Guvernul nu vrea ca șomerii să se angajeze cât mai repede!

1
81

Incompetenţii din Ministerul Muncii nu pot da nişte norme la o lege

Zeci de firme din Vâlcea şi probabil câteva sute din ţară şi-au arătat interesul de a angaja forţă de muncă în baza unei legi emise de Parlament încă din vara trecută. Din păcate angajările au fost blocate din caza unor incompetenţi din Ministerul Muncii care nu sunt în stare să redacteze nişte banale norme de aplicare a legii, norme fără de care Agenţiile de Ocuparea Forţei de Muncă din judeţe nu pot încheia conveţiile respective cu societăţile dornice să scoată oamenii din şomaj.

 O lege necesară dar neaplicată

În 19 iulie 2013 Parlamentul României emitea LEGEA nr. 250  pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi pentru modificarea Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizării sociale. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 457 din 24 iulie 2013
Este o lege care modifică multe articole din vechea lege care data de 11 ani. Din păcate puţine modificări chiar sunt de natură pentru a stimula ocuparea forţei de muncă. Din păcate şi aceste articole sunt inutile în prezent datorită unui Guvern incapabil în peste o jumătate de an să emită nişte banale norme de aplicare a Legii.

Cel mai mult îi afectează atât pe şomeri cât şi pe angajatori neaplicarea articolului 47 care modifică fostul articol 85

47. La articolul 85, alineatele (1), (4) şi (5) vor avea următorul cuprins:
„Art. 85. – (1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
………………………………………………..
(4) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 18 luni, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.”

În Vâlcea câteva sute de şomeri speră să apară normele mai repede. Au găsit societăţi dispuse să îi angajeze, se încadrează în cerinţele legii, au depus cereri la AJOFM Vâlcea dar….,,Suntem blocaţi de aceste norme. Nu putem încheia convenţiile cu societăţile angajatoare pentru că nu putem vira retroactiv banii necesari. Deci trebuie să îi putem vira din momentul încheierii actelor iar acestea nu pot fi încheiate pentru că nu există norme…,, spune un salariat care răspunde de acest sector la agenţia vâlceană.

Ziarul de Vâlcea face apel la duzina de parlamentari vâlceni pentru a-i interpela pe premier şi pe ministrul muncii pe această problemă. De asemenea credem că parlamentarii vâlceni ar trebui să solicite majorarea  valorii indicatorului social de referinţă în vigoare. Acesta a rămas blocat de mulţi ani la plafonul de 500 de lei. După el se calculează şi şomajul. Salariile au crescut preţurile au crescut non stop, inflaţia a fost constantă în ultimii ani, numai valoarea acestui indicator a rămas pe loc. Drept este că nivelul comisioanelor din politic şi a salariile barosanilor nu se calculează după acest indicator!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.