Cum fură escrocii banii din bancomate şi cât de repede sunt prinşi: metodele „furculiţa“ şi „pisicuţa“, cele mai folosite

0
93

Cei mai mulţi dintre tinerii care fură din bancomate sunt prinşi rapid de către autorităţi FOTO DIICOT Iaşi În ultimii ani anchetatorii au reuşit să identifice şi să aresteze mai multe persoane din România care câştigă bani furând direct din bancomate. Cele mai folosite metode ale escrocilor sunt cunoscute în rândul procurorilor sub numele de „furculiţa“ şi „pisicuţa“.

Zeci de tineri au fost trimişi în judecată numai la Iaşi, în ultimii ani, fiind acuzaţi că ar fi sustras bani din bancomate. În cadrul anchetelor instrumentate de procurori împotriva acestora au fost identificate două metode prin care escrocii au încercat sau chiar au reuşit să sustragă bani din ATM. Una dintre acestea este metoda „Furculiţa”, explicată într-un rechizitoriu întocmit zilele trecute de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Patru tineri din Iaşi au fost trimişi în judecată în acest caz: Bogdan Bordică, Vasile Mălaimare, Ioan Bordică şi Daniel Marcel Ungureanu, acuzaţi de pentru fapte pe care le-ar fi comis în 2012. Procurorii ieşeni au stabilit că, la finele lunii august 2012, Bogdan Bordică a venit din Anglia şi i-a contactat pe ceilalţi complici propunându-le să sustragă bani din bancomate. Cei patru au folosit un dispozitiv artizanal confecţionat din tablă pentru a extrage banii din ATM-uri. „Modalitatea de operare, cunoscută sub denumirea «furculiţa», consta în aceea că: Bordică Bogdan mergea la bancomat, efectua o operaţiune de retragere folosind cardul emis pe numele lui Mălaimare Vasile, iar în momentul în care ridica banii, monta un dispozitiv artizanal tip «gheară» sub fanta glisantă de eliberare numerar, denumită «shutter»; la o perioadă de 1-2 ore, revenea la bancomat şi demonta dispozitivul artizanal împreună cu banii blocaţi în dispozitiv. În tot acest timp, Mălaimare Vasile şi Bordică Ioan stăteau în spatele lui pentru a masca operaţiunea, iar Ungureanu Marcel Daniel la câţiva metri de cei doi, pentru a asigura zona“, au precizat procurorii. Cei patru nu au reuşit să sustragă decât aproximativ 1.800 de lei, încercând să mai smulgă, fără succes, şi alte sume din bancomate. Ei au recunoscut faptele în timpul anchetei. Ce de-a doua metodă este denumită de anchetatori „pisicuţa” şi constă în montarea unui aparat ce clonează cardurile şi reţine PIN-urile, pe ATM. Un astfel de caz este cel în care doi bulgari au fost arestaţi la Iaşi după ce ar fi furat cel puţin 20.000 de euro de pe carduri. Suma pagubei ar putea fi însă mult mai mare. Cei doi bulgari ar fi venit la Iaşi în luna februarie 2015, cazându-se la o pensiune din municipiul nostru. Tot atunci ar fi început să monteze dispozitivele de skimming pe diferite bancomate, aşa-zisele „pisicuţe“, care copiau datele de identificare ale cardurilor.

Citeste mai mult: adev.ro/o6f9t0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.