Primarul Gheorghe Melente aduce comuna Drăgoești la standarde europene. INTERVIU

0
70

 

• Spuneţi-ne în ce stadiu se află proiectul integrat cu fonduri europene?

Gheorghe Melente: „În prezent, am un proiect pe fonduri europene pe Măsura 322, pe cinci domenii de acţiune: alimentare cu apă, staţie de epurare, canalizare, reabilitări de drumuri şi construcţia unui after-school. La after-school este o clădire extraordinară, pe 15 august îi tăiem panglica. Mai avem dotarea căminului cultural şi reabilitarea infrastructurii rutiere. Sunt cinci capitole unde se lucrează, suntem în barem. After-schoolul s-a finalizat şi recepţionat, urmează să-i emitem autorizaţia de funcţionare. La reabilitarea drumurilor, vorbim de modernizarea a 6 km de drumuri, unde se vor betona şi şanţurile. Este totul pregătit şi cred că de miercuri vom pune asfaltul. Ne ţine în loc de trei săptămâni starea capricioasă a vremii. La capitolul alimentare cu apă înseamnă undeva la 10 km de reţea, canalizare înseamnă undeva la 9 km de reţea. Canalizarea se va executa peste tot în zona centrală a comunei Drăgoeşti. Staţia de alimentare cu apă face parte tot din cadrul proiectului integrat european. Staţia de epurare va fi după norme europene, lângă stadion, puţin mai jos. La căminul cultural suntem undeva la 50% din lucrări. Avem fond de carte care va ajunge la biblioteca din interiorul căminului. Probabil că vom avea aici şi diverse activităţi culturale. Valoarea proiectelor europene accesate în timpul mandatului meu este de peste 2,3 milioane de euro”.

• Daţi-ne detalii despre obiectivele de investiţii finanţate de la bugetul local sau din fonduri guvernamentale?

Gheorghe Melente: „Din fonduri de la bugetul local şi de la Guvern avem în construcţie o punte pietonală în satul Geamăna. S-au executat 40% din lucrări. Avem şase familii izolate care de o viaţă trec prin gârlă. Avem în lucru amenajarea zonei centrale a comunei şi va ieşi un lucru extraordinar, pentru că aici erau gunoaiele satului. Va fi aici un spaţiu verde, o parcare modernă şi mai multe locuri de joacă pentru copii. Avem în lucru reabilitarea a încă 6 drumuri comunale, care sunt finalizate în proporţie de peste 95%. Pe cofinanţare locală, acum mă ocup de 6-7 branşamente electrice. S-a finalizat drumul de la Filipeşti, acolo se circula numai în cizme. Eu zic că sunt în grafic cu lucrările. Sunt lucrări multe, la prima vedere, dar sunt normale pentru comuna Drăgoeşti. Vedeţi dumneavoastră, dacă ai infrastructura necesară – apă canal, energie – atunci vin şi investitorii. Eu am luat primăria aceasta când era ca o cocină de porci. Când am venit aici, avea rugii intraţi pe geamuri. Am refăcut integral clădirea primăriei, după cum se vede. În momentul de faţă sunt 14 angajaţi în cadrul aparatului de lucru al primăriei”.

  • Făceţi-ne un scurt bilanţ al celor trei ani de mandat?

Gheorghe Melente: „Vedeţi dumneavoastră, eu am plecat în 2012 cu un deficit de 3-4 miliarde de lei vechi, pe care a trebuit să-l plătesc către diverse lucrări făcute de firme constructoare, dar nedecontate. În 2013, am început să produc şi eu bani, să aduc încasări la bugetul local. În tot acest timp, am mai reuşit să reabilitez clădirea Postului de Poliţie din Drăgoeşti. Tot în mandatul acestea am finalizat două poduri în satul Geamăna, în valoare de circa 30 miliarde de lei vechi, cu finanţare pe Ordonanţa de Guvern nr. 7. Mâine, dacă cineva îmi oferă politic să mă sprijine administrativ pentru localitate, credeţi-mă că mâine mă duc acolo! Am decolmatat în satul Buciumeni un canal pe o distanţă de 600 metri, neintervenit pe el timp de peste 30 de ani. Sunt oamenii din zonă foarte mulţumiţi de lucrare. Sunt singura localitate din Vâlcea care nu am luat nici un ban pe OG nr. 28. Am asigurat logistica şi baza materială angajaţilor din primărie la standarde europene. Eu când am venit aici erau doar 3-4 calculatoare. Pe de altă parte, vreau să precizez că am susţinut echipa locală de fotbal şi am promovat cu ea în Liga a IV-a. Din partea primăriei asigurăm susţinerea financiară a unei părţi din cheltuielile echipei de fotbal”.

 

Tiberiu Pîrnău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.