Dacă acuzaţia preşedintelui Traian Băsescu, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE se adevereşte, este puţin probabil că premierul să fie tras la răspundere pentru că a ascuns acest fapt. În perioada 1997-2001, Victor Ponta a fost procuror, iar preşedintele Băsescu susţine că în aceeaşi perioadă ar fi fost şi angajat al SIE, ceea ce legea consideră a fi o incompatibilitate. În mediul judiciar, pe când activa în procuratură, Victor Ponta era poreclit de colegii săi drept „Ambasadorul”, datorită deselor sale plecări în străinătate.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că premierul Victor Ponta este ofiţerul acoperit la care a făcut referire. Concret, şeful statului a precizat că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.
„Victor Ponta trebuie să recunoască că, în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Sunt gata să o demonstrez”, a anunţat Băsescu, invitat la Realitatea TV.
În 1997, an indicat de preşedinte pentru începutul presupusei activităţi conspirate a lui Ponta la SIE, actualul premier era procuror la Parchetul Judecătoriei Sector 1. În acea perioadă şi până în 2004 procurorii se supuneau Legii 92/1992 care menţiona ce interdicţii au magistraţii.
Ce spune CSM în cazul Ponta-SIE
Contactat de gândul, vicepreşedintele CSM Gheorghe Muscalu a precizat că instituţia pe care o reprezintă nu are nici un motiv să analizeze cazul având în vedere că Victor Ponta nu mai este magistrat. Gheorghe Muscalu, care este şi procuror, a declarat următoarele:
„Noi nu putem analiza pentru că el nu mai este procuror din 1999 sau 2001. Sunt informaţii lansate despre chestiuni de acum mai bine de 10 ani. Ce să facă CSM la momentul ăsta?
Incompatibilitatea dă o răspundere disciplinară, or, răspunderea disciplinară poate fi cercetată numai într-o anumită perioadă de la comiterea faptelor. Starea de fapt a fost întreruptă în 2001. Nici nu ştiu dacă în Legea 92 era această interdicţie. E o dezbatere politică dacă se dovedeşte consecinţele sunt altele. Nu cred că CSM se poate implica într-o dezbatere politică”.
Ce prevedea legea specială a magistraţilor în perioada 98-2001
Articolul 83 din Legea 1992 prevedea următoarele: “Funcţia de magistrat este incompatibilă cu orice alta funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţămîntul superior”.
Deşi în lege nu există o prevedere clară că procurorului îi este interzis să fie şi ofiţer-acoperit al unui serviciu secret, la momentul 2001, el putea fi cercetat disciplinar şi eventual sancţionat, sancţiunea maximă fiind la acel moment excluderea din magistratură.
Art 122 al Legii 92/1992 spune la litera J că este abatere disciplinară “încălcarea altor prevederi ale legii, referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind pe magistraţi”. Totuşi aceeşi lege limita perioada în care o astfel de abatere putea fi cercetată.
Legea 92 Art 124 zice asa: “Acţiunea disciplinară, în cazul abaterilor săvârşite de un judecător, cu excepţia judecătorilor şi a magistraţilor-asistenţi de la Curtea Supremă de Justiţie, se exercită de către ministrul justiţiei, iar în cazul abaterilor săvârşite de procurori, acţiunea se exercită de ministrul justiţiei sau de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie.
Acţiunea disciplinară se exercită în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării actului de constatare, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii abaterii disciplinare”.
Gândul a consultat mai mulţi specialişti în drept penal care au conchis că Ponta nu mai poate fi cercetat nici măcar disciplinar pentru această faptă. Penal, el putea fi cercetat numai dacă era magistrat în 2005 când interdicţia a fost trecută în mod expres în statutul magistraţilor şi când aceştia aveau o răspundere penală. Până în 2005 nu reprezenta o infracţiune să fi magistrat şi ofiţer-acoperit al unui serviciu.
Interdicţia magistrat-ofiţer acoperit este prevăzută şi în Constituţie. Cu toate acestea, chiar dacă într-o interpretare mai largă a legii s-ar considera că Ponta ar fi comis o încălcare a legii, aceasta este cel mai probabil prescrisă, au mai precis experţii consultaţi de gândul.
În schimb, cel care poate fi cercetat în acest caz este ofiţerul care l-a recrutat pe Victor Ponta. Acesta, potrivit experţilor, ar fi încălcat legea recrutând un magistrat ştiind că acesta se afla în incompatibilitate. Este însă puţin probabil că SIE ar pune la dispoziţie o asemenea informaţie.
Numele de cod al lui Ponta: Ambasadorul
În perioada 1997-2001, premierul Victor Ponta a urmat mai multe cursuri şi stagii de pregătire în străinătate, potrivit CV-ul publicat pe site-ul Guvernului. Astfel, acesta a călătorit în această perioadă în SUA, Italia, Grecia şi Marea Britanie. Într-un CV mai vechi apăreau şi Franţa şi Cehia. De notat că primul ministru vorbeşte engleză, franceză, italiană şi spaniolă.
În mediul juridic, premierul este considerat un procuror mediocru fără a avea în mapa sa profesională vreun caz mare investigat. În schimb, foştii săi colegi din Parchete îşi amintesc că Ponta era un abonat al conferinţelor şi plecărilor în străinătate. Astfel, Ponta ar fi primit, de la colegi, porecla de Ambasadorul. (gandul.info)