De mai bine de trei ani, Flavius Marinoiu, un băieţel de 14 ani din Ocnele Mari, Vâlcea, dă bătălia vieţii lui cu o tumoră malignă osoasă ce i-a afectat piciorul drept. A fost nevoie, pentru a preîntâmpina răspândirea nenorocitei boli, de amputarea acestuia, de la genunchi în jos. Acum, Flavius ar avea nevoie de o proteză specială, pe bază de vacuum şi flexibilă, dar care costă 10.000 de euro.
După toate problemele de sănătate prin care a trecut, Flavius îşi doreşte să devină medic ortoped, pentru a-i ajuta pe cei care se vor afla în situaţia lui
Flavius putea fi un mare portar de fotbal. Cel puţin aşa păreau semnele destinului său când apăra buturile unei echipe de juniori din Ocnele Mari, dar una luată sub aripa protectoare a faimosului club italian, Internazionale Milano. Putea fi – cine ştie? – un al doilea Duckadam ori un alt Iker Casillas – modelele lui Flavius dintre marii portari ai lumii.
Dar într-o zi de decembrie a anului 2010, chiar după un antrenament efectuat în salina din localitatea natală, a simţit că nu mai poate călca normal cu piciorul drept, iar genunchiul îl doare tot mai tare.
Din medic în medic şi din spital în spital au ajuns şi la “Grigore Alexandrescu”, în Bucureşti, unde radiografiile şi biopsia au “prăbuşit” peste Flavius şi părinţii lui un diagnostic crunt: osteosarcom tibie dreaptă, inclusiv rotula genunchiului fiind “prinsă” de boala parşivă.
A suferit mai multe operaţii
Din aprilie 2011 au urmat multe şedinţe de chimioterapie, dar şi trei operaţii, mai întâi de montare a unei tije speciale, din titan, în locul osului afectat, apoi de repoziţionare a acesteia, apoi încă una de “înfăşurare” a tijei cu bucăţele de muşchi luate din gambă.
Dar aproape doi ani, lucrurile păreau a merge tot mai bine, Flavius obişnuindu-se relativ rapid şi cu tija în locul osului piciorului. Însă boala nu-şi încheiase socotelile cu el.
A apărut o infecţie luată cine ştie cum, cine ştie de unde, astfel încât a fost necesară scoaterea tijei şi reintroducerea ei împreună cu antibiotice şi medicamente contra infecţiei ce risca să se răspândească şi dincolo de zona afectată iniţial.
Dar rezultatul n-a fost cel scontat, microbul ameninţând să-şi arunce “hoardele” cotropitoare tot mai departe, în întregul corp al băiatului. Atunci, într-un alt decembrie, dar al anului ce abia a trecut, n-a mai fost decât o soluţie, amputarea piciorului, de la genunchi în jos, inclusiv rotula.
Vrea să devină medic ortoped
Acum, Flavius are însă nevoie de o proteză specială. “Ar fi grozav dacă ar fi din aceea cu articulaţii pentru genunchi şi glezne, ca să pot îndoi piciorul, dar şi pe bază de vacuum, că-s mai bune şi ţin mult mai mult decât cele normale”, se înflăcărează puştiul în timp ce vorbeşte.
Tatăl, în schimb, adaugă – esenţialul, poate – cu voce mult mai scăzută: “Costă cam 10.000 de euro o proteză ca aceea, cum v-a spus el. De unde să avem atâţia bani?”. Între timp, Flavius s-a decis: vrea să fie asistent medical, ba poate chiar medic chirurg, neapărat ortoped.
“Am învăţat atâtea în aceşti 3 ani, încât mi-ar veni mai uşor decât altora. Plus că, stând prin spitale, am văzut ce înseamnă satisfacţia de a face bine în jurul tău”, mai spune Flavius cu ton de om maturizat brusc. Acum, rămâne să spere că alţi oameni vor dori să trăiască acea satisfacţie de a face bine şi să-l ajute să aibă proteza pe care şi-o doreşte.
Cum poţi ajuta
✔ Donează 2 euro* prin sms la 8828.
✔ Donează în conturile RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank
* Suma alocată cauzei este de 2 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Cosmote şi Orange, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.
• Simona Ionescu, Gabriel Penes