Preşedintele Cîlea vrea să atragă investitorii chinezi la Vâlcea
Comunicat al Consiliului Judeţean Vâlcea: Pe parcursul anului trecut s-au făcut auzite câteva voci care aduceau critici administraţiei judeţene pentru inapetenţă în atragerea de investitori străini, precum şi în intrarea prin asociere în parteneriate public private. A sosit momentul, cred, să dezvălui câte ceva dintre preocupările Consiliului Judeţean Vâlcea privind perfectarea unor relaţii economice cu oameni de afaceri din afara ţării, dar şi obstacolele care ne-au împiedicat să ducem lucrurile până la capăt. Cel mai greu obstacol ni l-a creat chiar legislaţia. Este suficient să dau ca exemplu Legea nr. 178/2010 privind parteneriatul public-privat care, imperfectă fiind, a fost supusă la un şir lung de completări şi modificări prin Ordonanţa de Urgenţă (OUG 39 şi 86 din 2011, sau 44 şi Legea nr.76 din 2012).
Se ştie foarte bine că, prin cele trei tipuri de contracte ÔÇô de lucrări, de bunuri şi de servicii ÔÇô parteneriatele public-private oferă o serie de facilităţi şi avantaje în proiectarea, finanţarea, construcţia, reabilitarea, modernizarea, operarea, întreţinerea, dezvoltarea şi transferul unor bunuri sau servicii publice. Reticenţele noastre, însă, au fost legate de faptul că în dialogurile cu posibilii parteneri nu am găsit rezolvări convenabile la seria de dezavantaje precum: pierderea controlului asupra activităţilor concesionate, crearea unor stări de dependenţă a sectorului public faţă de cel privat, riscul ca acel partener privat să intre în insolvenţă sau faliment, ceea ce ar însemna întreruperea unui serviciu de care au dreptul să beneficieze în permanenţă cetăţenii etc.
Vreau totuşi să precizez că nu am făcut din reticenţe un modus operandis, ba dimpotrivă, am căutat în continuare să relaţionăm prin oferte, colaborări şi parteneriate cu investitori străini, domeniu în care avem deja unele înţelegeri avansate.
În această categorie pot fi încadrate relaţiilor şi diligenţele cu parteneri chinezi. Lucrurile încep să se mişte bine în aceste relaţii bilaterale, e adevărat, după o perioadă în care mai mult s-a vorbit şi mai puţin s-a făcut. Primul contact direct şi important l-am făcut anul trecut când Asociaţia Antreprenorilor Internaţionali din China a organizat o vizită în Vâlcea a unor oameni de afaceri. Al doilea pas important s-a produs în octombrie 2012 la Conferinţa Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii şi a asociaţiei similare din China ÔÇô CHINCA, în cadrul căreia au fost prezentate mai multe propuneri din Oltenia, inclusiv din judeţul Vâlcea, în domeniul energetic, dar şi în alte direcţii. În cadrul acestei Conferinţe, am dispus ca reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea să discute direct şi punctual cu Compania Construcţiilor Puterii Termice din provincia chineză Zheijang şi Compania de Inginerie Mecanică din China (CMEC) pe teme şi oferte privind numeroasele noastre posibilităţi, resurse şi oportunităţi în a oferi pe relaţii comerciale animale, carne, vin, miere, produse alimentare bio şi altele.
N-am scăpat nici ocazia oferită de vizita la Craiova, în data de 19 decembrie 2012, a excelenţei sale Huo Yuzhen, ambasadoarea Republicii Populare Chineze la Bucureşti, căreia i-am transmis că dorim să mergem pe o relaţie specială cu China deoarece ne-am convins că există mari companii chineze interesate să investească şi să creeze locuri de muncă. Răspunsul ambasadoarei a fost cât se poate de elocvent: “Domeniile de colaborare sunt foarte vaste şi numai explorând împreună aceste domenii, făcând paşi mici şi siguri, de la lucrurile mai mici către lucrurile mai mari, vom avea rezultatele scontate”.
Convertirea ofertelor şi oportunităţilor sper să intre în linie dreaptă în primăvara acestui an când o delegaţie a unor oameni de afaceri chinezi urmează să viziteze Oltenia, prilej pe care nu vreau să-l ratez şi, tocmai de aceea, i-am cerut preşedintelui Casei româno-chineze, deputatul de Dolj, Nicolae Vasilescu, să cuprindă în programul vizitei şi judeţul Vâlcea.
Dr.ing ION CÎLEA
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea