Domnule Mircia Gutău, de ce ați ales să aveți sediul de campanie în cartierul Ostroveni?
Am o anumită afecțiune pentru cartierul Ostroveni. De acolo am obținut cele mai multe voturi. În anul 2008, în Ostroveni am avut peste 80%. Media a fost de 72%. Este cartierul cel mai mare și este cartierul pe care l-am scos la lumină. Când am preluat eu mandatul în anul 2004 erau anunțuri în ziar care sunau în felul următor: cumpăr apartament în Râmnicu Vâlcea, exclus cartierul Petrișor și Ostroveni. Acest lucru a dispărut în timpul mandatului. Acolo am închiriat un spațiu, îl amenajez și începând cu data de întâi octombrie doresc să-i dau drumul.
I-ați cerut voie domnului Cristian Buican?
Deocamdată eu nu sunt înregimentat politic nicăieri. Am o înțelegere cu Buican, o înțelegere bărbătească, fără documente, dar pe care o respect. Până la sfârșitul lunii trebuie să clarifice dacă mă acceptă sau nu. Nu pot sta în această stare de provizorat. Și, mă pot gândi, ca oricare altul, că poate fi o încercare de a tergiversa. Sunt conștient că va fi foarte greu să accepte la nivel central, și atunci am și alte variante. Eu doresc să încep campania pe data de 01 octombrie. Nu este nici o amenințare. Dacă nu se va anunța ceva oficial atunci o voi lua pe drumul meu.
Drumul acela ar putea fi la ALDE, după cum se vorbește?
Da, ar putea fi la ALDE, în procent de 99 la sută.
Dar veți stabili în cursul lunii octombrie?
Da, la începutul lunii octombrie am toate promisiunile că se va face sondajul și va fi gata până în data de 20 octombrie. Și atunci nu ar mai fi alt motiv. Nu voi putea să aștept până în ianuarie sau februarie.
Ați văzut că a reacționat Victor Ponta la declarația lui Cristian Buican.
Mie mi se pare culmea tupeului, și el este într-o situație asemănătoare, dar în politica românească te poți aștepta la orice. Nu mă surprinde și nici nu port pică.
Corect, însă reacția lui Victor Ponta spune că drumul dumneavoastră spre PSD este blocat.
Chiar nu mă interesează. Ei una vorbesc și alta fac. Ei au spus: cine este trimis în judecată pleacă din funcție, au și o condamnare, președintele de partid are o condamnare cu suspendare, au dosare peste dosare și sunt în funcție. Mă interesează foarte puțin. Când Mircia Gutău va merge să bată la ușa unui partid, atunci da, poți să spui că Gutău a luat-o peste nas. Dar atâta timp cât eu nu am fost la nici un partid să bat la ușa lor, aceeași demnitate o voi păstra până la capăt, cu riscul de a candida independent.
Există un risc la această candidatură?
Nu, poate m-am exprimat eu greșit. Din toate consultările cu oamenii, toți îmi propun să merg independent. Eu sunt un om raţional, ce fac dacă mă duc independent? Pățesc ce pățește Gigi Matei.
Aveți nevoie de consilieri?
Este bine să mergi la un partid ca să scoți un număr de consilieri, ca făcând o alianță cu celelalte partide să poți avea majoritate, să poți să duci proiectele și să faci cât mai multe proiecte europene. Aceasta este gândirea mea. De aceea voi alege 99,9% un partid. Voi merge pe un partid.
Au apărut deja două partide locale: Partidul Vâlcea Turistică și Partidul Vâlcenilor. Ce șanse le dați?
Îi cunosc pe amândoi fondatorii. Le dau șanse zero. Din punctul meu de vedere, ca să faci un partid, trebuie să fii cu adevărat o personalitate marcantă la nivel naţional ca să poți coaliza în jurul tău, să faci filiale. Așa faci un partid mic de trei oameni, s-au chinuit, am înțeles că au luat chiar derogare pentru că erau decât doi membri și ca să poți înființa un partid trebuie să fie minim trei. Până la urmă, cel care a făcut statutul s-a trecut și el pentru a întruni condiția.
