La presiunea liberalilor, legea intabulării gratuite are mari şanse să fie votată în Parlament

0
79

Comisiile raportoare din Camera Deputatilor au depus, după 10 luni de la votul din Senat, raportul de adoptare a Legii privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere şi sunt şanse mari ca această propunere legislativă să fie votată de către deputaţi în scurt timp, anunţă senatorul PNL Dan Niţu.

„Anul trecut, lupta în Senat pentru această lege a fost foarte grea, cu atât mai mult cu cât Comisiile de agricultură şi cea pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului au depus raport comun negativ. Am susţinut un astfel de proiect legislativ încă din campana electorală şi o să tot repet: intabularea gratuită a terenurilor este esenţială pentru o agricultură performantă şi pentru o economie competitivă. Legea este, de altfel, una foarte importantă pentru Partidului Naţional Liberal şi a fost o mare satisfacţie pentru noi faptul că a fost votată în plenul Senatului, deşi primise raport negativ. Săptămână de săptămână, de câteva luni, această propunere legislativă apare pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, cu menţiunea “sub rezerva primirii raportului”. Aşadar, deocamdată îmi este greu să estimez când anume va fi votată de plen. Totuşi, faptul că raportul comisiilor din Cameră susţine adoptarea acestei legi îmi dă încrederea că legea va trece de Camera Deputaţilor, poate chiar cu mai mare uşurinţă decât s-a întâmplat la Senat”, a precizat Dan Niţu.

Parlamentarul PNL a fost unul dintre cei care au susţinut cu tărie necesitatea adoptării unei astfel de reglementări care să prevadă intabularea gratuită a terenurilor agricole şi forestiere, în condiţiile în care o suprafaţă semnificativă a ţării nu se află în circuitul economic deoarece nu este înregistrată cadastral, motivul neînregistrării fiind costurile mari comparativ cu valoarea de tranzacţionare a acestor terenuri.

Propunerea legislativă privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere prevede efectuarea gratuită a formalităţilor prevăzute de Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, în cazul primei înregistrări în cadastru şi cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere situate în extravilanul localităţilor. În plus, se vor acorda 400 lei/proprietate pentru onorariile experţilor, sumele necesare urmând a fi asigurate din fonduri europene şi parteneriate public-private, cu posibilitatea suplimentării acestor fonduri de la bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.