Cazul brokerului vâlcean Harinvest: organele de cercetare penală intră în joc

0
79

Firma este controlata de presedintele CA – Veronel Lungu (30,86%), un membru CA Ion Antonescu (23,05%) si alte doua persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) si Dumitru Craciunescu (23,04%)

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a identificat o serie de „aspecte de natura penala” la firma de brokeraj (SSIF) Harinvest din Ramnicu Valcea, pe care le-a sesizat „organelor de cercetare penala”, in urma unui control in care a identificat si „nereguli in relatia client-intermediar”.

„Controlul a fost initiat de catre ASF ca urmare a analizei realizate de Directia de Supraveghere din sectorul intrumente si investitii financiare. Decizia de control a fost luata inainte ca sa aiba loc situatia de incapacitate de asumare a obligatiilor de decontare de catre Harinvest. In timpul controlului au fost identificate aspecte de natura contraventionala care privesc nereguli in relatia client-intermediar, urmand ca la finalizarea procesului decizional al ASF in privinta Harinvest, sa fie dispuse si alte masuri. In ceea ce priveste cercetarea aspectelor de natura penala aceasta reprezinta atributul altor autoritati. ASF a identificat deja o serie de astfel de aspecte pe care le-a sesizat organelor de cercetare penala”, se arata intr-un raspuns transmis, miercuri, de ASF, citat de Mediafax.

ASF a suspendat, la finele lunii noiembrie, pentru trei luni activitatea Harinvest si a aplicat o amenda de 6.770 de lei, deoarece firma nu a avut banii necesari pentru decontarea unor tranzactii intermediate in prima parte a lunii noiembrie. Pentru realizarea decontarii, Depozitarul Central a folosit 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pe care il administreaza, bani pe care, ulterior, i-a recuperat de la Harinvest, firma fiind nevoita sa vanda actiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizati din rezerv fondului de garantare.

Sanctiunile au fost aplicate de Autoritate in urma unui control derulat in perioada 15-27 noiembrie 2013.

„Aspectele reiesite din control sunt in analiza ASF, iar in perioada urmatoare Autoritatea va decide si alte masuri in privinta Harinvest”, se mai arata in raspunsul ASF.

Potrivit directorului executiv al Fondului de compensare a investitorilor, Fanel Chirtu, doi investitori au reclamat telefonic Fondului „lipsa instrumentelor financiare” pe care le detineau in conturile de la Harinvest.

„Pana in prezent, Fondul de compensare a investitorilor nu a fost instiintat oficial despre lipsa instrumentelor financiare din conturile investitorilor, clienti ai Harinvest. Fondul a fost contactat telefonic de doi investitori care au reclamat lipsa instrumentelor financiare pe care le detineau in conturile Harinvest si au fost indrumati catre organele competente (ASF – n.r.) in vederea clarificarii acestei situatii”, a afirmat Chirtu.

El a adaugat ca Fondul dispune de aproximativ 3,7 milioane euro fonduri pentru compensare, insa poate demara procedura de compensare doar cand este indeplinita una dintre conditiile prevazute de legislatie.

„Daca va fi cazul, Fondul va compensa investitorii in limita unui plafon maxim reprezentand echivalentul in lei a 20.000 euro, cu exceptia celor care fac parte din categoria investitorilor exceptati de la compensare (…) Conform art. 47 din legea 297/2004 privind piata de capital, Fondul compenseaza investitorii, ca urmare a uneia din urmatoarele situatii: a) ASF a constatat ca, pentru moment, din punctul ei de vedere, un membru al Fondului, din motive ce sunt legate direct de situatia financiara a acestuia, nu este in masura sa-si indeplineasca obligatiile rezultate din creantele investitorilor si nici nu exista perspectiva de a-si onora aceste obligatii in cel mai scurt timp. b) autoritatea judiciara competenta, pentru motive legate direct sau indirect de situatia financiara a unui membru al Fondului, a emis o hotarare definitiva, avand ca efect suspendarea posibilitatii investitorilor de a-si exercita drepturile cu privire la valorificarea creantelor asupra respectivei societati”, a mai spus directorul executiv al FCI.

 Chiar daca Harinvest are activitatea suspendata, clientii pot solicita transferul portofoliilor de actiuni in sectiunea I a Depozitarului Central, urmand ca apoi sa le poata muta la alta firma de brokeraj, potrivit ASF.

„Pentru aceasta, clientii trebuie sa se adreseze Harinvest. In cazul care clientii sunt nemultumiti de solutia oferita de Harinvest, pot sesiza ASF sau alte autoritati. Mai multe detalii despre aspectele sesizate la Harinvest vor fi comunicate de catre ASF la momentul finalizarii tuturor investigatiilor”, se mai arata in raspunsul ASF la solicitarea MEDIAFAX.

Reprezentantii Harinvest nu au putut fi contactati de MEDIAFAX pentru declaratii.

Harinvest a mai fost sanctionata in urma cu doi ani de fosta Comisie Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), inclusiv pentru ca a utilizat o parte din banii clientilor pentru acoperirea platilor care trebuia realizate pentru alti clienti, ceea ce reprezinta contraventie potrivit legislatiei pietei de capital.

Activitatea CNVM a fost preluata la finalul lunii aprilie de ASF.

Harinvest a intermediat in primele 11 luni din acest an tranzactii de 325,5 milioane lei, clasandu-se pe locul 13 in topul brokerilor de la BVB, cu o cota de piata de 1,33%. Cele mai mari tranzactii au fost realizate cu produse structurate, operatiunile cu aceste titluri insumand 277,3 milioane lei (26,78% pe acest segment).

Firma este controlata de presedintele CA – Veronel Lungu (30,86%), un membru CA Ion Antonescu (23,05%) si alte doua persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) si Dumitru Craciunescu (23,04%)


www.wall-street.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.