Acasă Impact Direcţia Finanţelor Publice vrea să pună poprire asiguratorie pe conturile Teatrului Ariel...

Direcţia Finanţelor Publice vrea să pună poprire asiguratorie pe conturile Teatrului Ariel din cauza unor facturi pentru deratizare

0
76

Vinovaţi pentru această situaţie sunt ultimii doi directori, Doina Migleczi şi Alin Păiuş, care au cheltuit sume mari de bani pe lucruri şi servicii inutile

 

Administratorul unei firme din Râmnicu Vâlcea, care are domeniu de activitate editarea ziarelor, a emis în 2014 două facturi, în valoare de 27.212 lei, pentru deratizare. Angajaţii Teatrului Ariel nu-şi amintesc însă ca cineva de la firma respectivă să fi dat cu vreo substanţă pentru stârpirea şobolanilor.
Contractul cu Renpress Serv SRL a fost încheiat în perioada când teatrul a fost condus de Doina Migleczi şi cheltuirea banului public fără nicio măsură a fost ridicat la rang de „sport naţional” în instituţia de cultură a cărei activitate este finanţată din banii râmnicenilor.
Firma care s-a angajat să facă deratizarea la sediul teatrului din Parcul Zăvoi şi la Cinematograful „Geo Saizescu” din Ostroveni a emis în 2014 două facturi în valoare de 27.212 lei, deşi nu a prestat serviciile menţionate în contract.
În vara aceluiaşi an, conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea a comandat un audit la teatru, care a scos la iveală grave nereguli şi un management defectuos. Luaţi la întrebări, angajaţii teatrului au susţinut la unison că nu îşi amintesc ca cineva să fi dat cu vreo substanţă pentru stârpirea şobolanilor în ultimii doi ani, iar firma de deratizare nu a mai fost plătită, deşi a emis facturile.

În primăvara anului trecut, firma ce are domeniu de activitate editarea ziarelor a dat teatrul în judecată pentru a-şi încasa banii, dar acţiunea a fost respinsă. La finele lui 2015, teatrul a fost chemat din nou în faţa judecătorului, dar de această dată în calitate de terţ poprit. Reclamantul în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea este Direcţia Finanţelor Publice Vâlcea, care a solicitat instituirea unei popriri asiguratorii pe conturile teatrului, după ce reprezentantul firmei de deratizare a motivat că se află în imposibilitatea de a-şi plăti dările la stat din cauza instituţiei de cultură, care nu i-a achitat suma de 27.212 lei.
„Reprezentanţii firmei au înregistrat facturile în contabilitate şi au cerut teatrului să plătească pentru aceste servicii, dar avem martori care spun că nu s-a făcut deratizare. Este adevărat că Fiscul a vrut să ne pună poprire pe conturi, dar avocatul nostru a explicat în instanţă cum au stat de fapt lucrurile”, a spus Nicolae Poghirc, actualul director al Teatrului Municipal “Ariel”.
Judecătorii vor decide marţi, 19 ianuarie 2016, dacă admit sau nu cererea privind instituirea unei popriri asiguratorii pe conturile teatrului municipal din Râmnicu Vâlcea.
În raportul întocmit de Curtea de Conturi după ultimul control la Primăria Râmnicu Vâlcea şi instituţiile subordonate acesteia se vorbeşte despre un prejudiciu estimat la 9.784 lei, plus majorări în cuantum de 2.954 de lei, pentru un contract de deratizare şi dezinsecţie încheiat de data aceasta în 14.04.2013. Inspectorii Curţii de Conturi susţin că respectivul contract a fost încheiat cu încălcarea prevederilor legale şi că inclusiv modalitatea de plată a fost ilegală. În acest caz, beneficiarul a negat că ar fi primit bani din partea teatrului pentru a deratiza.Prejudiciu de 68.977 de lei la „Ariel”

