Primarul comunei Fârtăţeşti, Nicolae Voicescu:
“ Cîlea şi Buican sunt impotenţi, îmi dau demisia definitiv din PSD!”
Nicolae Voicescu este unul dintre primarii cu experienţă din Vâlcea. Aflat acum la începutul celui de al 5-lea mandat el a obţinut rezultate bune în toate alegerile în care a fost implicat, fie că a fost vorba de voturile pentru el, pentru cei pe care îi susţinea la preşedinţia CJ, la funcţiile de consilieri locali, judeţeni, Parlament sau Preşedinţie. Comuna Fârtăţeşti este cea mai mare ca întindere din Vâlcea având în componenţă 23 de sate, o populaţie mai mare decât a unor oraşe mici, o reţea mare de drumuri comunale şi judeţene, multe şcoli, biserici, cimitire, poduri. Adică este o localitate rurală nu chiar uşor de administrat. Tocmai de aceea anunţul primarului Voicescu că doreşte să renunţe la funcţia de membru PSD, de fapt să renunţe definitiv la politică şi să se concentreze strict pe administraţie ne-a determinat să-l contactăm şi să purtăm o amplă discuţie
Un primar cu “ relaţii” în USL
Primarul Nicu Voicescu nu este un necunoscut presei locale. Îl cunosc majoritatea jurnaliştilor şi toate redacţiile au publicat de-a lungul timpului articole despre el, primărie, comunitatea locală, rezultatele la diferite alegeri sau realizări edilitare. Jurnaliştii mai vechi din Vâlcea îi cunosc însă şi parcursul politic. Un parcurs care arată că acest om este unul dintre primarii cu relaţii la vârf în importantele formaţiuni politice care alcătuiesc USL. În 1996 Nicu Voicescu ajungea primar pe listele PNȚCD. Era un membru marcant al ţărăniştilor şi victoria sa era una importantă. În timpul fragmentării, datorată războaielor interne din organizaţia ţărănistă, Nicu Voicescu a fost mereu de partea grupării în care se afla Mircea Nadolu, actualul prefect al judeţului Vâlcea. El a avut relaţii excelente cu Vali Monceanu-viceprimar al Râmnicului, la un moment dat chiar primar câteva luni, cu deputatul Cristian Buican, cu profesorul Mihai Moldoveanu şi cu mulţi alţi ţărănişti care au reuşit să facă politică de succes şi în tabăra liberală. După decăderea ţărăniştilor Voicescu a ales să facă politică social democrată. În fond statutul PNȚCD şi o mare parte din principiile politice semănau mult mai mult cu cele social democrate decât cu cele liberale. În PSD a devenit rapid un politician cunoscut pentru că spunea mereu ceea ce gândea dar şi pentru faptul că era un soldat disciplinat care se implica perfect în bătăliile politice. Cu ajutorul lui Nicu Voicescu toţi candidaţii PSD la alegerile locale sau parlamentare au obţinut lejer majoritatea voturilor din Fârtăţeşti. Și în acest an PSD a obţinut o victorie mare la Fârtăţeşti organizaţia de aici obţinând cel mai bun scor ( în procente) din judeţ. La Referendumul din 29 iulie localitatea s-a aflat din nou pe primul loc al prezenţei la vot. În aceste condiţii era logic ca Voicescu şi comuna să primească ajutor consistent din partea Prefecturii, a Consiliului Judeţean, a parlamentarilor USL darÔǪ
Promisiunile liderilor USL nu valorează doi bani
“ Ne-au promis că primele trei localităţi din Vâlcea la locale vor fi recompensate. Am abţinut în 10 iunie locul 1 din judeţul pentru USL. Ne-au promis apoi că primele 10 localităţi ca prezenţă de vot la Referendum vor fi ajutate de Consiliul Judeţean. Am obţinut din nou primul loc în judeţ. Nu am primit nimic. Din contră nu am primit nici măcar minimul necesar pentru plata salariilor. Pentru prima dată după 16 ani de primărie sunt în situaţia de a nu avea bani pentru a plăti salariile. Trebuie să strâng câte două trei zile ca să pot da salariul unui om. Este cea mai grea situaţie şi este evident că politicienii actuali o îngreunează. Pe ei nu îi interesează administrarea ţării sau a judeţului. Peste tot se duc interminabile lupte politice pentru a obţine posturi de directori, de directori adjuncţi, pentru a se accede în consilii de administraţie sau în adunări generale. Se caută posturi bine plătite sau de unde se poate face trafic de influenţă. Se duc bătălii politice pentru obţinerea unor posturi de candidaţi în Parlament, pentru destituirea unui preşedinte. Liderii noştri pierd zeci de ore în şedinţe interne, în discuţii telefonice, în discuţii de aranjamente politice, se uită la posturile de televiziune, citesc ce scrie presa, comentează analizează, fac orice în afară de administrare. Nu îi interesează administrarea. Din acest motiv vreau să plec definitiv din politică. M-am săturat să lupt pentru alţii în speranţa că aceştia vor ajuta comunitatea mea!!”
