În ultimii ani în Râmnicu Vâlcea a crescut exponenţial numărul animalelor de companie. Dovadă în acest sens: creșterea numărului cabinetelor veterinare şi a magazinelor care comercializează hrană pentru animale de companie, medicamente, cuşti, haine şi alte accesorii. Numărul câinilor este cel mai mare. Nu există scară de imobil în Râmnic în care măcar o familie să nu deţină un câine. Puţini ştiu că pentru a tunde un câine de talie medie plăteşti mai mult decât pentru tunsul unui bărbat iar la cabinetele unde se fac frizuri patrupedelor, se taie unghiile şi se videază glandele trebuie să îţi faci programare din timp pentru aceste operaţiuni. Puţini ştiu că tratamentul medical pentru o răceală sau pentru o otită la un patruped costă mai mult decât tratarea unui om pentru aceeaşi afecţiune. Deci există oameni care în ciuda problemelor economice prin care trece întreaga populaţie îşi permit să întreţină aceste animale de companie la costuri deloc mici. Problema este că nu mai au unde să le plimbe în oraş. Permanent apar certuri între cei care deţin câini de companie şi cetăţeni care nu au astfel de animale. Nu există un singur loc amenajat în oraş pentru deţinătorii de câini. Câteva mii de patrupede vagabondează prin oraş şi îşi fac necesităţile fiziologice pe unde apucă. În schimb dacă animalul de companie al unui om, ţinut în lesă, face acest lucru pe un trotuar sau un loc unde este văzut de oameni precis sare cu gura cineva să îl bălăcărească pe stăpânul patrupedului. În parcuri nu ai acces cu animalele de companie, spaţiile verzi din jurul blocurilor au fost în mare parte îngrădite şi în ele se intră greu. Cei care nu deţin câini cer de la cei care au ca aceştia să umble cu pungi şi să strângă imediat rahatul de câine. Numai că stăpânii animalelor au dreptate când spun că într-un oraş cu mii de câini maidanezi este nefiresc să ceri celor care deţin legal animale să facă curat după ele. În cele mai multe cazuri urina animalelor arde iarba acolo unde animalele au şansa să intre pe un spaţiu verde. Vara pe străzile din Râmnic se descompun în praf fin, extrem de toxic mai ales pentru copiii mici, sute de kilograme de rahat de câine.
Bineînţeles că pentru un primar ocupat cu justiţia, un vice ocupat cu aventurile, un altul cu afacerile şi o gaşcă de consilieri desprinşi parcă din opera lui Caragiale acestea nu sunt probleme importante. Ar putea fi importante doar atunci când din ele se pot obţine voturi în campaniile electorale sau bani pentru vreo afacere cu externalizare serviciului de hingherit, cu banii publici cheltuiţi pentru hrana, deparazitarea şi tratamentul medicamentelor maidanezilor. Cine face curat după animalele de companie? Câte pisici trăiesc liber, nevaccinate pe străzile din Râmnic mai ales lângă tomberoanele de gunoi? Câte patrupede îşi fac necesităţile zi de zi pe străzile şi trotuarele din oraş şi cine adună după ele? Unde sunt îngropate cadavrele animalelor comunitare sau ale celor de companie atunci când acestea mor? De ce nu există măcar un singur parc sau loc amenajat în Râmnic în care deţinătorii de câini să poată ieşi cu aceştia la plimbare? Iată câteva întrebări la care putem aştepta răspuns de la Emilian Frâncu. Putem iniţia o campanie publică pentru susţinerea unui proiect vizând amenajarea unui parc canin, un loc unde iubitorii şi deţinătorii de animale să se poată plimba cu acestea, unde să existe gropi de nisip, surse de apă, pungi pentru strângerea gunoaielor etc aşa cum au toate ţările civilizate.
Aşteptăm propuneri pentru acest proiect precum şi părerile cititorilor noştri care sigur vor avea ca de obicei idei interesante.
Este foarte necesar un astfel d eloc amenajat. Efectiv nu ai unde sa te duci cu un cine in Ramnic. Peste tot se leaga lumea de tine, ba ca sunt copii, ba ca este spatiu privat, ba ca murdaresc, ba ca latra. Un parc pentru plimbat cinii este necesar mai ales in conditiil ein care de la 1 ianuarie anul vitor se va plati impozit pe caine!