În data de 8 decembrie 2014, Curtea de Apel Piteşti a pronunţat sentinţa definitivă în Dosarul nr. 11203/288/2013, care avea ca obiect infracţiunea de corupţie (Legea nr. 78/2000) şi care îl viza pe vâlceanul Alexandru Paranţucă. Sentinţa instanţei din Argeş este următoarea: „Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti şi de inculpatul Alexandru Paranţucă, împotriva sentinţei penale nr. 79 din data de 11 iunie 2014, a Tribunalului Vâlcea. Desfiinţează în parte sentinţa şi, rejudecând: reduce pedeapsa aplicată inculpatului, de la 1 an şi 6 luni, la 1 an închisoare şi, corespunzător, termenul de încercare, de la 3 ani şi 6 luni la 3 ani. Face aplicarea dispoziţiilor art. 71 alin. 5 Cod penal anterior cu privire la suspendarea pedepsei accesorii. Atrage atenţia inculpatului şi asupra dispoziţiilor art. 84 Cod penal anterior. Înlătură dispoziţia de constatare a achitării sumei de 4.000 lei din prejudiciu. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 8 decembrie 2014, la Curtea de Apel Piteşti – secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie”.
În vara acestui an, Tribunalul Vâlcea a anunţat sentința în dosarul în care Alexandru Paranțucă, președintele Asociației NeXT and Co din Vâlcea, era acuzat de fapte de corupție de către procurorii DNA. Astfel, Alexandru Paranțucă a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, iar Tribunalul a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii, pe durata executării pedepsei, a drepturilor prevăzute de Codul penal (activitatea de membru fondator ori membru în organele de conducere al asociaţiilor sau fundaţiilor). Tot instanța de judecată a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni și a atras atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal. În fine, s-a admis acţiunea civilă şi l-a obligat pe Alexandru Paranțucă la plata sumei de circa 8.000 euro, la care se adaugă dobânda de 0,93 euro pe zi, începând cu 27 martie 2013, în lei la cursul din ziua plăţii, către partea civilă ANPCDEFP.
În noiembrie 2013, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a lui Alexandru Paranțucă, reprezentant legal al Asociației NeXt and Co., cu sediul în Râmnicu Vâlcea, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: la datele de 24, 27 și 28 august și 3 septembrie 2012, Alexandru Paranțucă, în calitate de președinte al Asociației NeXT and Co., a retras din contul bancar al asociației și a utilizat în alte scopuri suma de 8.000 euro primită de la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educației Naționale, agenție care implementează în România programul „Tineret în acțiune” în numele Comisiei Europene. Banii au fost primiți cu titlu de avans în baza unui contract în vederea derulării proiectului denumit „Creating Networks through the Environment Evaluation Meeting Romania 2012”, având ca beneficiar asociația NeXT and CO cu sediul în municipiul Râmnicu Vâlcea, în calitate de organizator. Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din cadrul Ministerului Educației Naționale s-a constituit parte civilă în cauză, cu suma de 8.000 euro la care se adaugă dobânda contractuală.
(Petre Coman)