# Tradiţia se menţine: o vâlceancă la conducerea Serviciului Teritorial Anticorupţie # Evaziunea fiscală și fraudele cu fonduri europene, țintele principale pentru noua șefă a DNA-Pitești, Daniela Lupu. Cum se știe, noul procuror șef al DNA-Pitești este Daniela Lupu, detașată pentru 6 luni în această funcție în locul procurorului Radu Sevastian, cel căruia i-a expirat mandatul provizoriu de conducere în data de 9 noiembrie. Daniela Lupu a terminat Facultatea de Drept a Universității București și a deținut în carieră mai multe funcții de conducere, toate la Vâlcea, acolo unde a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vâlcea și șefă a Secției penale a Parchetului Tribunalului Vâlcea, funcție din care a și fost detașată la șefia DNA-Pitești. Magistrata s-a aflat anul trecut pe lista procurorilor evidențiați pentru merite deosebite în activitate de către Laura Codruța Kovesi, pe când aceasta din urmă era procuror general al României, iar acum este chiar șefa structurii centrale a DNA.
Ultimul raport al Inspecţiei Judiciare vorbeşte de cauze lăsate în nelucrare
Venirea Danielei Lupu la conducerea DNA-Pitești nu vine totuși pe un fond prea favorabil. Chiar dacă instituția a primit în permanență aprecieri pentru activitatea complexă și rezultatele obținute, raportată la numărul mic de personal, ultimele verificări făcute atât de la nivelul Inspecției Judiciare, cât și de la structura centrală a DNA, ultima chiar acum câteva luni, au evidențiat necesitatea continuării monitorizării activităţii Serviciului Teritorial Piteşti, în vederea soluţionării cu celeritate a cauzelor având ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, fraude cu fonduri ale Uniunii Europene şi privind achiziţiile publice și spălare de bani. De fapt, tocmai asta pare a fi problema principală la DNA-Pitești, legată de numărul foarte mare de cauze aflate în lucru, care a crescut în perioada dintre controale de la 138 la 158. Printre cauzele obiective ale creșterii numărului acestora se numără, conform rapoartelor Inspecției Judiciare, complexitatea crescută a cauzelor, întârzierea cu care unele instituţii fiscale au remis documente ori au efectuat unele verificări de specialitate și insuficienţa resurselor umane. Sunt menționate însă și cauze subiective, cum ar fi lăsarea în nelucrare, pe perioade mari de timp, a dosarelor aflate la procurori și modul în care aceștia îşi stabilesc priorităţile în activitatea pe care o desfăşoară, în raport de vechimea dosarelor, fiind dat ca exemplu în acest sens chiar procurorul Radu Sevastian, cel care tocmai a părăsit șefia DNA-Pitești.
Ce dosare mai importante au întârzieri în instrumentare
În continuare prezentăm și o situație a dosarelor mai importante aflate în lucru la DNA-Pitești și evidențiate în timpul controalelor efectuate ca având anumite întârzieri în instrumentare.
# Dosar nr. …/2009, înregistrat la data de 6 noiembrie 2009, privind un făptuitor suspectat că a câştigat, prin mituirea unor funcţionari publici o licitaţie organizată de un consiliu judeţean în valoare de 11.500.000 lei. În anul 2011 nu s-a efectuat în cauză niciun act de cercetare, majoritatea actelor premergătoare fiind întocmite în 2009 (plan anchetă, delegarea unor ofiţeri de poliţie judiciară pentru efectuarea unor acte premergătoare, ridicarea unor documente, autorizare interceptare şi înregistrare convorbiri telefonice). În anul 2010, s-a emis doar o adresă prin care se solicitau consiliului judeţean anumite documente, iar în anul 2012, printr-o adresă, s-a solicitat efectuarea unor controale, prin comisarii Gărzii Financiare, la societatea administrată de făptuitor.
# Dosar nr. …/2010, înregistrat la data de 16 aprilie 2010, în care făptuitorul este suspectat că, în perioada ianuarie-martie 2009, a desfăşurat activităţi comerciale prin intermediul unei societăţi comerciale, în valoare de 5.987.144 lei, pe care nu le-a înregistrat în evidenţele societăţii. În anul 2011, în cauză au fost emise doar 2 adrese, prin care se solicitau anumite date de la Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Poliţie Rutieră şi SC B. SA – Direcţia juridică, în anul 2010, s-a întocmit un proces verbal de către ofiţerul de poliţie judiciară, în care s-a consemnat rezultatul unor verificări privind identitatea reprezentanţilor legali ai unor societăţi comerciale aflate în relaţii comerciale cu societatea făptuitorului şi s-a dispus o delegare a ofiţerilor de poliţie judiciară pentru efectuarea unor acte premergătoare, iar în anul 2012, actele efectuate s-au limitat la o adresă către Direcţia Finanţelor Publice şi la o delegare a unui ofiţer de poliţie judiciară pentru audierea unor persoane.
