„Succesul“ lui Cîlea: Uzinele Sodice merg mai departe, CET-ul va furniza abur, în pierdere, la un preț stabilit de polonezi

1
76

 

 Comunicat de presă

La sfârşitul lunii iulie a.c., am transmis o scrisoare (nr.9.408/26.07.2013) preşedintelui CIECH CHEMICAL GROUP Varşovia, dl. Dariusz Krawczyk, cu următorul conţinut: „Revin la invitaţia pe care v-am adresat-o la începutul acestui an de a ne onora cu prezenţa la Rm. Vâlcea pentru negocierea dificultăţilor majore care privesc contractul de colaborare dintre Uzinele Sodice şi CET Govora al cărui unic acţionar este Consiliul Judeţean Vâlcea şi care, de pe această poziţie, şi-a asumat responsabilitatea de mediator în soluţionarea pe cale amiabilă a problemelor conflictuale apărute şi acutizate între cei doi parteneri.”

Am ales această soluţie având un alt exemplu din anul 2010 când relaţiile dintre cele două unităţi ajunseseră într-un punct critic asemănător. Atunci, după o serie de negocieri, CET Govora a renunţat la acţiunea judecătorească pentru recuperarea unor datorii acumulate de USG CIECH faţă de CET şi, împreună, au căzut de acord asupra achitării eşalonate a restanţelor pe o perioadă de 5 ani.

După cum se ştie, preşedintele Companiei poloneze a fost prezent săptămâna trecută la Rm. Vâlcea, fapt ce ne-a permis să abordăm cu calm şi sinceritate problemele litigioase care aşteptau o soluţie. De la început am dat dreptate oaspetelui în sensul că nu se poate vorbi de revitalizarea USG fără implementarea unor măsuri curajoase de restructurare. Acest proces este împins de la spate de rezultatele economice ale anului trecut când cifra de afaceri a USG a scăzut la 74 milioane euro, iar pierderile au ajuns la 12,8 milioane euro. Pe de altă parte, este exclusă blocarea unităţii mai ales că, după ce Combinatul de la Ocna Mureş a intrat în faliment, USG Ciech a rămas unicul producător de sodă calcinată din România. În plus s-a mai ţinut seama că Uzinele Sodice Govora nu sunt o capacitate neglijabilă având în vedere că aceasta reprezintă mai bine de 7% din volumul total al afacerilor Companiei poloneze. Tocmai de aceea, proprietarul USG a hotărât în luna mai a.c. să predea frâiele manageriatului unui cunoscut specialist polonez, respectiv a domunului  Witold Urbanowsky, care a propus şi s-a angajat să aplice o nouă strategie de redresare. Este vorba despre o strategie care, pe lângă reducerea numărului de personal, mai are ca ţinte externalizarea unor activităţi, scăderea consumurilor, renunţarea la unele instalaţii neproductive sau energofage, achiziţionarea şi punerea în funcţiune a unui nou calcinator care să determine creşterea producţiei anuale de sodă de la 430.000 la 500.000 tone.

Am insistat asupra acestor detalii pentru a se înţelege că USG CIECH va avea un viitor asigurat. De altfel, negocierile pentru încheierea unui nou protocol între USG şi CET care presupune responsabilizarea noii conduceri şi respectarea unor condiţii reciproc acceptate nu s-au întins decât pe durata câtorva ore. La rândul său, preşedintele Dariusz Krawczyk nu a ezitat să semneze cu conducerea CET Govora un contract pe patru ani pentru furnizarea aburului tehnologic la un preţ corect negociat, angajându-se, totodată, să plătească integral certificatele de bioxid de carbon a căror valoare anuală este de 1,5 milioane euro, precum şi achitarea eşalonată a datoriilor faţă de furnizorul de energie termică.

La încheierea discuţiilor şi a vizitei, preşedintele Dariusz Krawczyk m-a asigurat că boardu-ul CIECH CHEMICAL GROUP Varşovia îşi întăreşte decizia de a construi cu pertenerii din Rm. Vâlcea o colaborare solidă, corectă şi pe termen lung şi că se va plia la deciziile luate de comun acord cu autorităţile judeţului Vâlcea şi, implicit, la noile exigenţe economice locale, naţionale şi europene.

   Dr.ing. ION CÎLEA, PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN VÂLCEA

NR – Titlul ne aparține

1 COMENTARIU

  1. O intrebare! Daca pretul corect este cel negociat de polonezi, de ce atunci cand USG era propietate romaneasca, pretul era aproape dublu, adica 23 euro/to? La venirea polonezilor in dec.2006 pretul aburului a ascazut brusc de la 23 euro la 16 euro/to. Pana atunci directorul M.Balan si Buse spuneau ca este imposibil. Acum se poate si mai putin de 16 euro, cum? La 16 euro/to USG-ul era pe profit si se putea retehnologiza singur, nu trebuia vandut strainilor.Unde esti tu Tepes Doamne? Pentru incompetentii nostri( sa nu le spun altfel)managementul romanesc nu este bun mai ales atunci cand se opun praduirii !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.