Senatorul Dan Nițu susține… vinul de Drăgășani

0
76

 

Pentru o cât mai bună reprezentare a intereselor viticultorilor din sud-vestul țării, dar și pentru creșterea vizibilității zonei viticole Drăgășani pe plan național, senatorul Remus Daniel NIȚU a organizat sâmbătă, 22 februarie 2014, la Drăgășani, o Masă rotundă pe tema proiectului Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, proiect aflat în prezent în Parlament pentru dezbateri.

Săptămâna aceasta, noua lege urmează să fie analizată în Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală din Senat, iar întâlnirea de sâmbătă a constituit un importat prilej pentru viticultori de a-şi exprima poziţia faţă de propunerile Guvernului. Printre cele mai importante observaţii ale invitaţilor s-au numărat necesitatea de a constitui un drept de replantare în cadrul rezervei judeţene, în suprafaţă echivalentă, pentru plantaţiile defrişate, de a introduce caiete de sarcini şi pentru vinurile de soi, fără denumire de origine controlată şi fără indicaţie geografică şi necesitatea certificării unitare a diverselor categorii de vinuri. „În ceea ce privește arealul viticol, în ultimii ani s-a constat o scădere accentată a suprafețelor destinate plantațiilor cu viță de vie în această zonă cu tradiție în România. În perioada interbelică, de exemplu, podgoria Drăgășani avea 10.000 de hectare de viţă-de-vie, în 1989 existau aproximativ 6000 de hectare, iar, în prezent, plantaţiile se întind pe o suprafaţă de doar 500 de hectare, din care aproximativ 110 sunt destinate producerii de vin cu denumire de origine controlată sau cu indicaţie geografică. Având în vedere specificul podgoriei Drăgăşani, alcătuită din suprafeţe mici, cea mai bună strategie pentru succesul vinurilor de aici ar fi producerea unor vinuri deosebite, de nişă, destinate mai degrabă magazinelor specializate decât supermarket-urilor. Este însă necesar să se încerce să se ajungă măcar la jumătate din suprafața cu viță de vie deținută înainte de 1989”, a precizat senatorul PNL.

Evenimentul a fost găzduit de Casa de Vinuri Iordache din Drăgășani, iar printre cei care au răspuns invitaţiei s-au numărat producători de struguri şi vin din regiunile viticole Dealurile Munteniei și Olteniei, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ai Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole.

Noua Lege a viei şi vinului este iniţiată de Guvernul României, iar Senatul este prima cameră sesizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.