Liderul sindical Corneliu Cernev de la OLTCHIM a explicat că licitaţia pentru activul Ramplast va fi reluată cu acelaşi ofertant, Dynamic Selling Group din Galaţi. “În primă fază, ofertantul iniţial s-a retras, poate şi din cauza faptului că activul era gaj sau poate că nici nu avea nici banii. Licitaţia se va relua, totuşi, cu acelaşi ofertant”, a declarat Cernev.
Senatorul Dan Niţu a solicitat lămuriri privind tranzacţia
La începutul lunii octombrie, administratorii judiciari ai Oltchim SA au negociat cu Dynamic Selling Group preluarea de către aceasta a activului Ramplast (producătorul de profile PVC lucrează din 2008, în sistem lohn pentru compania din Galaţi) pentru care ar fi urmat să plătească 7 milioane de euro. Gălăţenii s-au angajat să achite o parte din sumă, 4 milioane de euro, în termen de 30 de zile de la adjudecarea licitaţiei.
Imediat după anunţul de adjudecare a licitaţiei a apărut în presă informaţia potrivit căreia activul Ramplast nu putea fi vândut deoarece este gajat de patru ani unei societăţi din Cipru. În plus, în cadrul întâlnirii dintre sindicalişti de la Sindicatul Liber Oltchim, parlamentari şi autorităţi vâlcene, senatorul liberal Dan Niţu a atras atenţia că sunt serioase semne de întrebare privind seriozitatea tranzacţiei. “Păi, se anunţă în presă că s-a vândut pe 7 milioane, dar că, până la urmă se vor plăti între 3 şi 4 milioane de euro. Că restul ar fi marfă pe care şi aşa cumpărătorii nu au achitat-o la timp. Nu vi se pare cam gravă situaţia, domnule director Tălpăşan”, l-a întrebat direct senatorul liberal pe directorul executiv din acel moment, Mihai Tălpăşan, înlocuit recent cu Marius Pîrvu, de noul ministru al economiei, Andrei Gerea.
Pretextul vânzării, obţinerea de finanţări bancare!?!
Oltchim SA se află în insolvenţă de la sfârşitul anului 2012. Vânzarea Ramplast este prezentată drept o măsură prin care administratorii judiciari încearcă să obţină fondurile necesare repornirii principalelor instalaţii ale combinatului, finanţările promise de bănci precum Piraeus Bank şi Banca Transilvania fiind condiţionate de obţinerea acceptului comitetului creditorilor pentru vânzarea Ramplast. Totuşi, schema pare forţată, atâta timp cât nu s-a luat în calcul gajul existent asupra activului, iar cifrele făcute publice au fost cel puţin contradictorii.
Adrian Pană