În Vâlcea a crescut numărul copiilor consumatori de… droguri

0
92

 

Începând cu anul 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri.

Pentru marcarea acestei zile, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) prin CPECA Vâlcea, a lansat Strategia locală antidrog, eveniment ce a avut loc joi, 26 iunie 2014, ora 12, în Sala Amfiteatru din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Rm. Vâlcea.

În cadrul acestei întâlniri medicul CPECA Vâlcea, dr. Țîrcomnicu Georgiana a prezentat situația drogurilor la nivelul județului Vâlcea, după cum urmează:

Ȋn luna ianuarie 2014, existau în evidenţa CPECA Valcea 10 beneficiari în

asistență, în prezent sunt 23 beneficiari.

În ianuarie 2014 existau 8 dependenti de alcool ȋn tratament medicamentos, iar peparcursul celor 6 luni din anul 2014 au fost introduse in tratament alte 9 persoane

În anul 2013 au fost efectuate 86 de testari ale prezentei drogurilor in urina, dincare 34 % pozitive.

In anul 2013 au fost consiliate şi informate 132 de persoane, din care 44 %

minori, cu vârste pornind de la 12 ani, iar ȋn anul 2014 ȋn evidență sunt un numar de 62 de persoane.

Consumatorii din evidenţa CPECA Vâlcea au vârste cuprinse între 12 şi 35 de ani.

Se constată creșterea îngrijorătoare a numărului minorilor (3) consumatori de

droguri aflați în tratament, precum și scăderea vârstei debutului consumului (12 ani).

În cadrul procesului de monitorizare a urgenţelor nonfatale datorate consumului de droguri, prin transmiterea de către Unităţile de Primiri Urgenţe a Fişei standard de înregistrare a urgenţelor medicale datorate consumului de droguri, în cursul anului 2013 au fost comunicate de către U.P.U. Vâlcea 9 de astfel de fişe; pâna în prezent sunt comunicate 4 fișe datorate consumului de substanțe psihoactive – la UPU, ceea ce preconizeaza o scădere a acestor cazuri datorată intrării în ilegalitate a noilor substanțe cu proprietăți psihoactive (etnobotanicele).

S-a accentuat pe rolul Agenției Naționale Antidrog de coordonator al luptei

antidrog la nivel național și local, precum și pe noile atribuții ale specialiștilor în asistență în domeniul drogurilor (medic, psiholog și asistent social), ca urmare a punerii în aplicare a noului Cod Penal, a aplicării art. 191 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul includerii în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri – privitor la evaluarea solicitată prin ordonanță de procurorii de caz din cadrul D.I.I.C.O.T-Biroul Teritorial Vâlcea (deja existând 3 astfel de solicitări de evaluare).

La această manifestare au participat reprezentanți ai Instituțiilor publice și private partenere, ce au atribuții în domeniul drogurilor (IPJ Vâlcea, IJJ Vâlcea, DGASPC Vâlcea, ISJ Vâcea – CJRAE Vâlcea, DJTS Vâlcea, Serviciul de Probațiune Vâlcea, World Vision-Biroul Zonal Vâlcea, conducerea DGASPC Vâlcea, precum și reprezentanți ai Centrelor subordonate DGASPC Vâlcea), precum și Seful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Pitești, cms. șef Durleci Constantin. Domnul cms. șef a declarat: “Trăim într-o lume în continuă schimbare, cu o dinamică impresionantă. Consumul şi traficul de droguri, prin noile valenţe, sunt factori care contribuie la această dinamică: zi de zi, apar substanţe psihoactive noi, se schimbă modelele de consum, apar noi metode de traficare, se nasc noi atitudini faţă de complexitatea problematicii antidrog. România este parte din realitatea mondială a drogurilor. Statisticile arată că aproximativ 600.000 tineri cu vârsta 15-34 ani au consumat cel puţin o dată în viaţă un drog ilicit, în timp ce, peste 300 dintre aceştia au decedat în ultimii 10 ani din cauza consumului de droguri. Dincolo de justeţea cu care descriu realitatea, aceste cifre ascund drame personale şi familiale inimaginabile, cu vieţi şi destine schimbate, uneori într-o formă brutală. Trebuie să avem o abordare multidisciplinară a problemei, să ne unim toate instituțiile în această luptă cu moartea albă!”

 

Cei care suferă din cauza tulburărilor legate de consumul de droguri pot fi susținuţi prin tratament bazat pe dovezi ştiinţifice, și mulți dintre consumatorii care mor, mor din cauza supradozei, supradoză care poate fi prevenită. Copiii și tinerii trebuie, de asemenea, să fie educaţi cu privire la consecinţele asociate consumului de droguri.

 

În perioada imediat următoare urmează ca voluntarii CPECA Vâlcea să primească scrisori de mulțumire din partea Directorului Agenției Naționale Antidrog, pentru activitatea depusă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.