Biserica parohială din Fârtăţeşti a fost resfinţită

0
79

Biserica parohială din Fârtăţeşti a fost resfinţită

Biserica filială cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Seci, comuna Fârtăţeşti, judeţul Vâlcea, a fost construită pe temelia unei alte biserici în anul 1905, în timpul domniei regelui Carol I al României.
 În anul 1996, la iniţiativa preotului Octavian Mihăiescu şi cu sprijinul enoriaşilor din satele Seci şi Valea Ursului, biserica a fost renovată, restaurată pictura şi a fost resfinţită.
 Între anii 2011 şi 2012, sub îndrumarea preotului paroh Ioan Gîrju, s-au realizat mai multe lucrări de consolidare, renovare şi înfrumuseţare: s-a restaurat pictura interioară şi s-a pictat din nou în exterior, s-a învelit cu tablă din aluminiu, s-a consolidat faţada exterioară, s-a pardosit în interior, s-au turnat alei din beton, s-au construit clopotniţa şi şoproanele prăznicare, s-a împrejmuit cu gard biserica şi cimitirul şi s-a realizat drumul de acces. Lucrările au fost realizate cu sprijinul Primăriei Fârtăţeşti, prin primarul Nicolae Voicescu şi cu ajutorul enoriaşilor din parohie şi din satele Seci şi Valea Ursului. 

 În ziua prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie 2012, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor din comuna Fârtăţeşti, judeţul Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a târnosit şi biserica filială din satul Seci ÔÇô Valea Ursului, după ce lucrările de consolidare a bisericii şi restaurare a picturii au fost finalizate.
 Sute de credincioşi au venit în parohia Fârtăţeşti II, pentru a participa la slujba de resfinţire a bisericii filiale cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Evenimentul a început de sâmbătă seara cu slujba Vecerniei. Astăzi, slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.ÔÇ¿ După slujba de sfinţire a bisericii, părintele ierarh a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa ctitoriei de locaşuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară, şi deasemenea, care este semnificaţia trecerii credincioşilor prin Sfântul Altar după târnosirea bisericii.ÔÇ¿În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică, şi a evidenţiat activitatea misionară, viaţa şi personalitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

 După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Emilian l-a felicitat pe părintele paroh Ioan Gârju, pentru activitatea pastorală, misionară şi administrativă din parohie, a mulţumit domnului primar al comunei Fârtăţeşti pentru sprijinul acordat la restaurarea şi înfrumuseţarea sfântului locaş şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi oferindu-le în dar iconiţe şi cărţi de rugăciuni.ÔÇ¿ “ÔǪPărintele Ioan Gârju, parohul comunităţii, este un om harnic, fiind la a doua biserică restaurată şi renovată în decurs de doi ani, şi iată două biserici reînoite şi resfinţite cu ajutorul lui Dumnezeu. Binecuvântăm această comunitate şi nădăjduim că rugăciunile săvârşite în această biserică vor fi ascultate în continuare de Dumnezeu, şi mai mult decât atât, comunitatea întreagă va participa la slujbele oficiate aici în duminici şi sărbători. Sfânta Liturghie de astăzi, închinată sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ne-a cuprins pe toţi în duh de rugăciune, în duh de linişte şi de binecuvântare a Sfintei Treimi, pentru ca mărturisirea Sfinţilor Apostoli să fie un imbold şi un model pentru noi toţi, slujitorii sfintelor altare şi credincioşi ai Bisericii Ortodoxe, spre a împlini lucrarea Bisericii, lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos în lume, de sfinţire şi de binecuvântare pentru dobândirea vieţii veşnice.”, a conchis Preasfinţitul Părinte.

 La acest eveniment au mai luat parte Părintele Iulian-Mădălin Buşagă, Protoiereu de Drăgăşani, domnul ing. Nicolae Voicescu, primarul comunei Fârtăţeşti, oficialităţi locale, preoţi şi numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi. (Arhidiacon Ioan Liviu Găman)
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.