Anchetă anticorupţie la guvernul polonez privind privatizarea Ciech, proprietarul Uzinelor Govora

0
73

Anchetă anticorupţie la guvernul polonez privind privatizarea Ciech, proprietarul Uzinelor Govora

 

 

Cu mai puţin de două săptămâni până la alegerile generale, un nou scandal este pe cale să izbească partidul de guvernământ din Polonia, bursa de la Varşovia şi una dintre cele mai mari companii poloneze, Ciech, unul dintre liderii pieţei chimice europene, care deţine în România Uzinele Govora.

Scandalul care priveşte privatizarea Ciech, făcută în beneficiul celui mai bogat om din ţară, are legătură cu celebrele înregistrări de la restaurantul „Bufniţa şi prietenii săi“ care l-au surprins pe guvernatorul băncii centrale Marek Belka spunându-i ministrului de interne Bartlomiej Sien­kiewicz că este dispus să intervină pentru a ajuta economia dacă este înlăturat din funcţie ministrul de finanţe Jacek Rostowski. La patru luni de la înregistrare, Rostowski a fost înlăturat. Pe aceeaşi înregistrare Belka apare folosind cuvinte jignitoare la adresa unor colegi de-ai săi. În aceleaşi înregistrări, pe atunci ministrul de externe Radoslaw Sikorski este auzit spunând că „alianţa polonezo-americană este inutilă, chiar păgubitoare“. De atunci, guvernul polonez, care pe 25 octombrie va înfrunta alegeri generale, a suferit schimbări dramatice.

În cel mai nou scandal, ofiţerii agenţiei anticorupţie au intrat în birourile bursei de la Varşovia şi ale Minis­terului Trezoreriei pentru a-l înteroga pe şeful acesteia Pawel Tamborski şi pentru a recolta dovezi pentru ancheta deschisă în cazul vânzării din 2014 a colosului din industria chimică Ciech către pe atunci cel mai bogat om din ţară Jan Kulczyk. Tamborski era la momentul privatizării Ciech pe bursă secretar de stat la Ministerul Trezoreriei, care suprave­ghează activele statului. De la bursă agenţii l-au însoţit pe Tamborski acasă la acesta, de unde au ridicat dispozitive iPad şi iPhone folosite în perioada noiembrie 2013-august 2014.

Presa poloneză a raportat incorect că Tamborski a fost arestat. Urmarea este că acţiunile bursei au scăzut cu 2% miercuri, imediat (apoi şi-au revenit), notează Financial Times. Acţiunile Ciech s-au prăbuşit cu până la 6% (şi acestea şi-au revenit).

Kulczyk Investments, compania holding a miliardarului Jan Kulczyk – acesta a decedat în iulie din cauza unor complicaţii după o operaţie la Viena -, a cumpărat în mai anul trecut printr-o licitaţie publică o participaţie de 51% la Ciech pe care a dat echivalentul a 225 milioane de dolari. Trezoreria, care până atunci controla compania, şi-a vândut întreaga participaţie, de 37,9%, la preţul de 31 de zloţi pe acţiune. Acum, o acţiune Ciech trece de 70 de zloţi.

Investigatorii cercetează evenimentele care au dus la privatizare, în special întâlnirile dintre Kulczyk şi Tamborski, notează presa poloneză. Trezoreria a anunţat că ancheta a fost declanşată în urmă cu mai multe luni. Numele lui Tamborski apare în discuţiile dintre miliardarul Kulczyk, lobby-istul Peter Wawrzynowicz şi Rafal Baniak, pe atunci viceministru al trezoreriei, despre privatizarea Ciech înre­gistrate la celebrul restaurant. Potrivit mărturiilor ospătarilor care au fost martori la întâlniri, Wawrzynowicz a scris pe un şerveţel suma oferită ca mită lui Baniak. Numele lui Tamborski apare şi pe alte înregistrări, iar rolul pe care l-a avut în privatizarea Ciech pare să fi fost crucial.

„Tranzacţia a fost făcută printr-o licitaţie publică, în cel mai transparent mod posibil. Sunt foarte fericit că se fac cercetări pentru a se face lumină în această problemă“, a afirmat Tamborski pentru Reuters.

Tamborski este şeful bursei de la Varşovia din 2014. Predecesorul său, Ludwik Sobolewski (acum şeful BVB), a demisionat în acel an după ce a fost acuzat că şi-a folosit influenţa de pe bursă pentru a strânge fonduri pentru un film în care unul din rolurile principale revenea prietenei sale.

Ciech deţine 94% din capitalul Uzinelor Sodice Govora. Govora este prima companie cu operaţiuni de producţie pe care grupul polonez a cumpărat-o în altă ţară. Achiziţia a fost făcută în 2006. Govora produce sodă calcinată u?oară si grea, silicat de sodiu lichid, silicat de sodiu solid şi derivaţi ai sodei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.10.2015

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.