În urma aceluiaşi control, inspectorii Curţii de Conturi au concluzionat că fosta directoare şi contabila teatrului au produs un prejudiciu de 68.977 de lei (inclusiv majorări), prin efectuarea unor cheltuieli nejustificate, printre care se numără cheltuielile ocazionate de deplasarea actorilor în alte ţări sau închirierea unor apartamente în Râmnicu Vâlcea.
Fostei conduceri a teatrului municipal i se impută suma de 8.640 de lei, plus accesorii în cuantum de 2.450 de lei calculate până la data de 31.05.2015, pentru închirierea de la o persoană fizică a unui apartament în Râmnicu Vâlcea, în vederea cazării angajaţilor. De asemenea, teatrul a plătit în 2014 nu mai puţin de 9.589 de lei unei unităţi hoteliere din oraş, pentru cazarea actorilor altor teatre, invitaţi să joace pe scena din Râmnicu Vâlcea.
Curtea de Conturi a calculat un prejudiciu de 4.087 de lei şi în cazul schimbului de experienţă de care au avut parte actorii râmniceni între 30 iunie şi 6 iulie 2014. Actorii care au făcut deplasarea în Franţa au beneficiat de o diurnă dublă faţă de cea prevăzută de lege, asta în ciuda faptului că francezii au suportat toate cheltuielile cu masa şi cazarea.
În plus, Curtea de Conturi susţine că teatrul a înregistrat şi decontat cheltuieli cu transportul care nu sunt justificate pe bază de documente sau care sunt justificate cu documente ce conţin date nereale.
Deşi iniţial şi-au însuşit datele, Doina Migleczi şi Aurora Popescu au ales să conteste în instanţă raportul Curţii de Conturi. „Cele două persoane au fost informate cu privire la concluziile din raportul Curţii de Conturi şi că trebuie să returneze banii, dar ne-au comunicat că nu recunosc raportul şi prejudiciul”, a precizat Nicolae Poghirc.
Primăria Râmnicu Vâlcea este obligată de instituţia care a realizat auditul financiar să recupereze prejudiciul, aşa că fostele angajate ale teatrului au fost date în judecată.
Curtea de Conturi a prelungit până la data de 31.05.2016 termenul pentru recuperarea prejudiciului. În cazul în care nu se vor aplica măsurile dispuse de Curtea de Conturi, reprezentanţii primăriei vor rămâne buni de plată.

Foştii directori ai Teatrului Ariel, Alin Păiuş şi Doina Migleczi, au reuşit să ajungă în atenţia publicului pentru prejudiciul adus instituţiei teatrale vâlcene prin efectuarea unor cheltuieli nejustificate, printre care se numără cheltuielile ocazionate de deplasarea actorilor în alte ţări sau închirierea unor apartamente în Râmnicu Vâlcea, deratizări fictive sau achiziţia unor ecusoane şi cămăşi supraevaluate.

Alin Păiuş a cheltuit 5.000 de lei pentru ecusoane şi cămăşi

Succesorul Doinei Migleczi, director interimar al Teatrului Ariel pentru câteva luni în 2015, actorul Alin Păiuş, a reuşit şi el să ajungă în atenţia publicului, dar nu pentru prestaţia de pe scenă, ci cu o achiziţie „deosebită”. În 16.06.2015, actorul a încheiat un contract pentru achiziţionarea de „îmbrăcăminte specială şi accesorii”. Nimic ieşit din comun la prima vedere, dar după o lecturare mai atentă a contractului, preţurile sunt considerate destul de “piperate” chiar şi de edilii din Râmnic. Alin Păiuş (foto dreapta) a cheltuit într-o singură lună 5.000 de lei pentru 6 halate, 12 cămăşi cu mânecă lungă, 16 ecusoane cu şnur şi 12 cămăşi cu mânecă scurtă (personalizate). Un ecuson a costat 7.5 lei, fără TVA, respectiv de aproximativ patru ori mai mult decât pe piaţă, în timp ce pentru o cămaşă cu mânecă scurtă, teatrul a plătit 135,76 lei (fără TVA), iar pentru un halat de lucru suma de 80 de lei. În total, instituţia a plătit 2.020,10 lei pentru cămăşile cu mânecă scurtă, 2.235,86 de lei pentru cămăşile cu mânecă lungă, 595,20 de lei pentru şase halate şi 148,80 lei pentru 16 ecusoane.

Sursa: saptamana.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.