Ziarul „Curentul” a dezvăluit recent abuzurile făcute la Institutul Hurmuzachi, destinat românilor de pretutindeni, chiar de către șefa acestei instituții aflate în subordinea MAE, liberala Zvetlana Preoteasa, care a detașat la institut, într-o manieră care ridică multe semne de întrebare, numeroși lipitori de afișe ai PNL, un personaj susținut de deputata Alina Gorghiu, dar și pe băiatul deputatului PSD Mădălin Voicu, pentru a nu da naștere la nemulțumiri în alianță. Dincolo de activitatea acestei politruce de carieră, este extrem de interesant modul în care Zvetlana Preoteasa a ajuns la vârful unei instituții care ar trebui să se preocupe de tinerii de etnie română care se pregătesc să studieze în România și nu de oferirea unor sinecuri clientelei useliste. Potrivit informațiilor noastre, circa 12 persoane au ajuns să se înfrupte din banii publici ai institutului, imediat după instalarea Zvetlanei Preoteasa la conducerea Institutului Hurmuzachi, în baza unui sistem de detașări practicat la marginea legii. De altfel, tot prin detașare a ajuns și Zvetlana Preoteasa la conducerea institutului. În cazul său vorbim însă de o detașare ilegală, întrucât s-a încălcat Codul Muncii. Dar ce mai contează o lege atunci când interesele politicienilor sunt mai presus de orice în țara aceasta? Ce o recomanda pe Zvetlana Preoteasa pentru funcția de la Hurmuzachi? Nimic, cu excepția comandamentelor de partid. Până să ajungă secretar de stat în Ministerul Educației, în vremea cabinetului Tăriceanu, Zvetlana Preoteasa a activat ca membră a PNL și șefă a femeilor liberale vâlcene. Pe această filieră a cunoscut-o pe Norica Nicolai, cea care i-a deschis ulterior ușa partidului la centru și a oportunităților. Cu ajutorul Noricăi a fost aleasă vicepreședinte al Organizației Naționale a Femeilor Liberale și începând cu anul 2007, a fost numită secretar de stat pentru învățământ preuniversitar. Până la această numire, conform datelor din cartea de muncă, doamna Preoteasa nu a desfășurat nicio activitate profesională care să indice o calificare sau aptitudini excepționale pentru a accede la un post de asemenea nivel, cu excepția activităților politice desigur.
Din acel moment, cariera necunoscutei profesoare Zvetlana din Vâlcea a înflorit aproape constant, semn că în viață nu contează prea mult profesionalismul , ci partidul care te susține. Numirea ei în funcția de secretar de stat la Educație a însemnat, potrivit datelor din cartea sa de muncă, și încheierea activității la Școala Generala nr. 2 I.G. Duca, din Râmnicu Vâlcea. Astfel, la data de 15.05.2007 doamnei Preoteasa i se face ultima modificare în cartea de muncă de către angajații acestei școli. Vremurile politice n-au fost din cele mai favorabile și un an și jumătate mai târziu Zvetlana Preoteasa a fost obligată să își dea demisia din funcția de secretar de stat, pe 19.12.2008, odată cu schimbarea puterii.
În numele partidului…
Conform cărții de muncă, Zvetlana nu s-a întors la locul inițial de muncă, școala I.G. Duca din Vâlcea, ci a rămas în așteptarea unei sinecuri politice.Și nu a trebuit să aștepte prea mult, întrucât la 01.02.2009 a fost numită consilier la cabinetul senatorului de Vaslui, liberalul Cristian David, care, câteva luni mai târziu, mai exact pe data de 15.10.2009, a promovat-o la rangul de șef de cabinet parlamentar. Dar, această sinecură nu era de ajuns pentru Zvetlana. Astfel, pe 1 noiembrie 2009, europarlamentarul PNL Norica Nicolai a angajat-o, pe bază de contract prestări servicii, la cabinetul său europarlamentar pentru a-i furniza acesteia servicii de consultanță în mai multe domenii, conform adeverinței din data de 22 aprilie 2013 în care se precizează și numărul contractului încheiat cu Zvetlana Preoteasa: PRPH 66898. Astfel până în data de 19.12.1012 liberala Preoteasa a condus cabinetul senatorului David care, nu a mai obținut un nou mandat la alegerile de anul trecut, fiind recompensat cu funcția de Ministru delegat pentru românii de pretutindeni. Odată cu sfârșitul mandatului de senator al lui David sa încheiat și contractul Zvetlanei Preoteasa cu Senatul. După ce gustase atâta vreme din fructele puterii, Preoteasa nu se putea întoarce la catedra de limbă engleză de la școala IG Duca din Vâlcea, unde avea contractul de muncă suspendat încă din anul 2007. Din păcate pentru Preoteasa, în luna martie 2013 i-a încetat și contractul de prestări servicii cu cabinetul europarlamentarei Norica Nicolai, liberala rămânând astfel fără nicio sursă de venit , deși partidul său ajunsese din nou la putere. Zvetlana a insistat pe lângă fostul său șef, Cristian David, ajuns ministru pentru românii de pretudindeni, iar acesta a decis că n-ar strica o politizare și la Institutul Hurmuzachi. Astfel, David l-a demis pe 25 martie 2013 pe directorul Cristi Dumitru și a numit-o pe Zvetlana Preoteasa director general, conform ordinului de ministru nr.409 din data de 25 martie 2013 și a adresei nr H1/2416 a directorului general al serviciului resurse umane al MAE la vremea respectivă.
