Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie

0
69

• Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie:

“Acumularea de către Oltchim a unor datorii uriaşe este o consecinţă a unei politici manageriale greşite”

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea ar putea să rămână fără energie electrică, după ce a primit recent un ultimatum de la furnizorul de energie “Electrica Furnizare”. Ca să preîntâmpine acest lucru, Consiliul Judeţean Vâlcea a anunţat, într-un comunicat, că CET va pune în funcţiune un nou grup energetic ca să suplimenteze o parte din energia furnizată de către Electrica. Notificarea furnizorului de energie este motivată de faptul că Oltchim nu a reuşit încă să realizeze o producţie care să-i permită obţinerea de lichidităţi pentru acoperirea etapizată a datoriilor acumulate faţă de SC Electrica Furnizare, se mai arată în comunicat.

Remus Vulpescu, şeful OPSPI, spune că acumularea de către Oltchim a unor datorii uriaşe este o consecinţă a unei politici manageriale greşite, atât la nivelul Oltchim, cât şi al furnizorilor. Domnia sa a declarat: “Probabil că procesul de privatizare nu va fi afectat dacă va fi luată în timp util o decizie corectă cu privire la managementul Oltchim în această perioadă, în acord şi cu creditorii”. Constantin Roibu, directorul general al companiei, nu a putut fi contactat pentru declaraţii. Oltchim are datorii de peste 150 de milioane de euro către Electrica SA. La începutul anului, Electrica a reziliat contractul de furnizare a energiei către Oltchim, iar combinatul chimic a fost preluat de Electrica Furnizare, filială a Electrica. În februarie, Electrica a obţinut în instanţă obligarea Oltchim la plata datoriei de 666,5 milioane lei, însă decizia a fost anulată de Tribunal pe 14 mai.

Sindicaliştii Oltchim cer ajutorul premierului Victor Ponta

Reprezentanţii Sindicatului Liber Oltchim au făcut un apel public primului ministru al României, Victor Ponta, pentru a se implica în soluţionarea problemelor cu care se confruntă Oltchim. Într-un comunicat de presă pe care l-au transmis liderii de sindicat, se arată că în acest moment angajaţii nu au primite salariile aferente lunilor iunie şi iulie şi stau mereu cu teama că în orice zi îşi pot pierde locul de muncă. “Sindicatul Liber Oltchim solicită de urgenţă factorilor responsabili din judeţele Vâlcea şi Argeş să intervină din nou la Prim Ministrul Victor Ponta pentru a efectua o vizită la Oltchim în vederea analizării la faţa locului a problemelor Oltchim şi a decide ferm strategia de funcţionare şi provatizare”, se arată în comunicat.
Sindicaliştii îşi pun toată încrederea în Victor Ponta, deşi îl critică pe ministrul Economiei. “Sindicatul Liber Oltchim a parcurs toate etapele dialogului social, a apelat şi la acţiuni de protest, a crezut şi crede în poziţia primului ministru, Victor Ponta, dat nu înţelege de ce Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri tergiversează rezolvarea problemelor SC Oltchim SA şi de ce MECMA nu a pregătit procesul de privatizare pentru a fi o reuşită deplină”, se mai arată în comunicat.

A fost reluată tranzacţionarea acţiunilor Oltchim

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat printr-un comunicat în jurul orei 11.40 că a reînceput tranzacţionarea pe bursă a acţiunilor Oltchim SA după ce compania a trimis luni anunţul de privatizare. Odată cu reluarea tranzacţionării, preţul acţiunilor Oltchim a urcat cu peste 5%, iar pentru scurt timp creşterea a ajuns la 12,7%, pentru ca apoi să revină aproape de 5%.

A apărut anunţul de privatizare al Oltchim

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a publicat anunţul de vânzare a societăţii comerciale Oltchim SA. Ministerul Economiei oferă spre vânzare un număr de 188.100.976 acţiuni, reprezentând 54,8062 % din capitalul social al Oltchim. De asemena, se intenţionează ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) să vândă creanţa de 1.128.647.772,3 lei pe care o deţine asupra Oltchim. În cadrul acestui proces va fi scoasă la licitaţie creanţa de 661.235.691 lei pe care Electrica o deţine asupra Oltchim. În prezent, structura acţionariatului este următoarea 54,8062% MECMA, 18,3% PCC SE, 14% Nachbar Services Ltd, 11% persoane fizice şi diferenţa de 1,8337% alte persoane juridice. Valoarea nominală a unei acţiuni este de 0,10 lei, capitalul social la data anunţului fiind de 34.321.138,30 lei. Metoda de privatizare a Oltchim este o metodă combinată licitaţie cu oferta în plic urmată, dacă va fi cazul, de negociere sau de licitaţie cu strigare. Criteriul de selecţie a câştigătorului este cel mai mare preţ oferit pe acţiune. Aceeaşi metodă de vânzare se preconizează a fi aplicată şi pentru vânzarea creanţelor pe care AVAS şi Electrica le deţin asupra Oltchim. Deschiderea ofertelor de licitaţie va avea loc pe data de 17 septembrie, iar licitaţia cu strigare va avea loc în 18 septembrie.

Sursa: bursa.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.