AGA Chimcomplex Borzeşti (CHOB) a aprobat majorarea capitalului social cu 180 de milioane de lei bani gheaţă. Contribuţia la majorarea de capital a lui Ştefan Vuza, va fi de 150 de milioane de lei. A mai fost aprobată şi contractarea de credite de 200 de milioane de euro, în vederea achiziţiei activelor Oltchim şi a participării la licitaţia de vânzare a vehiculului de privatizare Oltchim SPV.
Proiectul de majorare cu 180 de milioane de lei în numerar a capitalului social al Chimcomplex Borzeşti (CHOB) a fost aprobat, luni, de firma A2 Impex, prin care omul de afaceri Ştefan Vuza controlează CHOB, şi de ceilalţi câţiva acţionari care au mai participat la AGA din 6 ianuarie.
A2 Impex are peste 83,8% din acţiunile CHOB şi contribuţia sa la majorarea capitalului depăşeşte 149 de milioane de lei. Autoritatea de Administrare a Activelor Statului (AAAS), care are aproape 13% din acţiuni, nu a participat la AGA.
Tot luni a fost aprobată şi atragerea de către Chimcomplex (CHOB) „a fondurilor necesare achiziţionării activelor Oltchim Rm. Vâlcea sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV, prin contractarea, de la una sau mai multe instituţii financiare, a unor împrumuturi în valoare maximă de 200 de milioane de euro”.
Oltchim SPV S.R.L. este vehiculul conceput în vederea privatizării, în care au fost concentrate activele viabile ale Oltchim, curăţate astfel de datoriile uriaşe care au dus compania la faliment şi carfe au rămas la Oltchim SA.
Selecţia firmei care va cumpăra toate acţiunile Oltchim la Oltchim SPV va avea loc în 3 februarie.
Creditele vor fi garantate cu toate activele CHOB, dar şi cu activele achiziţionate.
CHOB va putea participa „în orice formă de asociere” cu alţi potenţiali investitori, „la procesul de privatizare a Oltchim Rm. Vâlcea sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV”, se mai spune în raportul trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Ştefan Vuza va putea să se angajeze în negocierea unui preţ care depăşeşte 20% din valoarea activelor imobilizate ale CHOB. Va participa la privatizarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea în consorţiu cu traderul american de chimicale Tricon Energy Holding, potrivit Bursa.ro. Cel mai bogat român, Ioan Niculae, ar fi şi el în joc.
Pe de altă parte, ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a discutat, cu o lună în urmă, cu vicepreşedintele companiei petroliere azere SOCAR, David Memedov, şi cu ambasadorul Azerbaijanului în România, Farid Abdinbayov, „aspecte privind posibila” participare la privatizarea combinatului chimic Oltechim Râmnicu-Vâlcea (OLT).
Şi chinezii sunt interesaţi de Oltchim. Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum sunt cele două companii din China care au semnat o scrisoare de intenţie prin care se arată interesate să participe la privatizarea combinatului.
Oltchim este şi în vizorul consorţiilor PCC – Fortissimo Capital şi al companiei ruseşti Oil Gas Trade.
Chimcomplex (CHOB) valorează 110 milioane de lei la BVB şi este cel mai mare dintre concurenţii Oltchim pe piaţa sodei caustice.
Economica.net