Fostul mare actor Valerian (Dragoș) Pâslaru, hirotonit preot de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului

0
73

hirotonie-valerian-paslaru-1 hirotonie-valerian-paslaru-2Prilej de bucurie duhovnicească în viaţa Bisericii

La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat sâmbătă, 2 august, în cadrul Sfintei Liturghii, slujba de hirotonie întru preot a monahului Valerian de la Mănăstirea Pătrunsa.

Slujba de hirotonie a părintelui Valerian a fost prilej de bucurie pentru foarte mulţi oameni, care au ţinut să-i fie alături la acest moment de revărsare a harului dumnezeiesc, între ei numărându-se preoţi, teologi, monahi, mai mulţi actori consacraţi, precum Manuela Hărăbor, Claudiu Bleonţ, Tomi Cristin, Gabriela Iacob, Magda Catone, Iulia Lazăr, Rareş Ioan Stoica şi alte personalităţi culturale: academicianul Sorin Dumitrescu, regizorii Chris Simion şi Iulian Capsali, jurnalista Mariana Borloveanu, poeţii Florin şi Diana Caragiu ş.a.

Părintele Valerian (n. 1951) este nimeni altul decât fostul actor Dragoş Pâslaru, unul dintre cei mai talentaţi şi îndrăgiţi actori români, cunoscut prin rolurile interpretate vreme de aproape două decenii în filme, pe scena Teatrului Nottara, cât şi pe multe alte scene din ţară.

Un rol, interpretat magistral, care a prefigurat cursul vieţii sale de mai târziu, a fost cel al tânărului Alioşa din Fraţii Karamazov, de F. Dostoievski. După zilele sângeroase ale revoluţiei din 1989 şi frământările sociale care au urmat, părintele Valerian a luat atitudine în mod public împotriva abuzurilor şi corupţiei noii conduceri. Pe când participa la un protest organizat în Piaţa Universităţii în zilele de 13-15 iunie 1990, a fost bătut în mod sălbatic de mineri, ajungând în comă la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti.

Revenind în chip minunat din pragul morţii, în perioada ce a urmat a resimţit tot mai viu chemarea spre o viaţă închinată lui Dumnezeu, închinoviindu-se la Mănăstirea Frăsinei în acelaşi an. Ulterior, a refuzat să depună mărturie împotriva celor care l-au maltratat, spunând: „Am luat coarnele plugului dumnezeiesc şi sufletul meu a iertat tot“.

În Mănăstirea Frăsinei a fost ucenic de chilie al cuviosului Ghelasie, un renumit duhovnic, care i-a călăuzit paşii şi l-a ajutat să sporească pe calea cea strâmtă a vieţii însufleţite de dorul dumnezeiesc. După trecerea la Domnul a duhovnicului său, s-a mutat la Mănăstirea Pătrunsa. În ultimii ani a pustnicit în apropierea mănăstirii, cu binecuvântarea duhovnicului său, părintele stareţ Varsanufie. (ziarullumina.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.