Câţi maidanezi au fost adoptaţi în ziua în care eutanasierea a devenit legală. Reportaj în adăpostul Pallady

0
83

Adăpostul Pallady, strada Drumul Lunca Jariştei din Sectorul 3 al Capitalei , ora 14.00, la puţin timp după ce Curtea Constituţională a declarat că legea eutanasierii maidanezilor, adoptată de Parlament pe 10 septembrie, este constituţională.

Când intri pe stradă nimic nu-ţi dă de bănuit că la capătul drumului este singurul adăpost din Bucureşti pentru câinii maidanezi deţinut de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor. Însă, pe măsură ce te apropii de gardul albastru auzi lătratul tot mai pronunţat al câinilor. „Trebuie să aşteptaţi dacă aţi venit pentru câine, că mai este cineva”, ne întâmpină portarul care stă „la zăvor”.

În faţa porţii aşteaptă un pensionar. A venit să-şi caute câinele pe care hingherii l-au ridicat de lângă bloc. „Le-am spus că nu a făcut nimic, că e sterilizat, că îl am în grijă, dar nimic”, a spus bărbatul. Spune că nu vrea să-şi dea numele pentru că vecinii lui nu sunt de acord cu maidanezii şi nu vrea să mai aibă probleme. „Atâta răutate ca în zilele astea n-am văzut! Acum o să-l duc la cineva într-o curte să fie în siguranţă”, mai spune bărbatul, care locuieşte în sectorul 6.

În curte, cei câţiva angajaţi de la ASPA nu vor să se vorbească despre decizia care tocmai a fost luată de CCR . „Noi nu contăm. Cine ţine de părerea noastră? Dar eu mă întreb dacă copilul acela se îneca ce făceam? Secam lacul? Au fost cazuri chiar în parc când s-au electrocutat copiii în parc şi cine a fost de vină? Ce am făcut atunci am tăiat stâlpii?”, se întreabă angajatul.

„Dacă fiecare bucureştean de la curte ar adopta n-am fi în situaţia asta”

Dintr-una din încăperile unde sunt adăpostiţi câinii iese o doamnă însoţită de un bărbat cu un câine negru în braţe. „Stau la casă în satul Corbeanca şi am doi căţele de rasă. Am venit să mai iau un câine. Dacă fiecare bucureştean care stă la casă ar adopta un câine n-am mai fi avut situaţia asta”, spune Maria Oltean, care adaugă că a venit şi a ales câinele în urmă cu câteva zile împreună cu fiica ei. „Îl va chema Oz, fiica mea ia pus numele. Am încercat să iau un câine sănătos, l-am ales şi la recomandarea angajaţilor de aici”, a mai spus femeia.

O cuşcă are 4-5 câini

Câinii sunt ţinuţi în două încăperi tip vagon. În partea dreaptă, într-o singură cuşcă stau câte patru-cinci câini. De cum intri în încăpere te ia un miros pestilenţial, greu de suportat, iar câinii încep să latre. „Asta este spaţiul. În partea asta e mai strâmt. În cealaltă începere au şi ieşire afară”, ne explică unul dintre hingheri.

În încăpere intră un domn care spune că ar vrea să vadă un câine pentru a-l adopta. „Am venit şi săptămâna trecută, dar era prea coadă şi n-am văzut nimic. Eu am doi câini acasă, eu am biroul la o sută de metri mai sus pe strada asta. Dar m-am gândit să mai iau o femelă”, spune Horia Tamaş. Bărbatul îi arată îngrijitorului că vrea să vadă o căţeluşă din prima cuşcă, de culoare maro cu alb. I se spune că trebuie mai întâi castrată. „Aceasta astăzi a fost adusă. Dacă nu vine nimeni după ea în două zile, atunci e a dumneasvoastră”, îi spune angajatul ASPA. „Şi cum facem? Dacă după ce o castraţi vine cineva şi o ia?”, întreabă Horia. „Noi îl punem deoparte şi dacă vine îi explicăm că dumneavostră îl luaţi şi aveţi grijă de el”, îl asigură îngrijitorul.

În curtea ASPA intră un două doamne între două vârste care spun că au venit după „Niculae”, maidanezul de la bloc. „L-a lăsat cineva la bloc şi noi am avut grijă de el. Dar hingherii l-au adus aici”, spune prima doamnă, care precizează că stă chiar în Lacul Tei. „Acum am vorbit cu o doamnă doctor care are un spital particular şi care îi primeşte în curte, că la bloc nu poţi să-l mai ţii”, continuă doamna. Prietena ei se duce să-l caute pe Niculae. Nu trec zece minute şi doamna iese cu câinele în lesă.„Vedeţi ce agitat e? Nepoţelul meu îi dă să mânânce de când era mic!”, spune doamna.

Cele două duc căţelul la maşina, unde îl pun pe bancheta din spate. „Stai liniştit aici că acum ajungem la doamna doctor!”, îi spune stăpâna.

Angajaţii ASPA spun că în adăpostul are 200 de locuri. Alte 800 de locuri sunt în cel de-al doilea adăpost deţinut de primărie la Mihăileşti.

Miercuri, în ziua în care Curtea Constituţională a dat undă verde eutanasierii, doar 25 de persoane au venit „la vizită”.

Programul pentru adopţie la adăpostul din strada Drumul Lunca Jariştei este luni, miercuri şi vineri între orele 9 şi 15.

de Andreea Ofiteru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.