La sfârșitul săptămânii trecute, în colaborare cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Arhiepiscopia Râmnicului și Centrul de cercetare a conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României: „General Paul Teodorescu”, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn, din județul Vâlcea, au organizat simpozionul științific „Biserica Ortodoxă și Armata României. Tradițiile conlucrării”, aflat la cea de-a patra ediție. Evenimentul a fost coordonat de reputatul istoric prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, şeful Catedrei de Istorie şi Studii Politice a Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
Deschiderea lucrărilor simpozionului a avut loc sâmbătă, 27 iunie, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, când a fost lansat nr. 2 al revistei Misiunea și au fost susținute mai multe alocuțiuni și referate științifice. În cuvântul de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a reliefat legătura istorică și lucrarea comună a celor două instituții de bază ale țării noastre, anume Biserica Ortodoxă și Armata, precizând totodată și faptul că acestea se bucură încă de cea mai mare încredere în societatea românească contemporană. „Biserica dintotdeauna a apărat integritatea spirituală a neamului românesc, care a menţinut în unitate poporul român, iar Armata a apărat integritate teritorială a acestuia, dar mai mult decât atât a sprijinit Biserica şi prin cultivarea valorilor reale ale umanităţii: dreptate, adevăr, curaj, onoare şi credinţă. Conştiinţa Neamului acesta este păstrată, fără doar şi poate, prin neobosita luptă dusă de aceste două instituţii. Conlucrarea aceasta nu este o noutate în istoria creştinătăţii, ştiindu-se că încă de la începutul secolului al treilea, Biserica noastră are sfinţi din rândul militarilor şi că în armata lui Constantin cel Mare existau foarte mulţi creştini. Domnitorii români aveau în oastea lor preoţi pentru a-i întări duhovniceşte pe ostaşi, iar ei înşişi, alături de oştenii lor, se împărtăşeau cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, atunci când plecau să-şi apere ţara, jertfindu-se pe ei”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
Cei prezenți la eveniment s-au bucurat de participarea domnului ministru secretar de Stat și membru al Colegiului CNSAS lect. univ. dr. Florian Bichir, care, în cuvântul său, și-a exprimat bucuria pentru „întâlnirea la Vâlcea între cei doi pioni fundamentali ai acestui neam, Biserica și Armata” și i-a felicitat pe organizatori, apreciind conferința, singulară încă la nivel național, drept „unicul loc în care specialiști ai Bisericii și specialiști ai Armatei se întâlnesc, mai ales că după 1989 n-a mai fost cu putință înființarea unei Episcopii a Armatei”. În continuare, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a prezentat o serie de aspecte privind implicarea Arhiepiscopiei Iașilor în sprijinirea Armatei în cadrul luptelor din Primul Război Mondial, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știința din Romania, a subliniat realizările impresionante ale Înaltpreasfințitului Părinte Nifon Criveanu, primul mitropolit al Mitropoliei Olteniei, iar comandorul dr. Marian Moșneagu, șeful Serviciului Istoric al Armatei, a pus în lumină lucrarea esențială comună a Bisericii și Armatei în formarea conștiinței naționale.
În referatele științifice susținute cu această ocazie și publicate în nr. 2 al revistei Misiunea, coordonată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, sunt evocate personalități militare și ecleziastice, așezăminte monahale și lăcașuri de cult din istoria neamului românesc, dar și aspecte referitoare la modul în care Biserica și Armata și-au imprimat lucrarea lor proprie în conștiința neamului românesc. Comunicări științifice au abordat diverse teme, precum: bisericile militare în perioada interbelică, contribuţia ofiţerilor la revigorarea vieţii religioase, primul an de istorie al Mitropoliei Olteniei, bisericile oropsite ale Transnistriei, locul şi rolul Bisericii și al Armatei în realizarea Unirii principatelor în anul 1859, contribuţia Bisericii din Oltenia la Războiul de Independenţă, o serie de portrete ale unor preoți militar, preoţii în misiunile militare, martiriul creştin, cu o privire specială asupra soldaţilor martiri etc.
La eveniment au participat istorici de marcă, reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Navale, ai Forțelor Aeriene Române și ai Muzeului Marinei Române, printre care: prof. dr. Vasile Mărculeţ, drd. Gabriel Pătraşcu, prof. Cornelia Ghinea, dr. Marian Nencescu, prof. univ. dr. Ion Giurcă, comandor (r) prof. dr. Aurel Pentelescu și Ionuţ-Constantin Petcu, dr. Lucian Dindirică, dr. Alin Spânu, Felicia Țucă și dr. Cornel Țucă, dr. Luminiţa Giurgiu, dr. Teodora Giurgiu, drd. Ionela Zaharia, colonel (r) Remus Macovei și prof. univ. dr. Petre Țurlea.
Simpozionul a continuat duminică, 28 iunie, la Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde, după Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, s-a desfășurat ședința Consiliului științific al revistei Misiunea. Împreună-lucrarea Bisericii cu Armata a fost și rămâne o constantă a neamului românesc, drept pentru care Centrul de cercetare a conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn, centru de studii unic în România, dezbate relaţiile dintre Armată şi Biserică și caută noi factori de unitate în privința unei lucrări comune pentru stabilizarea vieții sociale și morale din societatea românească contemporană. Simpozionul științific „Biserica Ortodoxă și Armata României. Tradițiile conlucrării”, desfășurat în Arhiepiscopia Râmnicului, cu intenția de a reliefa importanța în plan misionar a împreună-lucrării Bisericii cu Armata, se încadrează în tematica anului 2015, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi.
Pr. Nifon Dorin Iancu