Aproape o mie de obiecte care ar putea face parte din patrimoniul cultural naţional au fost ridicate de poliţiştii din Vâlcea în urma unor percheziţii făcute în locuinţele a doi bărbaţi din Ocnele Mari, cei doi fiind reţinuţi pentru furt şi utilizarea de detectoare de metal în situri arheologice.
Circa o mie de obiecte, posibil din patrimoniul cultural naţional, găsite după percheziţii în Vâlcea (Imagine: Lucian Muntean/ Mediafax Foto)
Poliţiştii din Vâlcea au găsit, în urma a şase percheziţii făcute, luni, la locuinţele a doi bărbaţi din oraşul Ocnele Mari, aproape o mie de obiecte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, se arată într-un comunicat dat publicităţii, marţi, de Poliţia Română.
Conform sursei citate, în urma percheziţiilor făcute la Ocnele Mari, poliţiştii au ridicat 294 de bunuri susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural naţional – inele, monede, fibule, paftale, medalii, verigi, monede şi unelte din bronz şi fier. De asemenea, la locuinţele percheziţionate au fost descoperite două detectoare de metale, deţinute conform unor autorizaţii emise cu respectarea cadrului legal privind patrimoniul cultural naţional, autorizaţii conform cărora toate obiectele descoperite ar fi trebuit predate autorităţilor cu competenţe în domeniul protejării obiectelor de patrimoniu.
Totodată, din alt spaţiu au fost ridicate alte 678 de bunuri – inele, fibule, paftale, unelte, monede, brăţări, cercei, amulete, clopoţei, vârfuri de săgeţi, pinteni, catarame de harnaşament, arme, cuie, mărgele, verigi şi fragmente de oglindă -, care, de asemenea, ar putea face parte din patrimoniul cultural naţional.
Poliţiştii au găsit şi peste două sute de petarde din categoria a II-a, interzise la deţinere, şi 59 de articole pirotehnice, respectiv artificii din categoria I.
Doi bărbaţi, unul în vârstă de 37 de ani, celălalt de 40 de ani, au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, sub acuzaţiile de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, şi furt calificat.
Mediafax