Ce le promiteți locuitorilor, care vor fi principalele puncte?
Ce le-am promis și în celelalte mandate. Voi fi foarte atent la ceea ce promit, pentru că vreau să și fac. Nu le voi promite foarte multe. Voi continua proiectele începute, indiferent că-mi plac sau nu. Lucrul început trebuie finalizat. Că nu aș fi făcut parcarea centrală așa, da. Înainte pregăteam Strada Carol pentru a putea fi circulația corespunzătoare, să fie fluidă, să aibă oamenii o variantă. Este lipsă de organizare. Piața centrală a fost proiectul meu. Nu pot să nu fiu de acord cu proiectul respectiv, dar când eu am făcut acest proiect nu era nici o parcare în zona aceea. Proiectul era prevăzut cu parcare.
Proiectul este același?
Este 99,9% același, dar în momentul acela eu am făcut o consultare cu electoratul la cinematograful Ostroveni și era necesară o parcare subterană. Ori acum trebuia făcută o consultare, mai ales că piața este făcută pe fonduri proprii. Aici se putea modifica proiectul de la o zi la alta.
Este vorba de o economie care putea fi făcută.
Exact, și făceau economie de cel puțin 2,5-3 mil. de euro.
Centru se va face, piața se va face, Zăvoiul se va face. Ce vă mai rămâne de făcut?
În primul rând mai trebuiesc construite grădinițe. Cartierul Ostroveni s-a dezvoltat, cresc blocuri mereu. Mai trebuie construite grădinițe, școli. Trebuie locuințe pentru tineri, o centură ocolitoare pentru Râmnic, trebuie făcute pasaje. La Unitatea de Jandarmi se poate face o supratraversare a căii ferate, ajungi pe strada Sacerdoțeanu și apoi degrevezi foarte mult, oprești mașinile care vin în zona centrală. Mai era o variantă să facem de la Peco din Troianu, o stradă peste dealurile de la Petrișor care să vină în această zonă. Mai este de făcut zona Morilor, strada Morilor, care este dezastru. Este foarte locuită. Zona de aici până la Giumbo Trans totul este de vânzare, totul este scos la licitație. Este o mizerie, au venit țigani din alte județe care s-au aciuat în aceste clădiri parăsite. Sunt sute de rromi.
Dumneavoastră spuneți că Primăria ar putea să cumpere aceste terenuri și să dezvolte pe ele.
Există soluții. Trebuie făcut un plan de sistematizare și făcută o zonă. Iar obiectivul zero va fi acela să modernizeze cu fonduri europene râul Olănești. Să faci mai multe poduri peste râul Olănești pentru că orice pod duce la fluidizarea circulației. Continuarea bretelei din capătul Stăzii Independenței în care să te legi cu podul respectiv, în așa fel încât mașinile să nu iasă toate în Știrbei Vodă. Sunt foarte multe lucruri de făcut. O centură ocolitoare prin faţă pe la Maternitate care să meargă la Direcţia Apelor şi care să iasă în capătul străzii Republicii.