# Dosar nr. …/2010, înregistrat la data de 16 decembrie 2010, privind o persoană cu funcţie de conducere de la Direcţia Finanţelor Publice Argeş, suspectată că a aprobat ilegal rambursări de TVA în sumă de 120.000 lei. În anul 2010 (luna decembrie), procurorul a dispus doar o delegare a ofiţerului de poliţie judiciară, pentru efectuarea unor acte premergătoare, iar în anul 2011, a fost emisă doar o adresă către Direcţia Finanţelor Publice. În anul 2012, începând cu luna martie, cercetările s-au intensificat, fiind audiate un număr de peste 20 persoane.
# Dosarul nr. …/2009, privind un primar, suspectat că a atribuit, cu nerespectarea prevederilor legale un contract de achiziţie publică, iar contractul de asociere în participaţiune dintre municipalitate şi câştigătorii licitaţiei publice s-a încheiat, fiind sesizate diferenţe majore în calculul determinării aportului la capitalul social al fiecăreia dintre părţi, element decisiv în stabilirea cotei de participare la beneficii, cauzându-se astfel un prejudiciu de 2 milioane euro. De la momentul înregistrării (14 iulie 2009) şi până la data efectuării controlului, procurorul a întocmit o ordonanţă de delegare pentru ofiţerul de poliţie, în sensul efectuării anumitor acte de cercetare penală (23 iulie 2009) şi a audiat denunţătorul la data de 7 octombrie 2010, astfel că acest dosar a stat în nelucrare o perioadă mare de timp.
# Dosarul nr. …/2009, având ca obiect infracţiunea de spălare de bani. De la data înregistrării (26 martie 2009) şi până la data controlului, în cauză nu s-a efectuat niciun act de cercetare penală, dosarul stând în nelucrare o perioadă foarte mare de timp (3 ani).
# Dosar nr. …/2009, privind mai mulţi făptuitori care aveau calitatea de membri ai comisiilor locale şi ai Comisiei Judeţene de fond funciar, prefect, reprezentanţi ai Administraţiei Domeniilor Statului. De la data înregistrării (16 septembrie 2009) şi până la data controlului, în cauză a fost emisă doar o singură adresă către Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ştefănești, datată 5 aprilie 2011. Ca atare, dosarul penal a stat în nelucrare perioade mari de timp (octombrie 2009 – martie 2011; mai 2011 – mai 2012), în care nu s-a efectuat niciun act de cercetare.
# Dosar nr. …/2010, înregistrat la data de 6 iulie 2010, privindu-i pe reprezentanţii unei societăţi comerciale, suspectaţi de accesarea frauduloasă a unor fonduri europene din Programul SAPARD, cauzându-se un prejudiciu în sumă de 864.923 lei. De la data repartizării dosarului, procurorul a dispus doar traducerea unor documente redactate în limba germană şi engleză, ataşate actului de sesizare (anul 2010) şi a efectuat o comisie rogatorie internaţională, la solicitarea autorităţilor germane (în anul 2011). În anul 2012 nu s-a efectuat nici un act de cercetare în cauză.
# Dosar nr. …/2011, înregistrat la data de 14 iulie 2011, privind mai mulţi funcţionari publici suspectaţi că au atribuit ilegal o suprafaţă de 313 ha pădure de pe care au exploatat abuziv masă lemnoasă, în valoare de 1.063.680 euro. În anul 2011 (iulie-decembrie), procurorul a dispus doar o delegare a ofiţerului de poliţie judiciară pentru audierea denunţătorului şi ridicarea unor documente, iar în anul 2012 a fost emisă doar o adresă pentru comunicarea copiilor unor decizii civile.
Ce avere are noua şefă a DNA Piteşti
Ca avere, Daniela Lupu are un apartament și o casă de locuit, un autoturism Ford Focus, patru terenuri, din care două sunt intravilan agricol și o livadă, patru depozite bancare la Volksbank, din care cel mai mare este de 26.000 euro, dar și două credite, la aceeași bancă, de 90.000, respectiv 60.000 euro. Venitul salarial menţionat în ultima sa declarație de avere este de 84.000 lei, în vreme ce al soțului, lucrător la Hidroelectrica SH Rm Vâlcea este de 64.000 lei.
Material realizat de M. BĂDESCU (jurnaluldearges.ro)
Femeie foarte desteapta! Isi merita functiile de conducere!