Procurorii DIICOT cercetează o reţea specializată în şantaj. Adjunctul Poliţiei Râmnicu Vâlcea, Gabriel Popa, vizat de anchetă. Șeful rețelei: Mihai Obreja, zis Miță Lăbuș. Prefectul Dumitru Cornoiu a fost chemat la sediul DIICOT Vâlcea

3
80

Procurorii DIICOT Vâlcea împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, Bucureşti şi Craiova şi a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi Olt au efectuat marţi dimineaţă 29 de percheziţii la domiciile unor persoane suspectate de şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală.

UPDATE 19.00 Până la această oră a fost emisă o ordonanţă de reţinere pe numele poliţistului Gabriel Popa. De asemenea, pentru 24 de ore au mai fost reţinuţi Mihăiţă Obreja (Miţă Lăbuş) – liderul grupului, Petre Valeriu Sandu, Camelia Popa, Andrei Nicolae Binder, Radu Ştefan Drăghici, Elena Larisa Ungureanu.

UPDATE Prefectul Dumitru Cornoiu a fost chemat la sediul DIICOT Vâlcea. Acesta a intrat pe poarta instituţiei in jurul orei 13.00.

UPDATE 13 persoane au fost conduse la audieri, la sediul DIICOT din Râmnicu Vâlcea. Printre acestea se numără capul reţelei infracţionale, Miţă Obreja, zis şi Lăbuş.

UPDATE Printre cei vizaţi de ancheta DIICOT este adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, Gabriel Popa, fiul unui om de afaceri din Vâlcea şi un interlop, zis Lăbuş. Alături de aceştia au fost duşi la audieri un poliţist din Argeş şi unul Bucureşti. Procurorii DIICOT au pornit cercetările de la suspiciunea că începând cu anul 2008, în municipiul Râmnicu Vâlcea a fost constituit un grup infracţional organizat format iniţial din cinci indivizi, la care au aderat mai multe persoane şi care a acţionat în mod coordonat în vederea săvârşirii infracţiuniloe de şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală. Concret, membrii grupării identificau persoane potente financiare din mediul de afaceri care erau atrase să deruleze activităţi comerciale cu societăţile pe care membrii grupării le controlau sau cărora le erau oferite sume de bani cu dobândă, pentru a sprijini realizarea obiectului de activitate al societăţilor părţilor vătămate. În fapt, intenţia membrilor grupării era aceea de a crea o dependenţă a persoanelor vătămate faţă de ei. Ulterior, prin constrângere, victimele erau determinate să renunţe la obţinerea contravalorii serviciilor prestate, respectiv să plătească dobânzi exorbitante la sumele pe care le împrumutau. Cum îşi „racolau“ victimele O modalitate de racolare consta în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea luau la cunoştinţă în mod direct de acţiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau cu privire la alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate modalităţile agresive în care se acţiona şi în acest context fiindu-le indusă o stare de temere. De asemenea, în împrejurările arătate, victimelor le erau prezentate şi relaţiile pe care liderul grupării le avea în mediul politic, al organelor judiciare şi al factorilor de decizie administrativă la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană „protejată”. Prejudiciul cauzat până în prezent de ridică la peste 800.000 euro. La sediul D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Vâlcea vor fi aduse 13 persoane în vederea audierii. (adevarul.ro)

Comunicat de presa DIICOT, 13.01.2015

   Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, Bucureşti şi Craiova şi a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi Olt au efectuat în data de 13 ianuarie un număr de 29 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Vâlcea şi a municipiului Bucureşti, la domiciliile unor persoane fizice şi juridice, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializată în comiterea infracţiunilor de şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală.

      În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2008 pe raza mun. Rm. Vâlcea a fost constituit un grup infracţional organizat format iniţial din numiţii O. M., S. P. V., P.C., B. A. şi D. G.M., la care au aderat mai multe persoane şi care a acţionat în mod coordonat în vederea săvârşirii infracţiunilor menţionate.

    În concret, membrii grupării identificau persoane potente financiare din mediul de afaceri care erau atrase să deruleze activităţi comerciale cu societăţile pe care membrii grupării  le controlau sau cărora le erau oferite sume de bani cu dobândă, pentru a sprijini realizarea obiectului de activitate al societăţilor părţilor vătămate.

    În fapt intenţia membrilor grupării era aceea de a crea o dependenţă a persoanelor vătămate faţă de ei.

    Ulterior, prin constrângere, victimele erau determinate să renunţe la obţinerea contravalorii serviciilor prestate, respectiv să plătească dobânzi exorbitante la sumele pe care le împrumutau.

    O modalitate de racolare consta în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea luau la cunoştinţă în mod direct de acţiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau cu privire la alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate  modalităţile agresive în care se acţiona şi în acest context fiindu-le indusă o stare de temere.

    De asemenea,  în împrejurările arătate, victimelor le erau prezentate şi relaţiile pe care liderul O M le avea în mediul politic, al organelor judiciare şi  al factorilor de decizie administrativă la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană „protejată”.

    Prejudiciul cauzat până în prezent de ridică la peste 800 000 euro.

    La sediul D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Vâlcea vor fi aduse 13 persoane în vederea audierii.

     Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Operaţiuni Speciale.

    Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

3 COMENTARII

  1. Multi infractori,mincinosi,incompetenti,iresponsabili in randul militienilor(pardon politistilor)judecatorilor,procurorilor in general in randul celor care trebuie sa faca dreptate conform legilor in vigoare.De fapt acestia sunt adevaratii tortionari care si in trecut dar mai ales in prezent fac tot felul de abuzuri.De aceea cred ca va veni vremea cand va trebui sa ne facem singuri dreptate ca asa nu se mai poate.

  2. La puscarie cu ei de mosi batrani, s-a dus vremea lor, mai au un pic si merg la groapa. Forta pustaniilor sus copii dati cu ei de pamant ca nu au ce va face, astea sunt niste sifoane. Nu aveti frica de nimeni, dati cu ei de pamant, e tara voastra, orasu vostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.