Legile, făcute pentru a fi încălcate
De aici încep manevrele făcute adesea cu încălcarea legii, ca să nu mai vorbim de logică sau de bun simț. Timp de o săptămână de la numire, Zvetlana Preoteasa a făcut joc de glezne, deoarece nu știa cum se poate angaja la Institut în baza numirii făcute de ministrul David. După ce a înțeles, în urma a numeroase discuții cu departamentul resurse umane al MAE, că este obligată să se detașeze de undeva deoarece posturile sunt blocate și nu poate fi numită direct pe post fără un concurs prealabil, și-a adus aminte că ea a plecat în lumea politică de la școala generală I.G. Duca din Râmnicu Vâlcea. Așa că a făcut repede o cerere de detașare din partea Institutului către respectiva școală generală, l-a pus pe directorul executiv să o semneze și pe data de 1 aprilie 2013 a trimis-o către școală.
Până la sosirea răspunsului, adresa nr.B585 din 03.04.2013, doamna Preoteasa s-a pus pe treabă, uitând se pare cu desăvârșire că, la data transmiterii cererii de detașare, avea contractul individual de muncă, încheiat cu școala, suspendat încă din anul 2007 și, prin urmare, nu se putea detașa de la școală la Institut.
Având în vedere situația incertă a liberalei Preoteasa, s-au solicitat toate actele necesare efectuării detașării. Drept urmare pe data de 10 aprilie a apărut o adeverință de salariat a doamnei Preoteasa semnată de directorul școlii Generale I.G. Duca, cu nr.518 din 10.04.2013, în care se specifică că doamna Preoteasa a fost angajată a acestei școli. Corect. Surpriză însă!O zi mai târziu, în data de 11.04.2013, șefii școlii generale se răzgândesc și eliberează altă adeverință cu nr.524 în care se precizează că doamna Zvetlana Preotesa este la data de 11.04.2013 angajată a școlii chiar dacă stupoare, pe data de 01.04.2013 ea era deja director general al Institutului Hurmuzachi, urmare a acordului de detașare semnat de directorul aceleiași școli. Pentru a lămuri situația, s-au mai trimis adrese către școală în care se cerea să se precizeze în clar care era situația respectivei doamne la data de 1 aprilie 2013. Răspunsul școlii a fost de-a dreptul șocant. În adresa nr.576 din 18 aprilie 2013, înregistrată la Institutul Hurmuzachi pe data de 19.04.2013 cu nr. B600, directorul școlii scrie negru pe alb că doamna Preoteasa are, pe parcursul anului școlar 2012-2013, statut de cadru didactic cu catedră rezervată (adică are contractul de muncă suspendat) și că desigur nu a avut nicio funcție și nu a beneficiat de concediu de odihnă.
Concret, directorul școlii recunoaște că a fost de acord cu detașarea Zvetlanei Preoteasa, chiar dacă aceasta avea contractul de muncă suspendat din anul 2007. Cu asemenea documente, Preoteasa nu a reușit să convingă pe cei ce trebuiau să-i pună în practică detașarea că acesta este legală . Prin urmare, în data de 08.05.2013 Zvetlana Preoteasa scrie, cu mâna ei, că adresa nr H1/2416 din partea MAE, care solicita punerea în aplicare a numirii ei nu este pusă în aplicare și solicită soluționarea rapidă a problemei conform documentelor atașate. Ciudat este că această adresă a Ministerului Afacerilor Externe este înregistrată la Institut în data de 08.05.2013 cu nr. B.662 chiar dacă Zvetlana semnase deja sute de documente în calitate de Director General, făcând chiar și numeroase detașări în institut, după cum am dezvăluit în ziarul Curentul.
Apelează la un prieten
Din păcate, nici aceste intimidări nu au avut efect, iar în data de 4 iunie regăsim înregistrată la institut adresa nr B 899/04.06.2013 din partea Secretarului General al Ministerului Muncii, Radu Petru Păun Iura. Ce a făcut Zvetlana? A apelat la prietenii din PNL pentru a obține un punct de vedere care să-i acopere detașarea ilegală și să îi dea un iz de credibilitate. Astfel din câte reiese din răspunsul primit de la Ministerul Muncii, Zvetlana a uitat să precizeze că are contractul de muncă suspendat la școala I.G. Duca și a prezentat doar punctul domniei sale de vedere. Înarmată cu acest răspuns oficial, Zvetlana Preoteasa a ordonat directorului executiv să dea o DECIZIE CONSTATATOARE, cu nr. 46 din data de 11.06.2013, prin care se pune în aplicare ordinul de numire în funcția de director general, începând cu data de 01.04.2013(?!).
Hârtia obținută de la Ministerul Muncii a avut drept scop acoperirea faptului că Zvetlana Preoteasa este detașată nelegal la Institutul Hurmuzachi.
Codul Muncii – călcat în picioare
Prin urmare, Zvetlana Preoteasa, împreună cu directorul școlii Generale IG Duca din Râmnicu Vâlcea, Daneș Mircea au călcat în picioare, prevederile art. 49, alin. 6 din Codul Muncii, care specifică foarte clar: „În cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept“.
Mai pe românește, cât timp avea contractul de muncă suspendat, Zvetlanei Preoteasa nu i se putea face nici o modificare a contractului individual de muncă din partea școlii I.G. DUCA, detașarea însemnând, conform Codului Muncii, “modificarea contractului individual de muncă“.
Interesant este că toate detașările făcute la Institut, prezentate anterior în ziarul Curentul, au fost făcute înainte ca Zvetlana Preoteasa să-și termine demersurile la marginea legii pentru detașarea sa personală la Institut, pe 11.06.2013.
Astfel, Institutul Hurmuzachi, instituție finanțată din bani publici, pare să fi devenit în ultimele luni un loc în care clientelismul politic și încălcarea legilor își dau mâna spre bunăstarea politrucilor USL și batjocorirea contribuabililor care le plătesc salariile.
Sursa: curentul.ro