Adversarii dumneavoastră potenţiali din campania electorală pentru primărie sunt conştienţi că-şi vor pierde alegerile şi singura lor nădejde este să aveţi din nou probleme cu justiţia. Cel puţin aşa i-am auzit spunând
Sunt nişte boschetari, dacă-I pot numi aşa, în care eu am crezut. Pe unul l-am adus de la Feţeni şi l-am făcut consilier local. Când am fost la Bucureşti în campania lui Vasile Blaga a fost şi el în echipa aceea de 10 persoane şi toţi făceau glume cu el. Însă, ce pot spune clar, că din anul 2006 nu am mai făcut parte din nici o comisie de licitaţie. Şi fără să fiu lipsit de modestie, vă spun că dacă mai erau 10 primari ca mine România era departe. Cred că sunt printre puţinii, dacă nu singurul primar, care îşi poate justifica la orice oră tot ceea ce a făcut în viaţă. Şi avere şi absolut tot. Ştiu că unul dintre cel care se pregăteşte să devină primar ştie că nu are nici o şansă. Am şi eu oamenii mei care mă informează. A spus că va pune în fiecare cutie poştală hotărârile mele judecătoreşti, însă s-ar putea ca atunci să dau şi eu hotărârea definitivă de la CEDO. Este treaba lor cum îşi fac campaniile. Eu merg strict pe probleme de administrare. Nu mă interesează nici ce a făcut Matei, nici ce a făcut Rădulescu. Sunt organele care vor analiza. Eu voi merge strict pe ceea ce voi vrea să fac în municipiu. Am avantajul, faţă de ei, faptul că eu tot ceea ce am promis am făcut. Mai am un avantaj nedorit de noi, de vâlceni, acela că, după mine nu s-a mai făcut absolute nimic. Spune primarul actual că s-a încheiat contractul pentru parcarea centrală cu termen de finalizare în martie 2016. Trebuie să fii lipsit de creier, când ştii că tu ai fondurile europene cu ultima dată de retragere 31 decembrie 2015, tu închei un contract până în luna martie asumându-ţi că lucrările care se vor face iarna vor fi din bugetul local.
Nu este prea dură expresia “lipsit de creier”?
Nu, dacă a făcut aşa este lipsit. Trebuia să pună în caietul de sarcini această condiţie, poate găsea la licitaţie o firmă mult mai puternică, care băga utilaje, ca la data de 31 decembrie să fie gata. El spune că deja are pregătit 1 sau 2 milioane să plătească lucrările. El ca primar nu trebuia să piardă nici un leu din fondurile europene. Atunci da, eşti un primar corect. Eu, la groapa de gunoi, unde au fost 11 milioane de euro, şi au fost printre primele proiecte din România, nu am pierdut nici măcar un leu.
Ce părere aveţi despre acest război al gunoaielor, al operatorilor de salubritate din oraş?
Eu nu iau apărarea lui Matei dar cred că are dreptate şi Primăria, în sensul că Urbanul nu a plătit redevenţa respectivă. Uniunea Europeană, când a făcut groapa de gunoi, ne-a obligat ca atunci când facem licitaţia pentru colectarea deşeurilor, în preţul de colectare să fie o redevenţă pe care să o folosim pentru funcţionarea gropii de gunoi. Acolo trebuie substanţe chimice pentru filtrarea apei şi pentru întreţinere. Ori dacă s-au început procesele s-a scos din licitaţie serviciul. Acum, dacă au făcut caietul de sarcini aşa cum trebuie, să treacă absolute toate condiţiile în acest caiet. Firma care câştigă trebuie să aibă neapărat o staţie de sortare a gunoiului. Contractul de la Feţeni spune că nu poţi duce decât gunoi sortat. Gândiţi-vă ce cost înseamnă să meargă la Drăgăşani să-l sorteze şi apoi să vină la Feţeni.
Dacă dumneavoastră aţi fi primar ce aţi face în această situaţie?
Este foarte greu acum să spui ce faci. Primarul, dacă a fost la licitaţie trebuie să fie atent ce condiţii pune. Ar trebui să apelezi la o firmă de specialitate. Caietul de sarcini trebuie făcut în aşa fel încât tu să nu pierzi. Firma care câştigă trebuie să aibă obligatoriu staţie de sortare în zonă pentru că dacă o ai mai departe îţi cresc costurile. Noua firmă are preţurile duble faţă de SC URBAN, însă Urbanul nu a plătit redevenţa. Adevărul este undeva la mijloc. Iar haosul din oraş nu am să-l pot înţelege. Primăria trebuia să comunice la fiecare persoană din municipiu că acel contract cu SC URBAN SA s-a încheiat. Acum situaţia este ridicolă. Trece o maşină de la o firmă iar după o jumătate de oră trece alta de la cealaltă firmă. Altă greşeală pe care au făcut-o este că au permis celor de la Romprest să colecteze gunoiul ziua. Acest lucru se face noaptea, când nu este circulaţie.
