-ăsta medical. Nu mai e nimeni de atunci. Au luat și aparatura, au dus-o la Vâlcea.
– Ce doctor era aici, la centru?
– Badea, nu îl știți? E de la Agenția, Autoritatea aia pentru copil, din Râmnicu Vâlcea.
În spatele clădirilor sunt două leagăne, trei aparate pentru lucrarea mușchilor și două balansoare. Pisicile sunt singurii beneficiari ai construcției. Badea susține că aparatura de specialitate luată pe banii statului încă este în clădirile părăsite.
Când soții Badea deschideau cele două centre de recuperare din Voineasa și Râmnicu Vâlcea, cei doi au semnat și un protocol de colaborare între Pater Pio și Protecția Copilului, prin care sunt de acord să își promoveze reciproc imaginea. În același an, Nicolae Badea a cotizat la PNL cu 7500 de lei.
Conform declarațiilor de avere, cel mai profitabil an al lui Nicolae Badea la Pater Pio a fost 2012, când a câștigat jumătate de miliard de lei vechi. În 2013, când centrul de recuperare din Voineasa se închidea, Nicolae Badea câștiga de la fundația soției 350 de milioane de lei vechi. Când l-am întrebat pe doctor ce face pentru banii ăștia, a spus ironic că este un „liber cugetător”.
La nivel de județ, dubioșeniile pe care le face doctorul Badea au trecut timp de 11 ani neobservate. De curând, însă, a intrat sub lupa comisiei de disciplină a Consiliului Județean Vâlcea. Președintele interimar al Consiliului, Gheorghe Păsat, a cerut ancheta. Doctorul a fost chemat să dea declarații de câteva ori deja, dar nu s-a prezentat. Și-a luat concediu medical de două luni, cu pauză de muncă de o zi, ca să nu fie suspendat din funcție. „Ne-a transmis că o să vină după alegeri, când, cel mai probabil, la Consiliul Județean nu va mai fi același președinte care l-a reclamat”, mi-a spus sursa din DGASPC.
Sursa: http://casajurnalistului.ro/
Sa va dau un pont? Asistentele maternale si membrii si angajati subordonati sunt pusi sa faca psihologicul si psihiatricul la un anume cabinet cu dedicatie. Va rog sa intrati pe pista aceasta ca si jurnalisti …. o sa fiti uimiti de acest subiect.