Nemulţumiri generale
Nemulţumirile primarului Voicescu nu sunt singulare. Mai mulţi primari USL ne-au spus în mare aceleaşi lucruri dar ne-au rugat să nu îi menţionăm. Edilii mai vechi sunt extrem de nemulţumiţi de liderii lor. Cum necum mulţi dintre ei aveau deja proiecte edilitare aprobate de Guvernul Boc. Urmau să primească finanţările pentru ele. Au venit ai lor colegi la Putere, acum au premier, au preşedinte interimar, au preşedintele Senatului, Preşedintele Camerei Deputaţilor dar finanţările au fost blocate şi o duc mai rău decât înainte. Nu sunt bani pentru plata facturilor la utilităţi, la salarii, nu sunt bani pentru pregătirile necesare sezonului rece, nu sunt bani pentru plata indemnizaţiilor la persoanele handicapate şi la însoţitorii acestora. Se scumpesc gazele, energia electrică, medicamentele, apa rece, apa caldă. Primarii ştiu că populaţia nu va mai înghiţi multă vreme povestea cu vina lui Băsescu şi îşi va întoarce furia în primul rând spre aleşii locali.
Deputatul Constantin Mazilu a avut dreptate
Deşi mulţi primari nu au curaj să îşi exprime nemulţumirile faţă de liderii politici şid e consilierii judeţeni aşa cum o face Nicu Voicescu au fost destui care ne-au spus că este posibil să demisioneze şi ei pentru a evita ca populaţia să îi judece la grămadă cu şefii lor de partid. Când l-am întrebat pe edilul din Fârtăţeşti care sunt liderii care l-au decepţionat ne-a răspuns : “Nu vreau să dau nume. Puteţi scrie că sunt supărat pe toţi. Toţi ne plimbă acum de la unul la altul, toţi nu se ţin de promisiuni, toţi mint, toţi au uşile şi telefoanele închise când le ceri ajutorul. Vreau să precizaţi că în toamnă, la parlamentare o să le întorc şi euÔǪpe româneşte, curul. O să plec în Germania în concediu şi o să îi las să alerge prin comună pe coclauri să vadă câte voturi vor lua şi ce prezenţă va fi la vot.ÔÇ£ Cunoscând însă relaţiile bune pe care le-a avut cu parlamentarul care reprezintă Colegiul din care face parte comuna am insistat ; “Sunteţi supărat şi pe deputatul Mazilu? “ Răspunsul lui Voicescu a fost clar : “Nu. Nu pot fi supărat pe domnul deputat. El a ştiut printre primii că nu e bine şi a vrut să îi ajute pe toţi dar nu l-au lăsat !” Primarul Voicescu se referă la o iniţiativă a deputatului Constantin Mazilu care nu a fost acceptată de colegii săi din Parlament. “Ziarul de Vâlcea” dar şi alte publicaţii au încercat la momentul oportun să sprijine mediatic iniţiativa legislativă a parlamentarului progresist care cerea o lege prin care primarii să fie obligaţi să demisioneze din partide ( exact ca preşedintele ţării) imediat după ce au fost aleşi. O astfel de lege i-ar fi adus pe toţi edilii la egalitate ( nu ar mai fi fost primari ai puterii şi ai opoziţiei) şi le-ar fi dat timp să se ocupe exclusiv de administraţie şi nu de bătălii politice, şedinţe de partid locale, judeţene, congrese etc! (A.V.)