Ce credeţi despre ce se întâmplă în Consiliul Judeţean? Se va forma o nouă majoritate, liberarii vor reuşi să-şi menţină Preşedintele Consiliului Judeţean?
Nu ştiu asta. Noi nu am fost de acord cu schimbarea lui Grigore tocmai pentru că independenţii au votat acum şase luni pentru Grigore, după aceea în şase luni să-l schimbe. La punctul 22 îl lăudau pe Grigore iar la punctul 23 doreau să-l schimbe. Mie mi se pare greşită această politică.
Probabil urmăresc ceva.
Nu ştiu, dar instabilitatea aceasta la ce duce? Nimeni nu mai înţelege nimic. Oamenii se ghidează după ce aud. Se poate întâmpla orice. În primul rând nu ai puterea votului dat de populaţie. Degeaba încearcă domnul Păsat să compare lucrurile. Domnul Cîlea avea votul populaţiei, avea un vot covârşitor. Aşa rău, bun cum a fost, avea siguranţa votului dat de populaţie care l-au mandatat. Şi nu putem spune că domnul Păsat este cel mai bun de acolo. Aşa a fost soarta, aşa au fost negocierile.
Interviu realizat de Gheorghe Smeoreanu și Tiberiu Pîrnău
Pe Tabirca cand il puneti sa plateasca pt tot ce a furat?
Televiziunile sunt independente până ce se apropie Campania electorala. În momentul în care se apropie campania, fiecare își alege direcția care crede că e câștigătoare. Managementul fiecărei televiziuni alege direcția independent. Sigur, sunt foarte mulți factori care influențează apropierea sau distanțarea față de un anumit partid politic sau față de o anumită persoană în momentul în care începe campania electorală. De multe ori sunt motive financiare, alteori sunt de lungă durată,din interese personale, din dorința de a colabora cu cel care se crede va câștiga următoarele alegeri locale. Fiecare își face managementul așa cum considera.In Rm Valcea nu sunt profesioniști mulți, cu scola adevarata de journalism.Numai cei cărora le place meseria respectă normele profesionale. Cei care vor doar să facă bani nu mai respectă nimic.Problema e lipsa de documentare, tendința de a nu te documenta dincolo de comunicatele de presă și de informația brută pe care ți-o oferă cineva, comoditatea.
Inteleg ca la televiziunile din Vâlcea sunt salarii mici, oameni slab pregătiți, angajați pe drepturi de autor, contract de emisiune. Unii au și pe cartea de muncă salariul minim pe economie. Nu cred că televiziunile vâlcene dau o imagine cu acuratețe a ceea ce se întâmplă în viața politică locală,acest lucru depinzand in mare masura de patripriurile politice…
Nu au mijloacele și capacitatea și ascuțimea de jurnaliști de investigatii și poate că nici nu își propun lucrul ăsta.Nevoia avida de bani au unor jurnalisti si moderatori de televiziune,ii face pe acestia sa-si incalce etica profesionala si morala,scriiind cu emfaza si manipuland publicul,ca o anumita persoana,dovedita corupata, de justitie este persoana potrivita iarasi sa ocupe un scaun de demnitate publica,chiar daca aceea persoana a facut si cativa anisori de “studii juridice” prin diverse penitenciare romanesti..
… NUMAI SA PUTEM JEFUI SI NOI …
VORBA ALTUI PRIMAR (NEA’ OPRESCU, DE LA CAPITALA) : „DOAMNA, (NU) SUNTEM UN POPOR DE HOTI SI DE DERBEDEI”…
O A R E ???
La fel de „cinstit” (precum Gutau al nostru) si domn’ primar Oprescu …
Bai acestia, ia nu mai fiti voi asa de ciufuti : Pai, Mircea Gutau n-a fost condamnat decat de 2 (doua) ori pentru coruptie, adica pentru ca a bagat mana in banii nostri …
si a ales ostroveniul ca locatie pt sediul de campanie pt ca acolo e prostie pe metru patrat mai multa ca in restul orasului