Iniţiativa legislativă a parlamentarilor vâlceni cu privire la externalizarea Exploatării Miniere Berbeşti – Alunu din cadrul Complexului Energetic Oltenia şi transferul acesteia la CET Govora pentru a crea împreună Complexul Energetic Vâlcea a produs o stare de tensiune şi nelinişte în rândurile liderilor sindicali din cele două cariere. Aceştia au adresat un memoriu către parlamentarii vâlceni solicitându-le să respingă, prin votul lor, proiectul de lege.
Faţă de această situaţie, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a organizat în cursul zilei de luni, 3 februarie a.c, o dezbatere la care au participat directorii celor două sectoare miniere de la Berbeşti şi Alunu, conducerea CET Govora, liderii celor 4 sindicate din sectoarele respective, dar şi ai sindicatelor de la CET, primarii localităţilor din zona minieră şi alţi specialişti cu atribuţii în domeniu.
Preşedintele Ion Cîlea i-a informat de la început pe cei prezenţi la dezbatere că transferul celor două exploatări miniere nu constituie neapărat o iniţiativă a administraţiei judeţene şi a parlamentarilor vâlceni, ci ea reprezintă o soluţie la deciziile pe care le-a luat deja conducerea Complexului Energetic Oltenia în sensul desprinderii carierelor Berbeşti şi Alunu, din judeţul Vâlcea, respectiv a carierei Husnicioara, din judeţul Mehedinţi, cu intenţia clar exprimată de a le închide în perspectiva apropiată. De altfel, însăşi conducerea C.E. Oltenia a transmis către salariaţii săi din exploatările miniere Berbeşti şi Alunu adresa nr.30 din 29 ianuarie a.c. în care se fac următoarele precizări: ’’Pentru a asigura buna funcţionare a CEO şi a CET Govora, avându-se în vedere că UMC Berbeşti deserveşte CET Govora, în urma analizelor efectuate s-a concluzionat ca UMC Berbeşti să aparţină CET Govora. Personalul din cadrul UMC Berbeşti trebuie să asigure funcţionarea în bune condiţii a acestor cariere’’. (Semnează Director general executiv, ing. Dan Laurenţiu Ciurel).
„După ce am luat şi noi cunoştinţă de această decizie, am analizat şi stabilit la rândul nostru etapele pe care va trebui să le parcurgem până la preluarea celor două cariere. Funcţionarea CET Govora este integral condiţionată de asigurarea combustibilului, respectiv a celor 2,1 milioane tone lignit de la Berbeşti şi Alunu. Or, dacă C.E. Oltenia intenţionează să renunţe la aceste exploatări, singura alternativă pentru însăşi existenţa în continuare a CET Govora nu este decât aceea de a fi preluate de către Consiliul Judeţean şi a crea un Complex Energetic Vâlcea care să aibă ca obiect principal de activitate producerea şi furnizarea energiei termice şi electrice, precum şi extracţia de cărbune din carierele Berbeşti – Alunu. Negocierile sunt încă în desfăşurare şi cred că am intrat pe o cale convenabilă, ele fiind atent urmărite şi susţinute de către comisia pe care am aprobat-o prin Hotărârea nr.144/31 octombrie 2013 a Consiliului Judeţean Vâlcea şi sperăm că vom ajunge în cel mai scurt timp la o soluţie acceptabilă pentru toate părţile implicate” – a subliniat preşedintele Ion Cîlea.
romania trezeste-te